Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaš

Dario Šarić

Dario Šarić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Godine 2009. španjolska Tau Cerámica nudila 4,5 milijuna eura za njegov dolazak iz KK Šibenke. Njegovi roditelji su, nakon dugih pregovora, odbili tu ponudu i savjete brojnih menadžera te odlučili da će njihov sin igrati za KK Zagreb. Dario danas uživa u Ciboni, koja je KK Zagrebu morala uplatiti 550.000 eura odštete.

Hrvatski profesionalni košarkaš Dario Šarić rođen je u Šibeniku 8. travnja 1994. godine. Ima i mlađu sestru Danu, također košarkašicu. 

Nakon što je na europskom košarkaškom prvenstvu za uzrast do 16 godina Hrvatska osvojila prvo mjesto, a 205 cm visoki Dario Šarić izabran za najboljeg igrača, u Šibeniku se postavljalo samo jedno pitanje: je li  talentiran na oca ili na majku?

Otac mu je Predrag Šarić, jedan od najboljih šibenskih košarkaša, koji je 80-ih igrao s Draženom Petrovićem, a majka Veselinka Šarić igrala je košarku za šibenski  Elemes.

Ni jedan predmet kao školarac Dario nije obožavao, ali dragi su mu bili zemljopis i povijest. Matematiku nikako nije volio. "Kad će više tjelesni, pa da igram košarku, odbojku, bilo što...!"- govorio je u školi.  

Dario Šarić
1/4

Na prve ga je treninge vozila mama. Još u vrtiću počeo je trenirati košarku kod Nine Jelavića koji je bio trener i Draženu Petroviću. S pet godina mama ga je vodila na treninge dvaput tjedno. Ona ga je i upisala na košarku da se malo istrči, a ona pak da u miru popije kavu.

Njegov prvi trener Branko Klisović priznao je kako je Dario bio divlje dijete koje je trebalo ukrotiti.

S dvanaest godina  Šarić je često dolazio u konflikte s protivnicima, sucima, suigračima... Svima je bilo teško istrpjeti ga, pa su ga smirivali riječima "da mora shvatiti kako i drugi mogu loše odigrati“.

Igrao za Omladinski košarkaški klub "Dražen Petrović" iz Šibenika, a u svibnju 2006. s tim klubom  je osvojio Otvoreno prvenstvo Hrvatske za dječake do 12 godine. Šarić je tada bio proglašen najboljim igračem prvenstva.

Godine 2009. postao je toliko dobar da je španjolska Tau Cerámica nudila 4,5 milijuna eura za njegov dolazak iz KK Šibenke. Njegovi roditelji su, nakon dugih pregovora, odbili tu ponudu i savjete brojnih menadžera te odlučili da će njihov sin igrati za KK Zagreb. Dario danas uživa u Ciboni, koja je KK Zagrebu morala uplatiti  550.000 eura odštete.

- Cibona je bila uporna od prvog dana, pokazivala veliku želju da budem dio njenog projekta dok je Cedevita cijelo vrijeme igrala “toplo-hladno”. Javila bi nam se, pa ih onda ne bismo čuli četiri-pet dana, a kad bismo zatražili razgovor s Veberom ili Tedeschijem, uvijek su bili na sastancima ili putovanjima. To je potpuno u redu, jer su oni poslovni ljudi, no htjeli smo da izdvoje makar pola sata da sjednemo. Kako to nismo uspjeli dogovoriti, meni je postalo neizdrživo čekati i u trenutku sam prelomio - rekao je Dario.

Šarić se 2010. pridružio kadetskoj reprezentaciji Hrvatske, a prije toga je igrao za hrvatsku reprezentaciju do 18 godina na EP-u u Litvi. Igračima u reprezentaciji do 16 godina, Izbornik Dražen Brajković rekao je igračima “samo dodajte loptu Dariju”. Ta taktika donijela je hrvatskoj reprezentaciji zlatnu medalju. 

Za seniorsku reprezentaciju debitirao je 24. kolovoza 2012. u utakmici protiv Mađarske (89:65) u sklopu kvalifikacija za EP 2013. 

Na ljeto 2014. Dario će moći u NBA ili u ligu neke od europskih zemalja, kad će navršiti 20 godina.

U slobodno vrijeme voli se zabaviti playstationom ili kuhanjem. Rado gleda filmove, osobito trilere, a ako je s prijateljima, onda komediju.

U vezi je s djevojkom Karlom, maturanticom gimnazije u Križanićevoj. Ona nije sportašica, a ni o košarci nije znala puno dok nije upoznala Darija. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije