Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski glazbenik, roker

Jasenko Houra

'7.11.2005., Zagreb - Jasenko Houra, gitarist Prljavog kazalista. Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
01.12.2016.
u 00:00

1979. Prljavo kazalište je objavilo album koji je po mišljenju kritike bio najbolji debi album u povijesti domaćeg rocka. Godine 1980. izašao je najtiražniji album Prljavog kazališta Crno-bijeli svijet, prodan u 200 tisuća primjeraka u kojem se Houra kao autor poigravao sa ska trendovima. Iza Prljavog kazališta danas je 35 godina svirke.

Jasenko Houra rođen je 3. lipnja 1960. u Virovitici kao sin jedinac. Majka mu je bila slikarica i povjesničarka umjetnosti, a otac liječnik. Pamti dolazak iz Slavonije u zagrebačku Dubravu, četvrti koja mu je obilježila život. opstanak prema zakonima ulice, te savjete rođaka , prijatelja i mentora Žarka Dolinara.

Najprije  je trenirao tenis, a onda se prebacio na nogomet. U namjeri da profesionalno uđe u glazbene vode 17-godišnjeg Jasenka Houru podupirala je majka. I sama je živjela u umjetničkom svijetu u kojemu su knjige i slike bili dovoljni za ispunjenje. No otac je htio da se školuje, bio je strog i rezolutan

– Pitao me mislim li se školovati, ići na fakultet ili svirati. Rekao sam da bih oboje, a on: “Tako neće ići. Ako misliš nastaviti svirati, kasa je zaključana”. Pitao me trebam li novac da kupim instrumente i dao mi ga je.

Ali morao sam mu vratiti, i to s bankovnom kamatom. Nakon prve ploče sve sam vratio – pričao je Houra koji je pao godinu u trećem razredu srednje škole. I to zbog njemačkog jezika. Umjesto na usmeni ispit otišao je svirati kao kao predgrupa Bijelom dugmetu u Beograd na stadion JNA.

Horura je prošao  fazu uličarenja, spavanja po kolodvorima, vježbanja u hladnim rupama. S početaka karijere rado se sjeti Boom festivala, rock zvijezda koji s djevojkama pod ruku odlaze na večere, a Bogović i Houra sjede u nekom predvorju i gledaju ih. Nisu imali ni za sendvič i pivo.

'7.11.2005., Zagreb - Jasenko Houra, gitarist Prljavog kazalista. Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
1/4

– Neki novinar iz Novog Sada tražio je intervju, a mi smo pristali pod uvjetom da nam kupi pivo i sendvič.  Čekajući vlak spavali smo na kolodvoru jer nismo imali gdje drugdje – pričao je.

1979.  Prljavo kazalište je objavilo album koji je po mišljenju kritike bio najbolji debi album u povijesti domaćeg rocka.  Od tantijema koje je dobio od prve ploče Houra je vratio  dugove. Ostalo mu je  za kartu do Pariza. Nosio je demotape za Crno-bijeli svijet jer je producent Ivan Piko Stančić bio u Parizu.

Godine 1980.  izašao je najtiražniji album Prljavog kazališta Crno-bijeli svijet, prodan u 200 tisuća primjeraka u kojem se Houra kao autor poigravao sa ska trendovima. Te godine Houra je iselio iz Dubrave u koju i danas dolazi dvaput dnevno. Jednom na probu, drugi put na kavu.

1988. godine izlazi album Zaustavite Zemlju. Jedan je to od najznačajnijih albuma Prljavog kazališta na kojemu je i skladba "Mojoj majci ("Ruža Hrvatska"), koju je Houra napisao majci nakon njezine smrti. Skladba je zbog stiha "zadnja ruža Hrvatska", pobudila veliki nacionalni naboj. Krenula je glazbena turneja po Americi, Kanadi, Švicarskoj, Njemačkoj, Australiji, Austriji, Švedskoj i drugim europskim gradovima, na kojoj su se vijorile hrvatske zastave. Svoj vrhunac doživjela je 17. listopada 1989. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje se okupilo više od 250 tisuća mladića i djevojaka.

Iza Prljavog kazališta danas je 35 godina svirke. Strast za svirkom prerasla je u posao od kojeg svi žive.

Diskografija je samo jedno od područja kojim se Houra još bavi. Po struci je novinski izvjestitelj, polagao je ispite za košarkaškog trenera, odnedavno ima agenciju za sportski menadžment, u Švicarskoj je prije deset godina registrirao tvrtku koja se bavi posredništvom u trgovini skupocjenim umjetninama.

- Posredovali smo pri prodaji mnogih velikih imena kao što su Marc Schagal ili Van Gogh. Incijator tog posla u Zürichu bio je moj pokojni rođak Žarko Dolinar. Spojio me s ljudima u Švicarskoj koji su bitni da nešto tako uopće započnem. Naš posao je priprema papira i dokumenata prije nego što umjetnine završe na aukcijama – izjavljivao je Houra.

Zanimanje za umjetnine nasljedio od majke, a  najdraža slika  mu je njegov portret koji je majka naslikala dok je bio mali. Vrijednija mu je od svega na svijetu.

Vođa Prljavog kazališta i autor brojnih hitova, odrekao se u korist Zaklade Ana Rukavina svih autorskih  naknada za izvođenje i izdavanje pjesama "Mojoj Majci" ("Ruža hrvatska"), "Crno-bijeli svijet", "Sretno dijete", "S vremena na vrijeme" i "Heroj ulice".

Iza njega je 14 studijskih albuma, pet kompilacija i šest live albuma. "Moj dom je Hrvatska" koristila u reklami tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2004.

Houra je u skladnom braku s Kanađankom Dianne već 20 godina. Imaju sina Ivana Brunu (19), te kćeri Mirjanu (17) i Doru (13), a ni jedno ne ide očevim stopama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije