Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Anton Tus

Od 1968. do 1969. zapovjednik je 204. lovačkog avijacijskog puka, načelnik štaba i zapovjednik 15. divizije Protuzračne obrane, zapovjednik 5. korpusa Ratnog vazduhoplovstva i protuzračne obrane te od 16. kolovoza 1985. do svibnja 1991. načelnik RV i PZO-a u bivšoj JNA. Hrvatskoj vojsci pristupio je u rujnu 1991. Bio je prvi načelnik Glavnog stožera HV-a.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 1045 prikaza
anton tus
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je 22. studenog 1931. u mjestu Bribir kod Crikvenice. S navršenih trinaest godina, 1941. stupio je u partizanske odrede Jugoslavije. Poslije Drugog svjetskog rata završio je Zrakoplovnu vojnu akademiju i Ratnu školu. Školovao se i u Komandnoj školu u Moskvi.

Od 1968. do 1969. zapovjednik je 204. lovačkog avijacijskog puka, načelnik štaba i zapovjednik 15. divizije Protuzračne obrane,  zapovjednik 5. korpusa Ratnog vazduhoplovstva i protuzračne obrane te od 16. kolovoza 1985. do svibnja 1991. načelnik RV i PZO-a u bivšoj JNA. Bio je član Komiteta Organizacije SKJ u JNA. Bio je prvi pilot koji je upravljao i ruskim MIG-ovim i američkim nadzvučnim zrakoplovima F-16.  U JNA je imao čin general pukovnika.

Hrvatskoj vojsci pristupio je u rujnu 1991. Bio je prvi načelnik Glavnog stožera HV-a od 21. rujna 1991. do 22. studenog 1992. Nakon toga je član Vijeća narodne obrane RH te do 1. prosinca 1995. glavni vojni savjetnik predsjednika RH Franje Tuđmana. 

Pročelnik Ureda za međunarodnu vojnu suradnju postao je od 1. prosinca 1995. do 12. ožujka 1996. Potom odlazi u mirovinu, ali se ponovno aktivira te je od 2001. do 2005. šef Misije Republike Hrvatske pri sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

anton tus
1 / 4

Kaže kako su školovani časnici koji su pristgli iz bivše JNA udarili temelje Hrvatske vojske. Naglašava kako su svi došli braniti svoju zemlju, riskirali su puno ali se nisu dvoumili. „Mi časnici i dočasnici, odnosno oficiri i podoficiri iz JNA, bili smo najviše izloženi. Bilo je tu i političkih i ideoloških i obiteljskih lomova. Ljudi su proživljavali svašta. Teška su to bila vremena i odluke, ali došli smo ispuniti i svoj dug prema domovini kao profesionalni vojnici“, rekao je o tom razdoblju.

U Hrvatkoj vojsci je dobio najviši čin, general zbora. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom hrvatskog trolista. Danas je u mirovini. Živi u Zagrebu. „Zauzimao sam se za ulazak Hrvatske vojske u Banju Luku i najveća pogreška međunarodne zajednice je što to nije dopustila, to bi bio definitivni vojni i politički poraz velikosrpske ideje u Hrvatskoj i BiH“, rekao je o kraju vojnih operacija 1995. koje su dovele do trajnog prekida vatre i mirovnih pregovora.

Franjo Tuđman Povjesničar, državnik, prvi predsjednik samostalne RH Franjo Tuđman Imra Agotić (1) Hrvatski general i prvi zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Imra Agotić
podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.