Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Božo Petrov

Priča o Petrovu: Psihijatar iz obitelji vezane uz crkvu, jači od Jamba

18.02.2015., Metkovic - Gradonacelnik Bozo Petrov.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
06.11.2015.
u 10:05


"Politički protivnici uzalud su češljali moj životopis tražeći pogrešku"

Božo Petrov pojavio se na političkoj sceni prije dvije i pol godine kada je kao jedan od osnivača Mosta nezavisnih lista u Metkoviću detronizirao moćnog Stipu Gabrića Jamba koji je gradom, ali i dolinom Neretve, vladao punih 16 godina.

Mladi psihijatar, neiskusan u politici, uspio je ponovno privući pozornost hrvatske javnosti kada je cijeli Grad stavio na minimalac. Kada je vrlo brzo vratio velik dio dugova, mediji su počeli pisati o "čudu u Metkoviću". Nije bilo lako, kaže Petrov, osjetio je to i na svojoj koži. On, supruga i djeca su podstanari, ona u to vrijeme nije radila, a izdržali su zahvaljujući novčanoj pomoći roditelja. Petrov se povezao s drugim nezavisnim pojedincima i listama te je do danas uspio Most transformirati iz lokalne u nacionalnu platformu i postati hit ove predizborne kampanje.

Odlični dani u sjemeništu

O Boži Petrovu, iako su ga mediji puni, ne zna se mnogo. Rođen je u Metkoviću 16. listopada 1979. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, potom Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju. Dane provedene u sjemeništu naziva "odličnim vremenom mladosti". Uslijedio je studij medicine u Mostaru te zapošljavanje na mostarskom Medicinskom fakultetu, kao stručni suradnik za informatiku i znanstvenu metodologiju. Potom je specijalizirao psihijatriju, završni ispit položio je u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče i zaposlio se u KB Mostar. U procesu je obrane doktorata na temu Psihosocijalne posljedice ratom uzrokovanih migracija. Otac je trojice dječaka, u dobi od sedam, pet i tri godine, a supruga mu je učiteljica. Čitao je beletristiku (Herman Hesse mu je omiljeni pisac), slikao, fotografirao, planinario i rekreativno igrao nogomet. Sada je sretan kada uhvati vremena za djecu. Simpatije javnosti osvaja tvrdnjom da ekipa oko njega nudi model vladavine na koji nismo naviknuli – pošten i stručan.

Izazvao je bijes velikih, i SDP i HDZ tvrde da je igrač suprotnog tabora, a predizborna kampanja iznjedrila je i nekoliko afera koje je demantirao. Prvo se tvrdilo da ga je HDZ stipendirao, ispostavilo se da je stipendiju dobio od Županije u Širokom Brijegu. Potom su mu pokušali prišiti da mu je Crkva dala 20.000 eura za kupnju kuće u Metkoviću. – Dok mnogi političari vječno vladajućeg HDZSDP-a grade i kupuju velebne vile, čuvaju skupocjene umjetnine i egzotične trofeje po podrumima, ja sam za svoju skromnu i poluruševnu kuću bio prisiljen novac posuditi od rođaka, don Martina Vidovića, koji je bio apostolski nuncij u Bjelorusiji – odgovorio je Petrov i objavio sliku svoje nedavno kupljene derutne kuće u kojoj neće moći živjeti bez temeljite obnove. Njegov najveći rival Stipe Gabrić Jambo tvrdi da je Božo Petrov laž, da je prenapuhao njegove dugove, zaposlio svoje ljude, a nedavno se na njega obrušio zbog podjele zemlje u dolini Neretve, tvrdeći da je podijeljena mostovcima koje je i zaposlio u gradskoj upravi. Petrov, naravno, kaže da ništa od toga nije istina.

Došao u praznu kuću

Kakav je Božo Petrov zapravo pokušali smo provjeriti u Metkoviću gdje je imao priliku pokazati što zna i što može. Razgovarali smo s tridesetak ljudi, ali samo ih je petero pristalo iza svoga mišljenja stati s imenom i prezimenom.

– Božo Petrov je odličan, ali što je on mogao napraviti u Metkoviću kada je došao u praznu kuću?! Sredio je stanje i ima još dvije godine mandata da pokrene projekte. Bilo bi dobro da bude treća snaga u Saboru – smatra Joze Miletić.

– Mlad je i ja mu vjerujem – kaže Luka Vištica koji i sam ima 18 godina.

– Dobar je. Nije lopov. U ovako teškoj situaciji nije mogao puno napraviti, ali ima još vremena. Puna glava nam je ovih velikih koji se smjenjuju. Svaka promjena je dobra – poručuje Željko Vladimir.

Ostali naši sugovornici rade u carini, policiji, Domu zdravlja ili su u HDZ-u, uglavnom svi imaju neki razlog zbog kojega ne žele da se zna što zapravo misle. No, svi se slažu u tome da im je gradonačelnik pošten. Svi mu priznaju i da je vratio dugove i zgražaju se nad informacijom da mu je Crkva kupila kuću.

– Njegova je obitelj stoljećima vezana uz Crkvu. Bili su čak i zvonari – doznajemo. Ali, ulično je mišljenje da su članovi Mosta i njegovi pristaše dobro prošli u gradskom kadroviranju. Petrov tvrdi da je to priča koja se zakotrljala i sada se ne može zaustaviti jer je potenciraju oni koji mu ništa drugo nisu našli. Poziva sve koji to tvrde da dođu u Grad i pregledaju dokumentaciju za svaki natječaj.

– Dva mjeseca su naši politički protivnici češljali moj životopis, bili su u Mostaru i tražili mi neku pogrešku. Da su našli nešto konkretno, vjerujte da bi objavili. Obiteljski sam čovjek koji bi se rado vratio svojoj struci, kada bi se politikom kvalitetno i pošteno bavili oni koji su za to plaćeni – tvrdi Petrov. Za dva dana vidjet ćemo je li dobio šansu da iduće četiri godine "provjetrava" velike i da nas uvjeri da politika može biti drukčija.

>>Nakon osam jedinica: HDZ vodi, Most raste

>>Kod bilježnika će ovjeriti da neće ulaziti u koalicije

Komentara 24

OR
Orkan1
16:09 06.11.2015.

Nemojte spominjati Jamba i usporedivati ga sa bilo kim.To sramota cjele Hrvatske,da nam je pravosude kako treba davno bi on bio zatvoren.Metkovci su ponosni na svoga Petrova ,a brzo ce biti ponosna i Hrvatska.

CO
coconut
21:35 06.11.2015.

nadam se da će Petrov pobijediti kao i u svom Metkoviću, sdp i hdz su odslužili svoje

NE
Nepobjedivi
15:46 06.11.2015.

I moja baba nema nikakve mrlje u biografiji. Možda bi nju trebalo izabrati za predsjednicu vlade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije