Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš, bivši igrač Dinama, Real Madrida, Arsenala, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

Davor Šuker

niko kovač,davor šuker
01.12.2016.
u 00:00

Sadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker najbolji je strijelac hrvatske nogometne reprezentacije svih vremena.

Sadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker najbolji je strijelac hrvatske nogometne reprezentacije svih vremena. Zahvaljujući golgeterskom daru kojega je najbolje pokazao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. gdje je dobio Zlatnu kopačku, taj kršni Slavonac livanjskih korijena postao je planetarno poznat.

Petnaest godina nakon njegova i hrvatskog najvećeg uspjeha "Suker" je još uvijek u najudaljenijim zemljama na svijetu najbolja asocijacija za Hrvatsku. Na spomen njegova imena, nogometni fanatici iz afričkih plemena klimaju glavom tvrdeći da znaju za Hrvatsku baš zbog toga što je "Suker" igrao za nju.

Nogometni talent i golgetersku sposobnost Davora Šukera, koji je rođen 1. siječnja 1968. u Osijeku u obitelji koja se u Slavoniju doselila iz okolice Livna, otkrila je Lidija Vekić (66), baka nove hrvatske teniske zvijezde Done Vekić, koja je Davoru bila nastavnica tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi Vijenac.

- Vidjela sam ga po osječkom naselju Vijenac kako šuta loptu, pa sam u školi nastojala da uvijek igra nogomet s puno starijom djecom od sebe. Već je tada odskakao, pa kako je moj suprug Branko bio predsjednik omladinskog pogona NK Osijeka, Davora sam uzela za ruku i odvela u Gradski vrt. Tako je počela priča o Šukeru - ispričala je novinarima 24. sata Lidija Vekić koja je 1995. osnovala školski učenički klub "Davor".

Za Osijek je igrao od 1984. do 1989. i u tom razdoblju odigrao 91 utakmicu postigavši 40 golova. Iz Osijeka je 1989. prešao u zagrebački Dinamo gdje je u tri godine (1989. do 1991.) odigrao 60 utakmica i postigao 34 gola. Iz Maksimira se 1991. preselio u FC Sevillu gdje je igrao narednih pet godina. U dresu Seville odigrao je 153 utakmice i postigao 76 golova.

Već tada je hrvatska nogometna reprezentacija koju je golgeterski prevodio Davor Šuker pobjeđivala velikane poput Italije i Španjolske, pa njegovi reprezentatini i klupski golovi nisu ostali neprimjećeni u Realu. Prije Eurospkog prvenstva u Engleskoj 1996. iz Seville je prešao u Real za koji je odigrao 106 utakmica i zabio 49 golova. S Realom je 1997. osvojio naslov prvaka Španjolske., godinu kasnije i Ligu prvaka.

Nakon odlaska iz Reala 1999. prelazi u Arsenal za koji je odigrao 30 utakmica i dao 11 golova, a 2000. nosi dres West Ham Uniteda gdje se nije naigrao. Za njih je odigrao 11 utakmica i zabio samo dva gola. Klupsku karijeru završio je u TSV 1860. Munchenu za koji je igrao od 2001. do 2003., nastupivši samo 23 puta i postigavši pet golova.

niko kovač,davor šuker
1/4

Za razne uzraste reprezentacije bivše države Šuker je odigrao 25 utakmica i zabio 15 golova. Na Svjetskom prvenstvu mladih u Čileu 1987. sa šest postignutih golova bio je drugi najbolji strijelac. Za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije igrao je na Ljetnim olimpijskim igrama u Seulu 1988., a dvije godine kasnije 1990. na Europskom prvenstvu U-21, reprezentacija Jugoslavije osvojila je drugo mjesto, a Šuker je proglašen najboljim igračem prvenstva. Za seniorsku reprezentaciju bivše države nastupio je samo dva puta i zabio jedan gol.

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao je 1990. protiv Rumunjske u Zagrebu, a od tada pa do kraja uspješne reprezentativne karijere za Hrvatsku je odigrao 69 utakmica i postigao 45 golova.  Samo u kvalifikacijama za Euro 1996. postigao je 12 golova, a na prvenstvu u Engleskoj postigao je tri gola i bio uvršten i idealnu momčad prvenstva.

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. odigrao je sedam utakmica i postigao šest golova, Hrvatska je bila treća, a Šuker je proglašen najboljim strijelcem prvenstva.

Posljednji nastup za Hrvatsku Šuker je imao na Svjetskom prvenstvu 2002. u Južnoj Koreji i Japanu.

U svojoj nogometnoj karijeri Davor Šuker je dobijao mnoga priznanja, a sigurno jedno od dražim mu je i to što je uvršten na popis 125 najboljih nogometaša svih vremena. World Soccer magazin uvrstio ga među 100 najvećih igrača 20 stoljeća.

U studenom 2008. proglašen je počasnim građaninom Osijeka, ali je protiv tog proglašenja ustala osječka navijačka skupina Kohorta tvrdeći da Šuker nije zaslužio biti počasni građanin njihova grada. Nogometni portal FourFour Two izabrao je Šukerove golove protiv Danske i protiv Njemačke u deset najboljih zgoditaka Eura 1996.

Nakon zavšetka nogometne karijere Davor Šuker je osnovao nogometnu akademiju Davor Šuker Soccer Academmy u Zagrebu koja nije iznjedrila ni jednog igrača.

Član Skupštine HNS-a postao je 2010. kao izasalnik Zagrebačkog nogometnog saveza, a 5. srpnja 2012. na Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza jednoglasno je izabran za predsjednika HNS-a naslijedivši Vlatka Markovića. Prije nego je postao predsjednik HNS-a, u lipnju 2011. Davor Šuker izabran je u EUFA-inu Nogometnu komisiju.

Dok je igrao u Realu Davor Šuker je bio u vezi s poznatom španjolskom televizijskom voditeljicom Anom Obregon. Vječni neženja ne otkriva svoje ljubavne karte, ali mediji su pisali da je početkom prošle godine prekinuo vezu s bivšom misicom Majom Cvjetković.

U ranijim intervjuima za sportske listove Šuker je govorio da se bavio biznisom s nekretninama, a partneri su mu bili navodno poslovni ljudi iz Španjolske.

Komentara 1

BL
Blagi
17:15 09.02.2017.

Voljeli Šukera ili ne treba priznati da je bio vrhunski napadac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije