Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš, bivši igrač NK Hajduk, AC Monaco, Glasgow Rangers, reprezentativac Hrvatske

Dado Pršo

dado pršo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Prvu utakmicu zaigrao je za Hrvatsku protiv Belgije u kvalifikacijama za Euro 2004. u Portugalu. Za Hrvatsku je odigrao 32 utakmice i postigao devet golova.

U Zadru je 5. studenoga 1974. rođen Dado Pršo, hrvatski nogometni reprezentativac koji počeo igrati 1981. u lokalnom zadarskom ligašu Bagatu. Dvije godine kasnije prešao je u Zadar, a potom odlazi u splitski Hajduk.

U Splitu je proveo čak šest godina od 1986. do 1992. ali ga splitski stručnjaci za talente poput Bobana i Modrića nisu prepoznali nego su ga pustili u Pazinku iz Istre. Tamo je proveo samo jednu sezonu da bi, čim mu se pružila prilika, otišao u Francusku gdje je igrao za St. Raphael i Rouen.

Dadi Prši u mladosti je dijagnosticiran šum srca, ali unatoč tome ostvario je veliku nogometnu karijeru. U Francuskoj je Dado Pršo upoznao i suprugu Carole koja je najzaslužnija što se on vratio profesionalnom nogometu. Nju je upoznao u Rouenu, a kada su se preselili na Azurnu obalu u St. Raphael na nagovor supruge Dado je s tim klubom potpisao amaterski ugovor i ponovno se vratio nogometu.

Istovremeno je radio kao automehaničar u klupskoj radionici. Tako je zarađivao za život. Nakon oporavka Pršo je ponovno zablistao pa su ga primijetili iz Ajaccia s Korzike gdje je proveo dvije sezone, a iz tog kluba prešao u Monaco.

U sezoni 2003./04. s Monacom je stigao do finala Lige prvaka i za svoj klub u tom natjecanju dao sedam golova. Utakmica s Deportivo la Corinom u Ligi prvaka ostat će Prši u sjećanju jer je u njoj Španjolcima dao četiri gola. Monaco je dobio utakmicu rezultatom 8:3, a pola golova za domaćina da je hrvatski reprezentativac.

dado pršo
1/4

U sezoni 2003./04.  Pršo je s Monacom dogurao do finala Lige prvaka. Iz Monaca Dado Pršo je prešao u Glasgow Rangerse u srpnju 2004. godine i za taj klub igrao do kraja svoje karijere. Omiljen je bio među navijačima Rangersa. Odlične igre u Monacu natjerale su ljude iz HNS-a da ga pozovu u reprezentaciju Hrvatske.

Prvu utakmicu zaigrao je za Hrvatsku 29. ožujka 2003. protiv Belgije u kvalifikacijama za Euro 2004. u Portugalu. U velikoj pobjedi od 4:0 nad Belgijancima i Dado Pršo je postigao svoj prvijenac za reprezentaciju. 

Za Hrvatsku je odigrao 32 utakmice i postigao devet golova, a igrao je na Europskom prvenstvu u Portugalu i Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Zahvaljujući golu Dade Prše protiv Slovenije u dodatnim kvalifikacijama Hrvatska je otišla na Euro u Portugal. Početkom 2007. godine Pršo je završio nogometnu karijeru.

"Zlatni repić" hrvatskog nogometa, kako su Pršu zvali zbog frizure, danas je daleko od nogometa. Uživa u obiteljskom životu u Villefrancheu sur Meru, mjestašcu, kako Pršo veli, najljepšom uvalom na svijetu.  Novinarima je ispričao da je poslije imao ponuda iz Katara, ali i Francuske, ali nije se predomislio.

U braku sa suprugom Carole ima kći Nicoline I sina Lorenza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije