Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDANJA Večernji list će u petak 28. ožujka u prodaju pustiti prvi svezak

Enciklopedija za mlade u 18 svezaka

kul_enci.jpg
import
28.03.2008.
u 14:52

Večernji list će, u suradnji s izdavačkom kućom Begen, u petak 28. ožujka u prodaju na kioscima pustiti prvi svezak izuzetno vrijednog izdanja – “Oxford enciklopediju za mlade“. Riječ je o izdanju koje je, kako i naziv sugerira, prvenstveno namijenjeno mladima, ali njime će se moći i te kako koristiti i cijela obitelj. Dakako da bi svoje mjesto trebalo naći i u školskim ustanovama te knjižnicama.

Jednostavna pretraga
Ova će specijalizirana enciklopedija biti objavljena u čak 18 svezaka na gotovo 1800 stranica. Prvih 15 svezaka obuhvaćaju pojmove iz svih područja ljudskog djelovanja i svijeta koji nas okružuje. Posljednja tri sveska sadrže biografije više od 500 poznatih osoba iz današnjeg vremena i iz povijesti. U njezinu nastajanju sudjelovalo je 130 autora i 70 stručnih suradnika, a uz tekstove su priložene i tri tisuće ilustracija!

Sadržaj enciklopedijskog izdanja predstavljen je jednostavno i zanimljivo. Potiče nas na istraživanje, budi u nama nova pitanja i traži nove odgovore. Vrlo se lako koristi, a nalaženje novih podataka jednostavno je jer su pojmovi jasno i vidljivo označeni, a svaki od njih upućuje nas i na bliska područja i pojmove koji bi nas također mogli zanimati. Ovaj enciklopedijski priručnik od 18 dijelova mladima i njihovim obiteljima zasigurno će otvoriti nove puteve prema znanju o nama samima i svijetu u kojem živimo.

Enciklopedija je nastala tako da je prvotno izvorni popis pojmova s pridruženim člancima sastavila skupina stručnjaka koja ga je pripremala mjesecima. No traženi su i savjeti mladih. Od njih je zatraženo da dostave popis pojmova koje bi trebalo uključiti u enciklopediju. Pokazalo se da se mladi veoma zanimaju za znanost i tehnologiju, pa je zato u enciklopediju uključeno dosta pojmove iz te tematike.

Osvježeno izdanje
Članci su poredani abecednim redom, a ne prema tematici. Oni su u svakom novom izdanju dopunjavani jer se između dvaju izdanja uvijek dogode neke promjene u politici, znanstvenom razvoju, genetskom inženjeringu, digitalnoj tehnologiji...

Tako je i ovo hrvatsko izdanje posve osvježeno te s pojedinim podacima i ilustracijama prilagođeno hrvatskom tržištu.
Ukratko, cilj ove enciklopedije nije uključiti sveukupno ljudsko znanje. Njezin je temeljni cilj osigurati početno znanje od kojeg svi mogu krenuti u otkrivanje drugih činjenica koje nekoga zanimaju. No i u ovakvoj enciklopediji mnogi će naći podatke koji su im bili potpuno nepoznati.

Želite prijaviti greške?