Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Helena Jurčić Šestan

Žene neće prihvatiti funkciju ako dvoje jesu li joj dorasle

Helena Jurčić Šestan, Fidelis savjetovanje
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
15.12.2021.
u 09:18

Poduzetnica Helena Jurčić Šestan s 11-godišnjim iskustvom na poziciji članice uprave za financije mentorica je u projektu VL-a i časopisa Zaposlena

U četvrtom ciklusu projekta "Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama" u organizaciji Večernjeg lista i časopisa Zaposlena u ulozi mentorice sudjeluje i Helena Jurčić Šestan, uspješna poduzetnica iza koje je i jedanaest godina iskustva na poziciji članice uprave za financije. Danas je uspješna poduzetnica...

Što vama predstavlja mentorstvo? Radi li se o važnom alatu za napredovanje u poslovnom svijetu?
Mentoriranje mladih koji grade i razvijaju karijeru izuzetno je bitna poluga koja pomaže ne samo u poslovnom razvoju i uspjehu već i u balansiranju poslovnog i privatnog života, što je ključni izazov današnjice, a posebno poslovnih žena. Imala sam veliku sreću da sam karijeru započela u međunarodnoj revizorskoj kompaniji PricewaterhouseCoopers, koja je imala razvijene alate za sustav ocjenjivanja radne uspješnosti, napredovanja i na neki način i mentorstva, što je rezultiralo transparentnošću u razvoju karijere zaposlenika. Sustav mentorstva danas je puno razvijeniji i više se koristi nego u prijašnjim razdobljima, što me izuzetno veseli jer je to jedan od najboljih alata za dati podršku, savjet i podijeliti iskustvo. Iz knjiga se to ne može naučiti. Postoje trenuci kada se vrtite u krug i čini vam se da nema izlaza ni rješenja za neki poslovni problem. Neprocjenjivo je kad u tom trenutku možete podijeliti problematiku koja vas muči s nekim tko je slične situacije prošao više puta. Dobar mentor treba izdvojiti vrijeme i trud i pružiti maksimum osobi koju mentorira.

Što od vas u projektu mogu očekivati kandidatkinje? Koja znanja i vještine želite podijeliti?
Nakon 23 godine radnog iskustva mogu reći da je usvojenost tehničkih znanja bitnih za ispunjavanje radnih zadataka nešto što se podrazumijeva, ali nije dovoljno za daljnje napredovanje i razvoj. Upravljanje ljudima i odnosima često je vrhunskim stručnjacima barijera za daljnje napredovanje. Kroz svoj poslovni i razvojni put kontinuirano sam se nosila s izazovima koordiniranja i upravljanja ljudskim resursima, kao i balansiranjem odnosa između nadređenih kolega/kolegica i djelatnika/djelatnica moga tima. Nadam se da ću kroz ovaj program mentorstva uspjeti dati dobar savjet, biti podrška, nasmijati i opustiti osobu koju ću mentorirati. Ključno je razviti međusobno povjerenje i povezanost, a sve ostalo će doći. Jedino očekivanje koje imam od osobe koju ću mentorirati jest otvorenost prema novim spoznajama. Ako je osoba spremna i otvorena za promjene, ostalo dolazi samo po sebi.

Žene moraju postati svjesne koliko je bitno da daju podršku jedne drugima

Koliko je važno da žene, osobito u muškom poslovnom okruženju, budu podrška jedna drugoj?
Međusobna podrška žena izuzetno je važna. Jako me rastužuje što je u poslovnom svijetu često upravo suprotno. Nisam sigurna da razumijem zašto je to tako i zašto žene ne da nisu podrška jedna drugoj, već su često neprijateljice. Puno sam razmišljala zašto je tako i jedini zaključak je da žene poprilično teško razvijaju karijeru i na putu prema uspjehu moraju se dokazivati puno više od muških kolega. U isto vrijeme moraju biti savršene majke i supruge, što rezultira time da na vodećim funkcijama slove za nepopustljive, beskompromisne, a drugu žensku osobu koja je potencijal smatraju većom konkurencijom nego muške kolege. Posljednjih godina žena postaju sve više svjesne da moraju biti podrška jedna drugoj. Sretna sam što se trend mijenja i što svakim danom upoznajem sve više uspješnih žena koje su podrška jedna drugoj. Muškarci na vodećim položajima u poslovnom svijetu još su uvijek velika većina, a bitno je spomenuti i da se privatno druže. Igraju nogomet, idu na jedrenje... muška putovanja i druženja su standard. Na takvim druženjima učvršćuju se poslovne veze i stvara se svijet u kojem nema previše mjesta za žene. Žene se uistinu moraju osvijestiti koliko je bitno dati podršku drugim ženama.

Koje bi osobine trebao imati dobar mentor?
Prije svega iskrenost i otvorenost prema dijeljenju iskustava, znanja i vještina s drugom osobom. Preduvjet za mentorstvo je razviti međusobno povjerenje, što je preduvjet za bilo kakav daljnji razvoj mentoriranja. Ne dogodi li se "klik" između mentorice i osobe koju mentorira, teško će cijeli proces biti uspješan. Dobar mentor treba izdvojiti vrijeme i trud i pružiti maksimum osobi koju mentorira.

Postoje li zamke u mentorstvu?
Apsolutno. Mentor bi mentoriranoj osobi trebao pomoći da dođe do svojih zaključaka i rješenja, što može biti zahtjevno. Najbolji savjet koji sam dobila je da moram naći svoj put, svoj način. Mentor treba biti nenametljiv, a u isto vrijeme i snažna podrška te provesti proces koji rezultira samostalnim zaključivanjem i donošenjem odluka kod osobe koja je mentorirana.

Mogu li i žene i muškarci biti jednako dobri lideri?
Ne dijelim lidere na muškarce i žene, nego na dobre i loše. Kod muških lidera ego često zna biti problem, kao i potreba za potpunom dominacijom. To zna biti teret kako njima samima tako i njihovim suradnicima. Žene često imaju bolju intuiciju i vide neke stvari prije muškaraca, a s druge strane muškarci često imaju više mirnoće prilikom rješavanja poslovnih problema. Nema pravila, ponekad bude i obrnuto. Žene su ponekad i same krive što ne napreduju, uglavnom iz dva razloga: obiteljski i nesigurnost. Žena uglavnom neće prihvatiti priliku za napredovanje ako nije 100 posto sigurna da je dorasla toj funkciji. Muškarci lakše prihvaćaju funkcije.

Kako uza sve poteškoće koje stoje na putu poslovnog ostvarivanja zadržati motivaciju?
Motivaciju nalazim u kontinuiranom učenju i razvijanju, kako poslovno tako i privatno. Vidjeti svrhu onoga što radim, stvaranje vrijednosti moje su osnovne motivacije. Često sam razmišljala o pokretanju privatnog posla, a sve se posložilo upravo prošle godine, kada sam započela samostalni put; vlasnica sam firme Vitea Consulting d.o.o., koja se bavi poslovima revizije, računovodstva, poreznog i poslovnog savjetovanja, te suvlasnica firme Fidelis Savjetovanje d.o.o. za EU fondove.

Komentara 1

SI
sisavac
11:46 15.12.2021.

upravo suprotno, žena će prihvatiti funkciju i kad je svjesna da nema nikakvih kvalifikacija ni znanja potrebnih za ponuđeno mjesto. muškarci isto. ajd priznajte već jednom da nema razlike nigdje, svi isto žele i na isti, lakši način. nitko ne želi istu plaću za isti rad, već žele istu plaću za isto radno mjesto. učinkovitost, učinak, je ono o čemu se ne želi govoriti, po tome smo različiti, netko više riješi, netko manje, al eto, na istom radnom mjestu ima istu plaću. nitko se ne bori za mjesto sa lopatom u rovu, već za mjesto šefa tom radniku. funkcija? govorimo o moći. moć nije nešto što se dobiva (upravo na ovu kartu igraju neki), nego se uzima. al nek borba bude poštena. ako će se administrativno propisivati kolko kojeg spola/roda mora biti na nekoj funkciji (nikad nećete čuti ideju da to treba biti i na drugim, nižim, položajima), onda uvodimo još jednu diskriminaciju, kako bi smanjili, hm, moramo to reći, prirodnu diskriminaciju. genetski smo različiti. nismo jednaki. ni među istim spolom/rodom, ni sa suprotnim. ako želite totalnu ravnopravnost, ukinite sva ograničenja, u svemu. nek utrka na olimpijskim bude za sve isto, bodujemo samo rezultat, nema ovih ovolko, onih onolko, skupina... ne, svi u trk! boks? nogomet? rukomet? ukidanjem svih ograničenja dolazimo o stvarne ravnopravnosti, u svemu. samo... onda se vide razlike. a to ne želimo. kud idemo? eto, eu vodi žena. koja nije u tamnici. zbog čega? pogreške policije, suda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije