Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atletski trener, bivši bacač kugle, bivši reprezentativac

Ivan Ivančić

Sandra Perković Ivan Ivančić (1)
Foto: Pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Bavio se bacanjem kugle. Njegov osobni rekord bio je hitac od 20,77 metara koji je bacio 1983. godine. Sedam puta je bio državni prvak, šest puta rušio državni rekord, a na balkanskim atletskim prvenstvima pet puta bio je prvak

Bivši trener najbolje hrvatske bacačice diska Sandre Perković, Ivan Ivančić rođen je 6. prosinca 1937. u Grabovici, selu u tomislavgradskoj općini. I danas radio kao atletski trener, a više od tri desetljeća bio je profesor tjelesnog odgoja.

Nekada se i sam bavio bacanjem kugle. Njegov osobni rekord bio je hitac od 20,77 metara koji je bacio 1983. godine.

Sedam puta je bio državni prvak, šest puta rušio državni rekord, a na balkanskim atletskim prvenstvima pet puta bio je prvak, a posljednji put to je bilo 1986. kada je imao 49 godina. Sudionik je Olimpijada u Munchenu i Montrealu, gdje je osvojio 19 i 16 mjesto, a na prvom svjetskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. osvojio je 12 mjesto iako je bio najstariji natjecatelj. Imao je čak 45 godina.

Kao mladić Ivan IVančić bio je rudar u Nikšiću, u Crnoj Gori, a bacanjem kugle počeo se baviti tek sa 20 godina kada je bio u Požegi na odsluženju vojske. Karijeru je započeo u tuzlanskoj Slobodi, gdje je postao i jugoslavenski reprezentativac.

Sandra Perković Ivan Ivančić (1)
1/4

Četiri godine bio je prometni policajac, a službu je napustio zbog bacanja kugle, jer na inozemna natjecanja nije mogao ići bez odobrenja tadašnjeg ministra policije. To ga je natjeralo da završi pedagošku školu i postane nastavnik tjelesnog odgoja. Iz Tuzle u Beograd, u Crvenu Zvezdu, odveo ga je 1964. godine  njegov prvi trener Milovan Jovančić.

Skoro četvrt stoljeća bio je član Zvezde, a potom je prešaon u Partizan kojemu je donio naslov atletskog prvaka Jugoslavije.

- Imao sam najdužu karijeru na svijetu. Bacanjem kugle bavio sam se do 50 godine života, a plan mi je bio da u tim godinama bacim preko 20 metara. Ali,  godinu prije imaosam  taj hitac – izjavio je. Ivančić je bio svjetski rekorder za veterane do 45 do 50 godina. 

On ne zna koliko je puta bio prvak Jugoslavije. Punih deset godina u bivšoj državi nije znao za poraz. Dva puta bio je treći na dvoranskom prvenstvu Europe, te sudjelovao na dvije Olimpijade.

Kroz cijelu karijeru ga je pratio glas bacača koji nešto “mućka” s preparatima, ali nikada u svojoj dugoj karijeri, iako je prošao više od 50 doping kontrola, nije bio pozitivan.

- To što se događalo  Sandri, ja sam doživio u bivšoj državi. Optužbe protiv mene uglavnom su se pojavljivale u vrijeme kada se određivalo tko će na Olimpijadu. Htjeli su me administrativnim putem zaustaviti jer to nisu mogli po ostvarenim rezultatima - kaže Ivančić koji je nedavno dobio sudski spor protiv Željka Grabušića iz Mladosti koji ga je nakon dolaska u Hrvatsku kroz novine optužio da je u karijeri koristio nedopuštena sredstva .

- Od svjetske antidopinške kontrole, koja ima arhivu svih doping kontrola, stigao je dopis da sam uvijek kroz svoju karijeru bio čist. Tako sam dobio taj spor protiv Grabušića. A mogu još reći da sam od svih bacača koji su sa mnom prije 40 godina bacali kuglu ja jedini živ - ističe Ivan Ivančić kojemu je  pokojni Mate Parlov, inače veliki prijatelj, dao nadimak Div.

Sredinom veljače 2013.  Ivančić je otkrio pozadinu razlaza sa Sandrom Perković.

“Ja nisam u ovih osam godina dobio jednu kunu od nagrada, a usmeno smo dogovorili 25 posto treneru, 75 posto bacačici. Usmeno, jer ja tako s ljudima radim cijeli život, jednostavno sam takav. Kupovao sam vitamine, imao za troškove, ništa nije bilo teško...

Prođe jedna godina, prođe druga, treća... Dao sam joj popis primjedbi da bismo nastavili suradnju… Reakcije nije bilo. Nije to dakle samo zadnja tri tjedna… Dopustite da mi je to razočaranje… A ja? Nisam uspio, i ove godine, što kaže Crnogorac bolje džabe ležat’, nego džabe raditi", izjavio je Ivančić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije