Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademik, bivši dekan, ministar i potpredsjednik Vlade RH

Ivica Kostović

Ivica Kostović
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

1979. postao je konzultant na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale u New Havenu i redoviti profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. 2000. je imenovan za ravnatelja Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Rođen je 7. lipnja 1943. u Zagrebu od majke Antonije i oca Ivana. Maturirao je 1962. na Drugoj gimnaziji u Zagrebu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1967. Od 1968. je asistent na Zavodu za anatomiju „Drago Perović“.

Magistrirao je 1971. u okviru poslijediplomskog studija „Eksperimentalna biologija – smjer biomedicina na PMF-u u Zagrebu. Sljedeće, 1972. doktorirao je na Medicinskom fakultetu s disertacijom „Terminalan degeneracija u limbičnom sustavu štakora nakon lezije tegmentuma srednjeg mozga“.

Usavršavao se na vodećim sveučilištima u SAD-u. Od 1972. do 1974. bio je na Zavodu za anatomiju i neurologiju The Johns Hopkins University a kao gost istraživač na Harvard University 1976.

Habilitirao je 1975. s radnjom „Rani razvitak neuronskih veza moždane kore čovjeka“. 1979. postao je konzultant na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale u New Havenu i redoviti profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

1990. je izabran za predstojnika Katedre za anatomiju i prodekana za znanost Medicinskog fakulteta. Početkom Domovinskog rata radio je kao liječnik dragovoljac u Glavnom sanitetskom stožeru RH i kao član Komisije za zatočene i nestale..

Od 1991. do 1995. je zamjenik načelnika Stožera saniteta RH. Dekan Medicinskog fakulteta postao je 1992.

Kaže da se u politiku početkom devedesetih uključio iz osjećaja dužnosti prema domovini i izgradnji države. Kad je riječ o Hrvatskom proljeću 1971. imao je osjećaj da taj pokret, iako se odvijao pod okriljem domoljubnog dijela Komunističke partije Hrvatske, ne može u zadanim povijesnim okolnostima rezultirati stvaranjem države.

Ivica Kostović
1/4

No, zato je 90-tih, kako kaže, zahvaljujući odlučnom vodstvu predsjednika Tuđmana i povijesnim okolnostima, šanse bile bitno povoljnije. Zato je znanost tada stavio u drugi plan i 1993. je postao potpredsjednik Vlade. Od 1995. uz funkciju potpredsjednika Vlade za humanitarna pitanja obnaša i dužnost ministra znanosti i tehnologije.

Nakon odlaska Hrvoja Šarinića 1998. postaje predstojnik Ureda predsjednika. Te godine izabran je u trajno zvanje redovitog profesora neuroznanosti i anatomije. Sve dokumente iz Ureda predsjednika dao je zapečatiti ujutro nakon Tuđmanove smrti na profesionalan način i uz prisutnost povjerenika.

2000. je imenovan za ravnatelja Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Saborski zastupnik postao je 2001. a potpredsjednik Hrvatskog sabora bio je od 2001. do 2003. Nakon dolaska Ive Sanadera na čelo HDZ-a politički se potpuno pasivizirao. „Nisam želio biti nikakvo pokriće za ono što se događalo“, kazao je držeći kako je Sanader bitno oslabio državu i uništio HDZ.

Za njega i dalje ostaje otvoreno pitanje je li Sanader sam odabrao takvu ulogu ili je bio potaknut od vanjskih čimbenika kojima nije odgovarao Tuđmanov HDZ i jaka nacionalna država.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije