Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divanhana

Sarajevski world music bend napokon pred hrvatskom publikom!

Divanhana
12.10.2014.
u 17:17

Divanhana će svoj veliki promotivni koncert u Zagrebu održati 14. studenog u prostoru Vip cluba

Sarajevski band Divanhana, nakon brojnih koncerata na europskim pozornicama i uspješnih koncertnih turneja u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori napokon svoj rad predstavlja i u Hrvatskoj!

Divanhana će svoj veliki promotivni koncert u Zagrebu održati 14. studenog u prostoru Vip cluba, na Trgu bana Jelačića, u sklopu kojeg će promovirati svoj aktualni album "Bilješke iz Šestice“ i predstaviti svoj originalan glazbeni izraz. Već u prosincu započinju s mini-turnejom koja će ih odvesti u Pulu i Osijek, a nadaju se ubrzo i nastupima u Dalmaciji. Ovaj popularni world music band izvodi prvenstveno tradicionalnu glazbu Bosne i Hercegovine, posebice sevdah, u urbanim i originalnim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazza, popa i klasične glazbe 20. stoljeća, ali svojim radom obuhvaća i tradicionalne skladbe zemalja Balkana.

"U Hrvatskoj već imamo podosta fanova"

- Album Bilješke iz Šestice drugi je studijski album Divanhane i on je rezultat dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada Divanhane, tijekom kojeg smo održali više od stotine uspješnih koncerata, u 13 različitih država, a posebno nas raduje da napokon započinjemo i s koncertima u Hrvatskoj, u kojoj već imamo podosta fanova koji su pratili naš rad tijekom posljednjih godina. Većina aranžmana i glazbenih ideja za ovaj album rodila se upravo na našim turnejama, na kotačima, iza scene, u iskrenom i prisnom odnosu s našom publikom! - ističe Neven Tunjić iz banda Divanhana.

Uz Nevena Tunjića (klavir), Divanhanu čine i Leila Ćatić (vokal), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubnjevi), Danijel Čondrić (gitara), Irfan Tahirović (perkusije) i Borjan Milošević (ko-producent i majstor tona).

Bend osnovala grupa studenata

Divanhana inače proizlazi iz riječi “divan” (tur.) a znači sijelo, razgovor; tako je nasta i izraz divaniti, odnosno razgovarati. Dodajući tome izraz “hana”, divanhana je oduvijek bila mjesto gdje se ulazilo u svijet ili se iz njega vraćalo (dio stare bosanske kuće). - Upravo u toj divanhani je i krenula ideja o grupi. Naša prostorija je naše malo utočište od svakodnevnih briga, mjesto gdje razgovaramo i stvaramo glazbu. Na riječ divanhana sam prvi put naišao u knjizi Meše Selimovića Tišine i prvim susretom me očarala. Samim svojim značenjem je obuhvaćala cjelokupnu suštinu našeg kreativnog djelovanja - pojašnjava Neven Tunjić.

Band Divanhana osnovala je grupa studenata Glazbene akademije u Sarajevu početkom 2009. godine, a svoj album prvijenac „Dert“ objavili su 2011. godine. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih europskih world music producenata, a već s prvim singlom „Evo srcu mome radosti“ Divanhana postiže prepoznatljivost među world music izvođačima na našim prostorima, ali i širom Europe. Tako već nedugo nakon objave prvog albuma nastupaju na prestižnom jazz festivalu 12 Points u Portu, a 2012. nastupaju na najznačajnijem svjetskom world music događaju – Manifestaciji WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu. Iza Divanhane je i značajna koncertna turneja u suradnji sa švedskim kraljevskim kazalištem „Riksteatern“ u sklopu koje je band održao 8 uspješnih koncerata u Švedskoj, a zapažene koncerte su održali i u kazalištu „Maksim Gorki” u Berlinu, u Istanbulu u centru scenskih umjetnosti „Zorlu“ te na mnogim drugim pozornicama. Aktualni album Divanhane „Bilješke iz Šestice“ donosi 14 pjesama, od kultne Šantićeve „Emine“ u jednom potpuno osvježenom, neočekivanom aranžmanu, do sevdalinki „Grana od bora“, „Crven fesić“, „Ko se ono brijegom šeće“, makedonske „Oj ovčarče“, goranske „Goranine, Ćafanine“ ili pak romske tradicionalne pjesme „Ashun daje mori“. U punom smislu riječi, album je istinsko multikulturalno glazbeno izdanje - sniman je u Long Play Studiju u Sarajevu, u Studiju 6, Radio Beograda, studiju P4 u Berlinu, te studiju Athens Pro Audio u Ateni. S glazbenicima Divanhane, na albumu su surađivali i talijanski jazz pijanist Livio Minafra, pjevačica tradicionalne glazbe Svetlana Spajić i violinist Filip Krumes iz Srbije, gitarist svjetskog renomea Sanel Redžić, te harmonikaš Kenan Glavinić i flamenko gitarist Mirza Redžepagić iz BiH.

Ususret koncertnoj premijeri Divanhane u Zagrebu, ovih će dana u domaćem eteru poklonici world music žanra moći čuti i kako zvuči tradicionalna sevdalinka „Crven fesić“ u urbanoj izvedbi Divanhane!

Komentara 2

PE
peugeot
20:47 12.10.2014.

Super !! Cuvena "sarajevska pop-skola" se nastavlja.

PE
peugeot
20:48 12.10.2014.

Super !! Cuvena sarajevska pop-skola" se nastavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije