Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Proizvođač starog češkog piva duguje više od 55 milijuna kuna

Daruvarsku pivovaru poreznici tjeraju u stečaj

12.06.2009.
u 17:46

Ono o čemu se u Daruvaru sa strahom i pomišljalo u proteklih nekoliko godina, koliko traje agonija Daruvarske pivovare, svojevrsna zaštitnoga znaka toga grada, dogodilo se ovoga tjedna. Nad tom je tvrtkom, koja je posljednjih godina hodala po samom rubu oštrice, pokrenut stečajni postupak.

Malo informacija
Zbog dugova koji premašuju 55 milijuna kuna stečaj je pokrenulo Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava. Stečajni upravitelj Branko Valentić, koji je prije nekoliko godina vodio stečajni postupak nad siračkim Suvenirom, u telefonskom razgovoru nije iznosio detaljnije informacije o sudbini tvrtke i njezinih zaposlenika. Tek je kratko rekao da će se stečaj, nad blokiranom tvrtkom pokrenut prema prijedlogu Porezne uprave, provoditi u skladu sa stečajnim zakonom.

Ugovori na određeno
– Ništa se preciznije ne može govoriti prije nego što se sastane odbor vjerovnika – rekao je Valentić, čime je izostala potvrda što će se dogoditi sa zaposlenicima. Naime, prema stečajnom zakonu, svi će dobiti raskid ugovora o radu i tridesetodnevni otkazni rok. No, neslužbeno se govori kako bi ubrzo većina mogla biti vraćena u tvrtku, jer se namjerava iskoristiti nadolazeća sezona te nastaviti proizvodnja, pa potrošači, ali u prvo vrijeme i radnici, uopće ne bi trebali osjetiti stečaj.

Stoga će zaposlenicima koji budu pozvani ponovno u tvrtku biti ponuđeni ugovori na određeno vrijeme koji će se periodički obnavljati. S druge, pak strane, prema sudskomu rješenju ročište, na kojemu će se prvi put sastati vjerovnici, sazvano je tek za 1. rujna, do kada će stizati njihovi zahtjevi. Najzastupljenija je robna marka pivovare staro češko pivo.

Želite prijaviti greške?