Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši gradonačelnik varaždina i saborski zastupnik

Ivan Čehok

Čehok
01.12.2016.
u 00:00

Član HSLS-a postao je 1992. Predaje filozofiju odgoja i etiku na Filozofskom fakultetu. Bio je gradonačelnik Varaždina.

Ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina podnio je u srpnju 2011. iz zatvora Remetinec u Zagrebu gdje se nalazio zbog Uskokove istrage koje su potom rezultirale optužnicama u kojima se tereti da je zajedno s drugima oštetio grad Varaždin za 49,6 milijuna kuna.

Rođen je 13. rujna 1965. u mjestu Korenjak, općina Maruševac kod Varaždina. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Varaždinu. Maturirao je 1984. u Srednjoškolskom centru „Gabriel Santo“.  Iste je godine upisao studij komparativne književnosti i fiolozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Potom odlazi na odsluženje vojnog roka.

Diplomirao je 1989. a, na jesen te godine upisuje poslijediplomski studij na Interuniverzitetskom centru za poslijediplomske studije u Dubrovniku. Zapošljava se kao nastavnik i predaje u nekoliko srednjih škola, pa tako i u gimnaziji u Čakovcu. Krajem 1992. postao je asistent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na odsjeku Pedagogijske znanosti. Magistrirao je 1993.

Član HSLS-a postao je 17. siječnja 1992. Za vijećnika u Varaždinu izabran je 1997. Slijedeće godine je doktorirao stekavši naziv doktora humanističkih znanosti iz područja filozofije. Predaje filozofiju odgoja i etiku na Filozofskom fakultetu, te kao gostujući ili honorarni profeosr etiku, metodiku nastave filozofije, filozofije politike i poslovnu etiku na Visokoj učiteljskoj školi u Zagrebu, Visokoj policijskoj školi, Fakultetu Družbe Isusove te Fakultetu organizacije i informaitke.

2000. je izabran za saborskog zastupnika. U isto vrijeme je i zamjenik gradonačelnika u Varaždinu. Gradonačelnik postaje 2001. Na posao se vozio biciklom, kasnije je u središte grada dolazio s električnim automobilom. Nosio je dugu kosu i bradu. Nehajno se odijevao. Pisao je pjesme na svom gradonačelničkom blogu. Najavljivao je velike poslovne projekte. Htio je uvesti besplatni internet.

Autor je nekoliko udžbenika etike koji su se koristili u srednjoj školi. 2009. je dobio status izvanrednog profesora na Filozofskom fakultetu. Nakon odlaska Dražena Budiše od 2003. do 2005. bio je predsjednik HSLS-a. Potpredsjednik te stranke bio je je u mandatu Đurđe Adlešić. Ponovno je gradonačelnik Varaždina

2005. Pobjeđuje u prvom krugu i na izborima 2009. U Gradskom vijeću bio je u koaliciji s HNS-om. Koalicija se raspada nakon pojave prvih sumnji da je zlorabio svoj položaj pri zamjeni zamjeni zemljišta kod varaždinskog groblja te poslovima vezanim uz projekt mehaničko-biološke obrade otpada.

Čehok
1/4
 

Sredinom trećeg gradonačelničkog mandata zbog istrage završava u Remetincu iz kojeg podnosi ostavku. Istupio je i iz članstva HSLS-a. Istragu protiv njega vodio je Uskok (tijelo za borbu protiv organiziranog kriminala). Nakon više mjeseci provednih u pritvoru izlazi na slobodu. Kao jamstvo stavio je pod hipoteku svoju kuću te zemljište na kojoj je kuća njegove majke.

Optužnice protiv njega su potvrđene na sudu. Tereti ga se da je od supruge svog prijatelja kupio zemlju po dvostruko većoj cijeni od realne te da je poduzetniku Davoru Patafti osigurao monopolistički položaj u zbrinjavanju otpada. Suđenje je trebalo početi u lipnju 2013., ali je zbog prometne nesreće jedne od optuženih u toj aferi odgođeno za sredinu rujna.  

Sa suprugom i dvoje djece živi u vlastitoj kući u Varaždinu. Vlasnik je i stana od stotinjak kvadrata u „carringtonki“ u Varaždinu, što je također predmet istrage zbog načina stjecanja te nekretnine. Ministarstvo obrazovanja je nakon potvrđivanja optužnica povuklo njegove udžbenike etike iz školskog programa.

„Otkako znam za sebe i otkad znam da sam pismen, ja pišem ili barem pokušavam pisati. Ljudi pamte što su htjeli biti...piloti, liječnici... ja pamtim da sam oduvijek želio biti pjesnik“, rekao je predstavljajući svoje duhovne prioritete Varaždincima  na svom blogu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije