Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbenik, skladatelj, tekstopisac i jedan od osnivača Hrvatske glazbene unije

Husein Hasanefendić

parni valjak
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatski glazbenik, skladatelj, tekstopisac, gitarist, predsjednik i jedan od osnivača Hrvatske Glazbene Unije. Hus i Jurica Pađen zajedno s me­nadžerom Vla­di­mi­rom Mihaljekom Mi­hom, osnivaju "Par­ni va­ljak". Hus je član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, jedan od osnivača HGU-a, Porina.

Hrvatski glazbenik, skladatelj, tekstopisac, gitarist, predsjednik i jedan od osnivača Hrvatske Glazbene Unije. Husein Hasanefendić Hus rođen je u Banja Luci, 30. siječnja 1954. godine od majke Ate (farmaceutski tehničar) i oca Seada (akademski slikar). Kako mu je otac tada studirao u Zagrebu s majkom je u glavni grad Hrvatske došao kao beba. Mirno i idilično djetinjstvo pamti po avanturama. U svojoj ulici, Anke Butorac, verao se po krovovima, činio svakojake nestašluke.

Volio je boraviti i na Rebru, gdje je radila njegova majka, u odjelu za transfuziju krvi. Bio je opčinjen epruvetama i određivanjem krvnih grupa. Kad je krenuo u osnovnu školu počeo je trenirati hokej, jahati na Kajzerici.

Prvi put  električnu gitaru je čuo u četvrtom osnovne, na radiju. Svirati su ga naučili dečki iz Savskog gaja. U školi je najprije svirao u tamburaškom orkestru. No, kad se u školi pojavio učitelj gitare bio je prvi u redu za takvu izvanškolsu aktivnost.

„Još pamtim jednu sjajno crvenu električnu gitaru u izlogu na Jelačićevom placu. Zbog nje sam tatu mjesecima tjeramo da šetamo pored tog dućana“, prisjećao se.

Otac ga je godinama disciplinom htio odvojiti od glazbe pa ga je upisao u V. gimnaziju. Hus je ubrzo ipak postigao svoj cilj i upisao srednju glazbenu koju je pohađao s Rajkom Dujmićem.

Kad su roditelji shvatili da ljubav spram glazbe nije tek mladalački hir pustili su ga da uživa u svom odabiru. Osamostalio se vrlo mlad. S Nenadom Zubkom i Ivanom Pikom Stančićem svirao je u sastavu "Ab Ovo", a već sa 17 godina zasvirao je u Grupi 220 s Dragom Mlinarcem i krenuo na svoju prvu glazbenu turneju.

Kada je 1975. godine Grupa 220 prestala svirati, Hus i Jurica Pađen zajedno s me­nadžerom Vla­di­mi­rom Mihaljekom Mi­hom, osnivaju "Par­ni va­ljak". Pri­klju­či­li su im se ba­sis­t Zlat­ko Mi­ksić Fu­ma, pje­vač Aki Rahimovski iz make­don­skog sastava "Tor" i bu­bnjar Sreć­ko An­to­ni­oli.

- Svi su bili uvjereni da smo produkt-bend koji je došao zaraditi novac i nestati sa scene. No, 1979., kad smo snimali album u Milanu, dokazali smo da ćemo na sceni ostati - priča Hus.

Bend vrlo brzo postaje jedan od najpopularnijih na prostoru bivše Jugoslavije. Izdaju brojne albume a neki od njih postaju zlatni i platinasti. Godine 1978. Hus odlazi na odsluženje vojnog roka, a po povratku (1979.) Branimir Johnny Štulić ulazi u Valjak u kojemu svira samo dva tjedna. Iste godine Hus pro­du­ci­ra prvi sin­gl sastava Azra sa skladbama "Bal­kan" i "A šta da ra­dim".

Valjak je bio prvi bend koji je 1987. napunio zagrebački Trg bana Josipa Jelačića, a i danas je jedan od najpopularnijih zagrebačkih pop-rock sastava. Kratku pauzu bend je imao 1988. godine, a veću, četverogodišnju, od 2005. do 2009. godine. Valjak je jedan od pokretača čitavog vala rock i pop-rock grupa na ovim prostorima, a uz hitove poput: "Lutka za bal", "Stranica dnevnika", "Neda", "Moje dnevne paranoje", "Uhvati ritam", "Jesen u meni", "Ugasi me", "Sve još miriše na nju", "Zastave", "Sunčanom stranom"... odrastale su sve generacije.

Ipak, iako su ulaznice za njihov koncert bile rasprodane, 13. svibnja 1990. godine zagrebački Dom Sportova bio je prazan. Zbog nereda na utakmici Dinamo - Crvena Zvezda nitko im nije došao na koncert, a Valjak je ipak svirao pred praznom dvoranom.

- Trideset godina s Parnim valjkom godine su za pamćenje koje ne mogu izblijediti. Kad smo se razišli jako su mi nedostajale svirke i nastupi pred našom publikom - kaže Hus.

parni valjak
1/4

Bend danas iza sebe ima 18 studijskih albuma, pet live CD-a, osam kompilacija i 20 singlova. U karijeri su dobili čak 15 Porina od kojih je CD "Buđenje" osvojio čak sedam.

Tijekom 80-ih i 90-ih Hus se pokazao i kao sjajan producent, radio je s mnogim uspješnim grupama poput: Animatora, Azre, Stidljive ljubičice, Cacadou Look-a, Haustora, Patrole, Plavog orkestra, Letećeg odreda i drugih.

Hus je član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, jedan od osnivača HGU-a, Porina.

- Zahvaljujući upornosti i entuzijazmu Paola Sfecija nastala je Hrvatska glazbena unija čiji sam danas predsjednik. Volim sve aspekte glazbe, zbog toga sam i prihvaćao različite funkcije, a jedna od njih je i ona u Upravnom odboru Porina - kaže.

Od 1980. godine u sretnom je braku sa suprugom Viki s kojom ima dvoje djece, sina Tina i kćer Tenu. Upoznali su se sredinom 70-ih i bila je to ljubav na pri pogled. Hus nerijetko kaže kako je odmah znao da je Viki ona prava. Obožava i more, pa su mu najdraži trenuci kad sa suprugom uspije pobjeći na brod koji mu je usidren u Primoštenu. Živi, kako je govorio, za te trenutke koji mu pomažu napuniti baterije za Zagreb.

Član je žirija showa "Zvijezde pjevaju", a angažman je prihvatio isključivo iz zabave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije