Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Arsen Ostojić

1985. godine upisao je studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1991. s odličnim uspjehom. 1990. godine upisao je postdiplomski studij iz filmske režije i produkcije na poznatom New York University. U New Yorku je 1993. snimio 15-minutni kratkometražni igrani film "Ljubitelj ptica" koji je s uspjehom prikazan na 15 festivala širom svijeta, uključujući i Dane hrvatskog filma 1994. godine.
01. prosinca 2016. u 00:00 1 komentara 443 prikaza
arsen ostojić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski redatelj Arsen Ostojić rođen je 29. srpnja 1965. godine u Splitu od oca Ante i majke Matilde.  Otac mu je bio građevinski inženjer, koji je  radio je u splitskom Lavčeviću dok je majka radila kao tajnica.

Od svoje dvanaeste godine bavi se kino-amaterizmom, prvo u osnovnoj školi, a zatim i u Kino-klubu "Split". Nastavnik Ivo Cecić ga je „Zarazio“  filmom. S njim je bio i kolega Dalibor Cikojević,  sada profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Radili su zajedno filmove.

U tom periodu snima više kratkometražnih filmova od kojih se izdvaja "Klesar" koji je 1979. godine prikazan na TV kao jedan od najboljih amaterskih filmova te godine.

1985. godine upisao je studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1991. s odličnim uspjehom. Tijekom studija snimio je nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova od kojih je najznačajniji dokumentarni film "Orden" (1988.) o inflaciji odlikovanja u bivšoj Jugoslaviji, nagrađen Zlatnom medaljom za režiju na festivalu u Beogradu. Tijekom studija profesionalno je radio kao asistent režije na više dugometražnih i kratkometražnih igranih projekata.

1990. godine upisao je postdiplomski studij iz filmske režije i produkcije na poznatom New York University. Na studij je otišao 1991. godine, da bi 1994. godine tamo i magistrirao.

arsen ostojić
1 / 4

-Tamo su studirali Martin Scorsese, Jim Jarmusch, Spike Lee, Martin Brest i mnogi drugi. Bio sam primljen 1990. godine na magisterij koji traje tri godine ali sam zbog manjka novca otišao u New York godinu dana kasnije. Nisam imao nikakvu stipendiju, morao sam sam plaćati studij, a to je jedna od najskupljih škola u zemlji - govori Ostojić.

U New Yorku je 1993. snimio 15-minutni kratkometražni igrani film "Ljubitelj ptica" koji je s uspjehom prikazan na 15 festivala širom svijeta, uključujući i Dane hrvatskog filma 1994. godine. Na festivalu u Hamburgu 1993. film je nagrađen Nagradom publike, a otkupljen je i od nekoliko TV stanica u Europi i Sjedinjenim Državama.

Tijekom postdiplomskog studija u New Yorku nagrađen je prestižnom "W. T. Johnson" nagradom kao najbolji student čitavog odsjeka 1992. godine, a uz to je primio i Warner Bross nagradu iz produkcije, te Dekanovu nagradu iz scenaristike.

Ostojić je kasno režirao svoj prvi igrani film, jer je nakon deset godina provedenih u Americi, dvije godine živio u Salzburgu gdje je bio stalni profesor i šef videoodsjeka na fakultetu primijenjenih znanosti. Po povratku u Hrvatsku, režirao je dva filma i postao profesor na katedri produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti te predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Od 1994. do danas radio je u New Yorku i u Hrvatskoj na 13 nezavisnih dugometražnih filmova.

1997. godine osnovao je u New Yorku svoju kompaniju Cronus Films, Inc. preko koje, uz ostale projekte, u potpunosti vodi američki dio produkcije Jadran filma projekta "Transatlantic".  Suproducirao je (1999.), TV seriju za PBS "ShortCuts", te visokobudžetni kratki film "Times Square Transfer".

Njegov 15-minutni kratkometražni igrani film "Life Drawing" (2001.) do danas prikazan na desetak međunarodnih filmskih festivala. Na New York International Independent film i video festivalu 2002. godine film je nagrađen kao najbolji kratkometražni dramski film.

Uz kratke filmove režirao je i dva igrana "Ta divna splitska noć" (2004.) i "Ničiji sin" (2008.) U braku je s odvjetnicom Natašom Badovinac Ostojić s kojom ima sina Viktora.

'rtv...zagreb...05.03..02. dino dvornik u svom studiju preslusava pjesme za doru 2002 snimio: andrej kreutz' Pjevač, glazbenik, skladatelj Dino Dvornik
Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • gaucho 78:

    Neznam tko je ovaj slavni filmski reziser, ali me malo cudi da je 1991 godine otisao u SAD na studij, umjesto da u tim godinama stupi na odbranu domovine od agresije, zato me ne cude njegove simpatije prema ovome tzv. ... prikaži još! presjedniku Yusipovicu, zato predpostavljam da su slicnog kova, koji Hrvatsku vole toliko koliko iz nje koristi mogu izvuci, a blate je gdje stignu i sanjaju o nekoj nostalgnicnoj regiji