Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Josip Mlakić

Gimnaziju je završio u Uskoplju, a studij na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Njegovo debitantsko djelo Kad magle stanu dobilo je 2000. godine nagradu nakladnika Faust Vrančić za najbolji neobjavljeni roman.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 351 prikaza

Književnik i autor filmskih scenarija Josip Mlakić živi u Bosni i Hercegovini, u Uskoplju-Gornjem Vakufu, gdje radi kao tehnolog-projektant čeličnih konstrukcija. Oženjen je, sa suprugaom Marijom ima dvoje djece.

Rođen je 1964. u Bugojnu. Gimnaziju je završio u Uskoplju, a studij na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

Napisao je šest romana: Kad magle stanu (2000), Živi i mrtvi (2002), Čuvari mostova (2004), Psi i klaunovi (2006), Ljudi koji su sadili drveće (2010) iPlanet Friedman (2012).

Autor je četiri zbirke priča: Puževa kućica (1997), Odraz u vodi (2002), Obiteljska slika (2002) i Ponoćno sivo (2004), te zbirke pjesama Oči androida (2004).

Njegovo debitantsko djelo Kad magle stanu dobilo je 2000. godine nagradu nakladnika Faust Vrančić za najbolji neobjavljeni roman.

Zanimljiva je sudbina romana Živi i mrtvi. Prvo je 2002. godine dobio VBZ-ovu nagradu za neobjavljeni roman, a slijedeće godine nagrade Zrinski i Djalski.

Po njemu je nastao scenarij za istoimeni film redatelja Kristijana Milića, koji će 2007, u Puli dobiti Veliku zlatnu arenu i još sedam priznanja u raznim kategorijama. Živi i mrtvi prevedeni su 2008. na slovenski jezik.

1 / 1

Josip Mlakić je 2008. dobio i Nagradu Ivan Goran Kovačić za roman Tragom zmijske košuljice, kao i Kočićevo pero..

Ratnim romanom Kad magle stanu, koji je do danas jedan od najuspješnijih naslova toga proznog izričaja, ušao je u hrvatsku književnost. Preveden je na njemački jezik.

Početkom 2013. godine po romanu Čuvari mostova redatelj Branko Ištvančić je na slunjskim predjelima i u okolici Siska snimio istoimeni koprodukcijski igrani film, a po scenariju autora romana Josipa Mlakića. Isti redatelj priprema snimanje kratkoga filma po motivima priče Ponoćno sivo i scenariju njezina autora Mlakića. Njegove Mrtve ribe plivaju na leđima režirat će Kristijan Milić koji je proslavio Žive i mrtve.

Po autoru, Mrtve ribe plivaju na leđima i Planet Friedman prva su dva dijela trilogije, romana koje je pisao istodobno

Za treću knjigu iz tog ciklusa u nastanku dobio je i potporu hrvatskoga Ministarstva kulture - polugodišnju stipendiju.

miljenko jergović Književnik i novinar, autor kultnog djela „Sarajevski marlboro“ Miljenko Jergović
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.