Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša skijašica i hrvatska reprezentativka

Janica Kostelić

janica-gal-20.jpg
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Prvi put je stala na skije sa samo tri godine. Istinski je počela trenirati kada joj je bilo devet godina i to u SK Zagreb. Trenutak koji je pokazao da je došlo njezino vrijeme bile su Olimpijske igre u Naganu 1998. godine kad je sa svega 16 godina osvojila osmo mjesto u kombinaciji.

Hrvatska skijašica i reprezentativka Janica Kostelić rođena je u Zagrebu, 5. siječnja 1982. godine.

Prvi put je stala na skije sa samo tri godine. Istinski je počela trenirati kada joj je bilo devet godina i to u SK Zagreb. Skijaški počeci bili su obilježeni kampiranjem na stazama, upornim treniranjem posebice kondicionim, jer je otac Ante smatrao da je snaga važnija od svega.

Osvojila je sve moguće medalje u dječjim natjecanjima,1996./1997.  Pa i Topolino i Pinocchio - dva najvažnija događaja u dječjim natjecanjima slaloma i veleslaloma.

Trenutak koji je pokazao da je došlo njezino vrijeme bile su Olimpijske igre u Naganu 1998. godine kad je sa svega 16 godina osvojila osmo mjesto u kombinaciji.

Prvo veće iznenađenje i pozornost na sebe  skrenula je u sezoni 1998./99. četvrtim mjestom na veleslalomu u Park Cityju. Sve su novine pisale o "čudu iz Hrvatske", a samo dva dana kasnije ona se popela na svoj prvi podij u FIS Svjetskom kupu, na utrci slaloma. U sezoni 1999/2000. Janica više nije bila iznenađenje.

U Serre Chevalieru imala je prvu slalomsku pobjedu prosinca 1999. U Sestriereu također slavi pobijedivši suparnice za više od sekunde. I sve to sa 17 godina.

No, u St. Moritzu je teško ozlijedila četiri od sedam ligamenta desnog koljena. Poslije  operacije vratila se utrkama u sezoni 2000/01.  I to kao pobjednica.

U nadmetanju  s Renate Götschl Janica je ipak osvojila veliki Kristalni globus. U sezoni 2001/02. propustila je prvi dio Svjetskog kupa zbog ozljeda.

Godine 2002. u Salt Lake Cityju osvojila je prvu medalju u povijesti hrvatskog skijanja i prvu hrvatsku medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Rekapitulacija sezone Janice Kostelić u godini 2002./2003. je impozantna: 12 postolja, 5 pobjeda u Svjetskom kupu i dvije zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva, 5 puta drugo mjesto i jednom treća pozicija te sveukupna pobjeda u Svjetskom kupu - veliki kristalni globus i mali kristalni globus za slalom. U Hrvatskoj je zavladala euforija zbog njenih pobjeda.

Bruno Kovačević i Rajko Varlaj snimili su športski dokumentarni film "Dnevnik pobjednika" o životu Janice i njenog brata Ivice Kostelića. Najgledaniji je domaći dokumentarni film svih vremena.

Janica se više, brže i bolje pripremala za sezonu 2002/03. Njena prva velika pobjeda sezone zbila se u američkom Park Cityju. Opet je napravila veliki niz pobjeda i stala na pobjednička postolja. Uslijedile si I druge pobjede, a zadržala je  vodeću poziciju u Svjetskom kupu tijekom cijele sezone.

janica-gal-20.jpg
1/4

Natjecanje u FIS Svjetskom kupu 2004., nakon duge stanke, Janica započinje osmim mjestom na veleslalomu u Söldenu. A prva slalomska pobjeda po povratku za Janicu stiže već 27. studenog 2004. u Aspenu (CO, USA). Janica tada slavi ispred Anje Pärson i Tanje Poutiainen. Sezona 2005/06. za Janicu je bila kulminacija, ali i posljednja sezona aktivne skijaške karijere!

Zimske olimpijske igre u Torinu obilježila je viroza I iscrpljenost. Pa ipak,  obranila je naslov olimpijske pobjednice u kombinaciji iz Salt Lake Cityja. Uslijedile su i druge pobjede i uspjesi.

S najvećim brojem osvojenih bodova od svih djevojaka u povijesti ikada, uvjerljivo je uzela i svoj treći veliki Kristalni globus ukupne pobjednice Svjetskog kupa, a tom trofeju pridodala je i mali Kristalni globus pobjednice Svjetskog kupa u slalomu!

Postala je najuspješnija svjetska skijašica u povijesti Olimpijskih igara.

Potpuno iscrpljena , Janica Kostelić u sezoni 2006/07. uzima stanku, a 19. travnja 2007. godine, na konferenciji za medije na zagrebačkom Sljemenu, objavljuje i konačni kraj aktivne skijaške karijere,  koja ju je svrstala među najveće pobjednice svjetske skijašice.

Janica Kostelić ukupno je osvojila  tri velika Kristalna globusa ukupne pobjednice FIS Svjetskog kupa (sezone 2000/01., 2002/03. i 2005/06.),  tri mala Kristalna globusa slalomske pobjednice FIS Svjetskog kupa, četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje (ZOI Salt Lake City 2002. i Torino 2006.), pet zlatnih medalja na FIS Svjetskim prvenstvima (St. Moritz 2003. i Bormio/Sta Caterina 2005.) te 30 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa, u svih pet disciplina.

Janica Kostelić do ljeta 2009. Bila je u četvorogodišnjoj vezi s Borisom Ivančićem iz Crikvenice. Jedno vrijeme  se zbog Ivančića preselila u Rijeku gdje je kupila stan u Marčeljevoj dragi te otvorila kozmetički salon u centru grada.

Nakon veze s Ivančićem Janica Kostelić je hodala s  Nijemcem Danielom Haimerlom, međutim ta je veza potrajala nešto manje od dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije