Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik

Androniko Lukšić

Andronico Luksic
wikipedia
01.12.2016.
u 00:00

Ulaži pametno, strpljivo, ne luduj i ne pokazuj se previše, bila je Lukšićeva poslovna politika s kojom je ostvario golemo poslovno carstvo.

Rođen je 5. studenog 1926. u Antofagasti, gradu u pustinjskom dijelu Čilea. Njegova otac Polikarpo je s otoka Brača doselio u Čile 1910. i zaposlio se u industriji nitrata. Majka mu je bila Bolivijka Elene Abaroe, kćer ratnog junaka Eduarda Abaroe.

Roditelji su ga poslali na studij prava na Sorbonnu ali je tamo ostao samo jedan dan. U Parizu je kraće vrijeme zarađivao mijenjajući europske valute u dolare.

Vratio se u Čile gdje je nastavio studij prava, ali ga nikad nije završio. Potom je u Antofagasti otvorio mjenjačnicu. Stalni klijenti bila su mu četvorica Francuza, vlasnici obližnjeg rudnika bakra. Od njih je postupno otkupio 75 posto rudnika. Četiri godina kasnije, 1954. prodao ga je Japancima za 500 tisuća dolara koje je dalje ulagao. [PHOTOS]

Osamdesetih je u vrijeme krize i recesije u Čileu kupio vodeću čileansku banku, Banco de Santiago, i pivovaru CCU. Pivovaru je platio 7 milijuna dolara a uskoro je vrijedila milijardu. 

1980. je kupovao zalihe bakra i propale željeznice u pustinji Atacama. 1982. pretvara ih u specijaliziranu tvrtku za iskapanja bakra, Antofagasta PLC. Promet te tvrtke 2012. bio je  6,74 milijarde dolara.  2004. je kupio Banco de Cille.

Potkraj njegova života obiteljsko bogatstvo se procjenjivalo na 16,8 milijardi dolara.  2005. je na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu bio na 135. mjestu. 

Tada je posjedovao 83 posto vlasništva u holdingu Quinenco SA, rudnike bakra Antofagasta, tvrtku za proizvodnju bakrene žice, pivovaru Cervecerias Unidas SA, Brodovlasničku kompaniju, Sud americana de Vapores, a kontrolirali su i najveću čileansku banku Banco de Chille.  

Bavili su se proizvodnjom pića, telekomunikacijama, humanitarnim projektima.  Uz to su od 1994. uložili u Hrvatsku oko 600 milijuna eura. Najprije su kupili Karlovačku pivovaru koju su poslije prodali Heinekenu.

Potom su se orijentirali na turizam. Kupili su Plavu lagunu iz Poreča, hotel Argentinu, Vilu Orsula, Vilu Sherezada u Dubrovniku, hotel Croatia u Cavtatu, hotel Odisej na Mljetu i turističku agenciju Atlas. Kasnije su od Gorana Štroka kupili njegove Jadranske luksuzne hotele. Bave se i trgovinom nekretnina. 

Andronik se dva puta ženio. U prvom braku sa Enom Craig imao je dvojicu sinova, Andronika i Guillerma. Dvije godine nakon smrti supruge 1959. oženio se s Iris Fontbon. Dobili su troje djece. Dvije kćeri, Paolu i Gabrijelu i sina Jean-Paula.

2001. je djeci prepustio upravu nad poslovima. Najstariji sin Androniko vodio je bankarski biznis, Guillermo industriju pića i telefoniju, najmlađi Jean-Paul preuzeo je poslove s bankrom, a kćeri Paola i Gabrijela su se bavile humanitarnim projektima.

Poslove obitelji u Hrvatskoj vodio je Guillermo Lukšić, srednji Andronikov sin, koji je također studirao pravo, ali ga nije završio.

Umro je 2013. od raka pluća u 57. godini. Imao je petero djece. Pokopan je u Santiagu. Upravu nad hrvatskim poslovima dvije godine ranije povjerio je svom nećaku  Davoru Lukšiću, Andronikovu unuku koji se 2011. preselio u Zagreb.  Rođen je 1983. završio je studije, radio je u New Yorku i Londonu.

U vrijeme borbe za međunarodno priznanje Hrvatske Androniko Lukšić se stavio na raspolaganje domovini Izdvojio je značajna sredstva kao pomoć tijekom Domovinskog rata. Čile je prva zemlja Južne Amerike koja je priznala Hrvatska.

Prihvatio je poziv predsjednika Franje Tuđmana o ulaganjima hrvatskih iseljenika u domovinu. „Ne možete zamisliti koliko mi je važno što ste novinari iz Hrvatske jer sam sa svojom krvlju“, rekao je skupini novinara prilikom posjete njegovom posjedu početkom devedesetih.

Dolazio je u Hrvatsku u više navrata. Nije volio publicitet. Solidno je govorio hrvatski. Planirao je svoju umirovljeničke dane provoditi u Villi Sherezada u Dubrovniku. Govorio je kako je hotel Argentina kupio upravo zbog te vile.

Gotovo istovremeno s njenim otvorenjem  nakon temeljite obnove umro je od raka pluća 22. kolovoza 2005. Pokopan je na groblju San Francusco de Sales u Vicaturi gdje je i živio.

U listopadu 2012. Bloomberov indeks milijardera svrstao je Lukšićevu suprugu Iris Fontbonu kao 33. osobu na svijetu po bogatstvu procijenjujući vrijednost njezine imovine na 19,7 milijardi dolara.

Komentara 1

Avatar myriam
myriam
11:55 23.04.2015.

AAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije