Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRES Jedno od najimpresivnijih nedirnutih mjesta Jadrana

Cres: Lubenice - Nebeski mir iznad mora

inv-03-txt.jpg
import
11.07.2006.
u 16:53

Snimivši 1996. godine spot za hrvatsku eurovizijsku uzdanicu “Sveta ljubavi”, Maja Blagdan otkrila je cijeloj Hrvatskoj relativno zapostavljeno, ali i jedno od najimpresivnijih mjestašca Jadrana - Lubenice.

Dotad mnogima nepoznato cresko seoce, staro više od 4000 godina, oduševilo je Hrvate, iako je u njemu svega 30-ak kuća. I to zasluženo, jer su Lubenice doista nešto posebno - sagrađene na litici koja se izdiže čak 378 metara iznad mora, s beskonačnim pogledom na pučinu, Istru, Unije, ali i prekrasnu šljunčanu plažu podno mjesta, zbog koje se mnogi požele što prije spustiti 378 metara niže niz padinu. Pogled za koji će se većina složiti da je poput promatranja svijeta sa samog neba, u svima ostavlja potpuni osjećaj mira. Kameno mjesto pravi je biser hrvatske ruralne arhitekture, no kako je to u Hrvatskoj uobičajeno, polako izumire.

– Trenutačno u selu živi svega 12 stanovnika, koji su ovdje tijekom cijele godine, a još prije 40 godina bilo nas je 180. Većina nas koji smo ovdje rođeni zimi je u Cresu, a tijekom ljeta dođemo u Lubenice. Uvjeti za život zimi su vrlo teški. Budući da je mjesto na litici, pušu jaki vjetrovi, a često pada i snijeg – priča jedan od ljetnih stanovnika Lubenica, poznat pod nadimkom Nadalin. Dodaje da su svi stanovnici starci, pa nikakve budućnosti za Lubenice nema ako mlađi ili država poticajima nešto ne poduzmu.

Ljeti mjesto svakodnevno posjećuju brojni turisti, no osim jednog restorana, kafića, suvenirnice i domaćih proizvoda poput meda, maslinova ulja i vina, koje prodaje domaće stanovništvo, ne postoji nikakva turistička ponuda koja bi ih zadržala u mjestu duže od sat-dva. Nekima je žao, jer bi mjesto od turizma moglo ponovo zaživjeti, dok drugi smatraju da je i bolje tako, jer bi se u suprotnom u nekoliko godina mogao narušiti 'nebeski’ mir u kojem je mjesto živjelo više od 4000 godina...


Osor slavi Igora Kuljerića

Otkrivanjem biste nedavno preminulom skladatelju Igoru Kuljeriću i koncertom Zagrebačkih solista i Filipa Faka na glasoviru preksinoć su u povijesti bogatom cresko-lošinjskom mjestu otvorene 31. osorske glazbene večeri. Do 20. kolovoza turisti i ljubitelji klasične glazbe moći će uživati u 20 koncerata u katedrali Uznesenja Marijina. Otvaranje je počelo otkrivanjem biste Kuljeriću, koji je tako dobio svoje mjesto u Aleji hrvatskih skladatelja uz druge velikane poput Borisa Papadopula ili Mile Cipre. Turiste željne zanimljivih događaja i sve prisutne zatim su zabavljali Puhački orkestar Josipa Kašmana, uz čiju su glazbu zaplesale i Osorske mažoretkinje, a pravo osvježenje bila je izvedba narodnih plesova Nerezina u izvedbi Folklornog društva Studenac. Otvaranje je završeno koncertom u katedrali. Već 31 godinu na Osorskim večerima pokušava se izvoditi što više djela hrvatskih autora – tijekom postojanja izvedeno je više od 300 otkrivenih ili na poticaj Festivala nastalih djela. Tako je publika preksinoć mogla uživati u Papandopulovu koncertu br. 2 za glasovir i gudački orkestar, Kuljerićevoj Metamorfozi za glasovir i gudače, ali i Mozartovim skladbama.

Želite prijaviti greške?