Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.11.2013. u 12:00

U Commonwealthu svi nose na reveru tzv. poppy, simbol za spomen na sve žrtve svih ratova. I nema manipuliranja

Premijer Zoran Milanović, inače izgubljen u vremenu i prostoru, i Milorad Pupovac, kojega šef države Ivo Josipović drži etnobiznismenom, u subotu su svašta nadrobili na velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća. Iz nastupa obojice moglo bi se zaključiti kako su Srbi u Hrvatskoj ugroženi, baš kao što se to često moglo čuti 80-ih godina, što je apsurd, ali ima svrhu. Jer Pupovac i društvo i dalje se moraju hraniti. Ne treba spominjati njihova naklapanja o antifašizmu koja nemaju veze ni s čime osim s njihovom vizijom povijesti koja služi samo za opravdanje nečijih osobnih biografija i političkih ciljeva. Sve drugo je smiješno.

Kako će veličati Tita, držati ga u državnim uredima, kao Ivo Goldstein, ako Europa uskoro kaže NE komunizmu i komunističkim zločincima?Kako god, Hrvatskoj treba nacionalna inicijativa koja bi trebala donijeti konačno pomirenje, smiriti strasti, ujediniti ljude, zatvoriti rane iz prošlosti, oduzeti politici moć da manipulira poviješću, žrtvama, ljudskim sudbinama... Iako se u Hrvatskoj ni oko čega ne možemo dogovoriti, svejedno valja pokušati. Kako?

Evo, u Velikoj Britaniji i Commonwealthu svi nose na reveru takozvani “poppy”, simbol za spomen na sve žrtve svih ratova koje su oni vodili i na njihove vojnike na bojištima na kojima su bili ili su sada.

U svim vrtićima, školama, obrazovnim institucijama održavaju predavanja i cijeli mjesec prodaju “poppyje”, s tim da se djeci kaže da donesu pola funte jer se, naravno, očekuje da se to kupi i da svako dijete ima. Djeci se daju zadaće da se “poppyji” crtaju pa im već na uši izlazi priča o poljima Flandrije i pjesmica koja ide uz to. Smetlari po cesti šeću s tim “poppyjem”, prodavačice, imigranti, policajci, svi voditelji na svim televizijama... Sve su uspjeli ujediniti “poppyjem”. Kad bi takav simbol prihvatili i članovi SNV-a i nosili ga, to bi bilo pravo, istinsko pomirenje.

Koji bi to jednostavan simbol bio koji bi se, primjerice, mogao nositi kroz cijeli studeni na spomen žrtava Vukovara i Škabrnje, ali i svih drugih žrtava koje su nam se dogodile ikad?! Također, to bi mogao biti spomen i na sve naše postrojbe koje su sada gdje god da jesu. Vukovar je hrvatski Alamo. Imali smo ih još u povijesti, ali naša takva tradicija trebala bi se temeljiti na Vukovaru jer je on sada u memoriji Hrvata glavna priča.A koji bi to bio simbol? To je vučedolska golubica koja je glavni simbol na spomeniku žrtvama masovne grobnice na Ovčari, ali je isti spomenik s istim simbolom i na svim drugim mjestima masovnog stradanja u Hrvatskoj.

Približava nam se obilježavanje stogodišnjice od početka izbijanja Prvog svjetskog rata. Zašto Hrvatska ne bi imala Dan sjećanja pa da to bude spomen Vukovara i Škabrnje? Kako to da najrazvijenije zemlje svijeta kroz sve pore društva odaju priznanje svojim borcima gdje god i bilo kad se borili, a u Hrvatskoj se to godinama zamagljuje glupostima?! Na kraju, je li baš ova golubica ili nije, svejedno je. Glavno da je to neki simbol koji će svi nositi i tada više nema razgovora o svakakvim zvizdarijama.

No izbor ove ptice višestruko je dobar. Kao prvo, povezuje cijelu priču s Ovčarom, a zatim i sa svim drugim stratištima iz Domovinskog rata. A u osnovi može biti univerzalna. Crvena boja također bi mogla biti dobra jer je crvena boja žrtve. Golubica, stilistički spomen na Ovčaru s crvenom kockicom u pozadini, funkcionirala bi kao apel koji bi se nosio u sjećanje na sve hrvatske žrtve u borbi za slobodu države i slobodu njezinih građana svih vjeroispovijesti, nacionalnosti, političke i svake druge orijentacije.

Golubica je usto i simbol mira, ona bi bila poziv da nikad više ne bude rata, sukoba, da se svi zalažemo za mirno rješavanje problema. Takva inicijativa bila bi i test za hrvatsko društvo, je li ono zrelo za takvo što ili nije? Možda da se probude intelektualci, HAZU, Matica hrvatska?

Gdje ste?

Komentara 8

Avatar Blond Beast
Blond Beast
17:56 11.11.2013.

odlično Despot!ovim člankom si pokazao onima koji te pokušavaju ocrnit zadnjih dana na društvenim mrežama.a očekujem da će jednako dobar biti i novi broj VP koji izlazi iz tiskare ;)

DO
dobar
15:24 11.11.2013.

Odlicna ideja i mislim das bi je trebalo sto prije prihvatiti i uvesti da se odaje pocast svima palim za Hrvatsku drzavu i da se prestane manipulacijama. U Americi Canadi to se radi svake godine prodaju se papiji svatko nosi na reveru kroz taj mjesec a tocno 11 studenoga u 11 sati minutom sutnje odaje se pocast svim palim canadskim vojnicima ili americkim ili comenweltovim . Svi staju u tvornicama i na radnim mjestima jednu minutu odajuci tako pocast i spomen na poginule i nikoga to ne vrijeda i ne pogada a ima svih mogucih nacija ali svi su u tome ujedinjeni. Srbi kao Srbi sa svojim vodama uvijek su slali lazi o ugrozenom narodu trebaju se najprije nauciti da vole svoju domovinu a ne da rade protiv te domovine a Pupovac da ne vodi etnobisnis nego da bude u realnom svijetu i da postuje drzavu u kojoj zizvi i u kojoj zaraduje za kruh. Gledao sam jucer malo tu paradu i te bljuvotine izgovorene na tom skupu kako god su bljuvali srbski predstavnici a jos vece bljuvotine govori nas premijer ako ga upoce mozemo nazvati nasim jer radi sve samo ne za dobro Hrvatske.

FN
Fr@njo
22:04 11.11.2013.

u hrvatskoj nema komunista, sad su svi antifasisti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije