Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaš, bivši igrač Cibone, hrvatski reprezentatiivac, scout Brooklyn Netsa.

Danko Cvjetićanin

danko cvjetičanin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatski košarkaš, bivši jugoslavenski i hrvatski reprezentativac. Igrao je za najuspješniju generaciju Cibone i hrvatsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama 1992.

Hrvatski košarkaš, bivši jugoslavenski i hrvatski reprezentativac Danko Cvjetićanin rođen je u Zagrebu, 16. listopada 1963. od majke Nade i oca Vladimira, profesora sociologije. Igrao je za najuspješniju generaciju Cibone i hrvatsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni.

Prije toga bio je velika zvijezda KK "Partizana" i reprezentacije Jugoslavije s kojom je osvojio dvije medalje; na Svjetskom prvenstvu kada je Jugoslavija u borbi za treće mjesto pobijedila Brazil (1986.), te godinu kasnije (1987.) na Europskom prvenstvu kada su osvojili treće mjesto. Cvjetićanin je tada zabio 72 koša i bio proglašen četvrtim strijelcem momčadi. Igrao je u Seoulu (1988.) te u Barceloni (1992.), gdje je osvojio dvije srebrne medalje.

Za Hrvatsku je osvojio i broncu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj (1993) kao i broncu na Svjetskom prvenstvu u Kanadi (1994).

Najvećim trenutkom karijere smatra baš OI u Barceloni, kada je Hrvatska izgubila u finalu od američkog Dream Teama i zasjela na drugo mjesto. Kao član reprezentacije 1992. godine dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar".

Najveći dio svoje klupske karijere Cvjetićanin je proveo u Ciboni, klubu u koji je 1985. godine došao iz Partizana. Tada u Partizanu nisu bili najbolji uvjeti za mlade igrače, a Cvjetićanin je svoju priliku vidio kod Mirka Novosela. Sa Cibonom je osvojio mnoge trofeje medju kojima je i naslov klupskog prvaka Europe (1986). Transfer je dogovoren tijekom njegovog odsluženja vojnog roka u Sarajevu. U to vrijeme igrao je i za juniorsku i kadetsku reprezentaciju, a bio je proglašen i najboljim strijelcem junorskog prvenstva u Trebinju.

Po dolasku u Cibonu s Draženom Petrovićem bio je najbolji šuterski duo ondašnje europske scene. Cvjetićanin je igrao na poziciji beka i proslavio se ubacivanjima iz daljine. Poznata je priča u kojoj je sponzor Winston nudio automobil Alfa Romeo prvom igraču koji zabije koš s centra na SP-u u Španjolskoj. U posljednjim sekundama utakmice protiv Malezije, Cvjetićanin je šutirao s centra i ubacio. Ali, automobil nije mogao zadržati jer bi morao platiti 115 posto poreza na njegovu cijenu. Od Winstona je ipak dobio simboličnu nagradu, znatno manji iznos od vrijednosti Alfe. Zahvaljujući Petroviću i Cvjetićaninu Cibona je 1985./86. drugi put zasjela na europski tron.

Nakon odlaska iz Cibone, Cvjetićanin je otišao u Španjolsku u Estudiantes gdje je također bio vrlo uspješan. Nakon Barcelone zbog čestih mu je ozljeda igračka karijera već bila u silaznoj putanji. Kratko vrijeme potom igrao je za Rijeku iz koje je otišao u talijanski Reggio Emilia, pa u Maribor da bi uslijedila njegova posljednja sezona za zagrebački Zrinjevac.

Godine 1997. prestao je igrati. Javio se na natječaj za posao skauta i već sljedeće godine dobio posao u Philadelphiji.

Od 1998 do 2010 radio je kao Europski Scout za NBA momčad Philadelphia 76ers, a od 2010 kao europski skaut za NBA momčad Brooklyn Nets. Jedno je vrijeme živio u Madridu da bi se prošlog ljeta (2012.) vratio u Hrvatsku.

U sretnom je braku sa suprugom Margom sa kojom ima kćer Lanu. Iz prvog braka ima sina Filipa koji je krenuo očevim stopama. Završnu godinu juniorskog staža Cvjetićanin mlađi odigrao je u Estudiantesu. Visok je 206 cm i danas igra sveučilišnu košarku u SAD-u, u Eaglesima, košarkaškoj ekipi Florida Gulf Coast University. Filip tamo igra vanjsku poziciju, odličan je šuter, ali, smatra otac, treba još napredovati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije