Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačan krah

DIP Karlovac ide u stečaj, radnici sada žele ‘svoju’ tvrtku

dip
Foto: Marin Bakić
07.08.2014.
u 13:06

Ta bi nova tvrtka iznajmila pogone od DIP-a u stečaju i nastavila proizvodnju - objašnjava predsjednica Sindikata Zora Radetić

Nakon zastoja proizvodnje, što je trajalo dulje od godine i pol, propale predstečajne nagodbe, mnoštvo datuma koji su prošli, a koji su najavljivani kao rok kada bi se agonija trebala okončati, Uprava DIP-a Karlovac je Trgovačkom sudu u Zagrebu konačno predložila otvaranje stečajnog postupka.

Trebali otpuštati

Sastanak Uprave s ogorčenim radnicima u prostorijama tvrtke na kojem su obaviješteni o toj odluci završio je uz uvrede, psovke i intervenciju policije.

– Priča je došla kraju, nažalost – rekao nam je Damir Fistrić, jedan od suvlasnika tvrtke. Zaposlenike, koji su zadnje plaće dobili za prosinac 2012. godine, neumjesno je i pitati kako žive. Jedna od njih, primjerice, mora u zatvor zbog neplaćanja kazne, što je zaradila prolazeći kroz crveno semaforsko svjetlo.

– Tako je utvrdio Sud, ali i dalje tvrdim da je bilo žuto. Dođem u zatvor, a oni me vrate nazad, jer je pun i za mene nema mjesta. Kazna je dvije tisuće kuna, a plaća u DIP-u 2.300 – kaže nam ta radnica, koja želi ostati anonimna, a čiji su podaci poznati redakciji. Predsjednica Sindikata radnika u trgovini Zora Radetić radnicima sugerira mogućnost da se osnuje nova tvrtka koja će od DIP-a u stečaju iznajmljivati pogone i nastaviti s proizvodnjom.

A Fistrić tvrdi da se sutra može ponovno proizvoditi, no najveći je problem nedostatak obrtnog kapitala. Upravo su i sindikat i uprava pokušavali dogovoriti komercijalni kredit u tu svrhu unazad dva mjeseca, a predsjednik Uprave Željko Denona, koji je odnedavno na toj funkciji kaže da je u tom slučaju moglo biti aktivirano partnerstvo s jednom kineskom tvrtkom vrijedno 2,550.000 eura.

– Pogreška je bila što se radnike zbog zastoja proizvodnje nije otpustilo kao tehnološki višak – smatra Denona.S njim se slaže i Fistrić, koji tvrdi da je to bilo nedogovorno, jer su se povećavale obveze i radnička potraživanja sada iznose sedam i pol milijuna kuna. Radnici jesu ostvarili prava i činit će prvi viši isplatni red u stečajnom postupku, no Radetić upozorava da su banke razlučni vjerovnici i da će se vjerojatno namiriti izvan tog postupka, odnosno prije samih radnika.

Međutim, Fistrić je uvjeren da će zaposlenici naplatiti svoja potraživanja, jer je vrijednost imovine tvrtke 120 milijuna kuna, a vrijednost razlučnih prava 50 milijuna, dok je DIP sveukupno dužan 90 milijuna kuna.– Država je 90-postotni vjerovnik, a tu konkretno mislim na Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Hrvatsku banku za obnovu i razvitak – kaže Fistrić.

Dodaje da je malo nedostajalo da se DIP izvuče iz krize.– Šteta je za tvornicu u kojoj smo mi kao vlasnici proveli dva investicijska ciklusa, više nego što je uloženo pola stoljeća godina prije nas. Tvornica sutra može proizvoditi i raditi – kaže Fistrić.

Kobno partnerstvo

DIP je uglavnom prijašnjih godina dolazio na novinske stranice zbog kašnjenja plaća od nekoliko dana, ali su tek nakon neuspješnog partnerstva s tvrtkom Incrementum, koja je osnovana švicarskim kapitalom, stvari uistinu krenule nizbrdo. Priča koja je dobro zvučala završila je tako da su se partneri razišli neprijateljski, padale su tužbe i i danas se vode sudski i ini postupci s tim u vezi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije