Naslovnica Enciklopedija Biografije

Jelena Rozga

Čak i kad bi na koncertima bilo više konobara nego publike, radila sam kao da pjevam pred prepunim dvoranama – govorila je hrvatska pjevačica lakih tekstova Jelena Rozga.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 530 prikaza
jelena rozga,portal (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Rođena je u Splitu, 23. kolovoza 1977. od majke Marije i oca Ante. I kao dijete pokazivala je zanimanje za ples i glazbu, pa su je roditelji sa sedam godina upisali u osnovnu baletnu školu. Nakon osnovne škole, odlazi iz Splita u Zagreb gdje upisuje srednju baletnu školu i HNK pleše u "Labuđem jezeru", "Trnoružici", "Scenkulsciku". - Vrijeme i djetinjstvo provedeno u baletnoj školi zauvijek će mi ostati posebno razdoblje u životu…

Tih dvanaest godina, koliko sam živjela život balerine, izazovu mi smiješak na licu i ponos. Tek nakon što sam se prestala aktivno baviti baletom shvatila sam kako me i koliko oblikovao kao ženu - kako mi je ta škola trajno usadila red, predanost i disciplinu u životu - rekla je Jelena.

- Bila je slatka, plaha, vrlo nježna, i sjećam je se prije diplomskoga, to jest prije nego što je otišla u pjevačke vode. Zaista je izgledala divno i krhko poput prave balerine, imala je prekrasnu figuricu, i baš sam mislila kako će to bit jedna zanimljiva osobnost u baletnom svijetu, ali eto - rekla je ondašnja ravnateljica baleta HNK-a, Almira Osmanović kad se Jelena ostavila baletnih papučica i otišla u estradne vode.  

jelena rozga,portal (1)
1 / 4

Nakon što je na Dori 1996. godine otpjevala pjesmu "Aha" Tonči Huljić pozvao ju je u grupu Magazin.
- Kad sam bila klinka, imala sam sve albume grupe "Magazin". Zaista sam razmišljala – joj da mi je jednog dana bar jednu pjesmu zapjevati sa njima! A ja sam postala pjevačica i bila presretna zbog toga. Pridružila sam im se kao dijete, s nepunih 18 godina. Nisam ništa razumjela kad sam došla u ovaj muzički svijet, non-stop sam bila na putu - kaže.

Postala je zaštitno lice Magazina, publika je voli.Kritike lakih tekstova i pamtljivih rima  nisu je pokolebale jer “kritičari na publiku nemaju utjecaja”.

U magazinu je provela deset godina i počela samostalnu karijeru. Svoj uspjeh može zahvaliti suradnji s Vjekoslavom i Tončijem Huljićem koji su autori  hitova koje je pjevala.  

Svoj uspjeh dočekala je 2007. na Splitskom festivalu gdje je osvojila Grand prix s pjesmom "Gospe moja". Jelenina solo karijera ide vrtoglavo uzlazno pa je 2008. godine pjesma "Daj šta daš" proglašena najslušanijom pjesmom godine. Slijedi "Rodit ću ti kćer i sina" kojom Jelena postaje kraljica Prokurativa. Te 2009. treći je put za redom osvojila nagradu za najslušaniju pjesmu.

Na Splitskom festivalu 2010. pjeva "Bižuteriju" i pjesma postaje najveći hit ljeta. Istoimeni album je najprodavaniji, a Jelena je te godine zbacila s trona i Severinu. Proglašena je novom „kraljicom estrade“. Za pjesmu "Bižuterija" 2011. dobila je i Porin.

O privatnom životu Jelene Rozge malo se zna Govorio se da je u vezi sa sinom Tončija Huljića, Ivanom, no oboje su to demantirali.

adidas Xmas
PROMO
Ove blagdane kreirajte idealne sportske poklone

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.