Naslovnica Enciklopedija Biografije

Ivan Turudić

Diplomirao je s vrlo dobrim uspjehom. Vježbenik je bio na Općinskom sudu u Virovitici. Sudac je postao nakon osamostaljenja Hrvatske. Bio je dragovoljac Domovinskog rata.
01. prosinca 2016. u 00:00 1 komentara 609 prikaza
Sudac Ivan Turudić
Foto: import
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je u Lugu Gradinskom nedaleko od Virovitice 2. lipnja 1962. godine. Pohađao je Osnovnu školu Braće Ribar, sadašnju Ivane Brlić Mažuranić, potom dva razreda Šuvarove opće srednje i nakon toga išao u jezičnu gimnaziju.

Nesklon prirodnim znanostima, Turudić se našao na studiju prava. Diplomirao je kod profesora Zvonimira Šeparovića na temu Međunarodni terorizam. Životni putevi isprepleli su im se i nakon Turudićeve diplome - u vrijeme kada je Šeparović bio ministar pravosuđa, Turudić je bio njegov pomoćnik.

Potječe iz radničko-seljačke obitelji, ima tri fakultetski obrazovane sestre. Za sebe kaže da je pripadnik generacija novog vala, pa mu je, dok je studirao, ruta bila Kavkaz - Zvečka - Blato. Na predavanja na fakultet nije redovito išao, a nakon što je položio sve ispite, šest mjeseci je radio preko Student servisa i dvojio hoće li se vratiti u Viroviticu ili ostati u Zagrebu.

Diplomirao je s vrlo dobrim uspjehom. Vježbenik je bio na Općinskom sudu u Virovitici. Sudac je postao nakon
osamostaljenja Hrvatske. Bio je dragovoljac Domovinskog rata. Iako govori da nema političkih ambicija, nerijetko se njegovo ime vezalo uz politiku.

Tvrdilo se da je blizak HDZ-u te da mu je Ivo Sanader 2005. godine obećao podršku prilikom kandidature za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda. No, iako je Turudić te godine bio kandidat, tadašnja ministrica Vesna Šakre-Ožbolt odbila ga je imenovati. Nakon nekoliko mjeseci Sanader je smijenio Škare-Ožbolt. Ona je tvrdila da je razlog njezine smjene upravo Turudić za kojeg je, kazala je, Sanader govorio da je "naš dečko".

Sedam godina kasnije Ivan Turudić osudio je Ivu Sanadera zbog ratnog profiterstva, uzimanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti na deset godina zatvora.

Iako je Uskok tražio da se bivšeg premijera osudi na maksimalnih 15 godina zatvora, Turudić je uzeo u obzir olakotnu okolnost da je obiteljski čovjek s dvoje djece.

Turudić je osudio i bivšeg potpredjsednika Vlade Damira Polančeca, bivšeg veleposlanika Nevena Juricu, Mladenu Šlogaru je sudio zbog ubojstva Ivane Hodak...

Iako su britanske i američke tajne službe  tvrdile da je Turudić bio na platnom spisku Hrvoje Petrača, osudio ga je zbog otmice sina Vladimira Zagorca.

Na izricanju presude, zbog koje je navodno i dobio Sanaderovo povjerenje, Petrač mu je kazao: "Znam svaki vaš korak još na prvom suđenju. Kako ste, gdje i
s kim razgovarali ...". Zbog te neizravne prijetnje Turudić je dobio policijsku zaštitu. Imao ju je i uoči presude Sanaderu.

Sudac Ivan Turudić
1 / 4

Pokojni predsjednik Sabora Boris Šprem tražio je od Turudića ispriku nakon što je ovaj u sudnici opomenuo Luku Bebića kazavši mu da se pristojno ponaša jer nije u Saboru. Turudić je to odbio.Protivnik je smrtne kazne i pooštrovanja kazneno-pravne represije.

Hobi su mu trčanje, mali nogomet i tenis. Voli poeziju Tina Ujevića i Antuna Branka Šimića.  Sluša Doorse, Janis Joplin, Erica Claptona, Boba Dylana, Azru, Idole, Električni orgazam, Film, Prljavo kazalište, Disciplinu kičme...

Filmove "Lovac na jelene", "Povratak ratnika" i "Apokalipsa danas"  i "Tko to tamo peva" pogledao je više  puta, a omiljeni su mu glumci Fabijan Šovagović, Dustin Hoffman i Robert Redford.

Oženjen je i otac dvoje djece koja studiraju u Americi.

vesna škare ožbolt Političarka Vesna Škare Ožbolt Dr. Ivo Sanader Bivši predsjednik HDZ-a i hrvatske vlade Ivo Sanader
Biznis akademija
PROMO
Besplatne video edukacije o digitalnom poslovanju
  • lbwhile:

    kaže da mu djeca studiraju u AMERICI??? Lijepo od g.Turudića.sigurna sam da je g.sudac za ovih par godina koliko je dugo sudac,uspio zaraditi dovoljno za imovinu koju posjeduje.život i svakodnevni troškovi.i troškovi školovanja i stanovanja djece u Americi?Sve znam,samo neznam ... prikaži još!m što rade oni koji bi trebali "voditi računa" o nesrazmjeru,dobiti i troškova???