Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Zdravstvene ustanove trebaju voditi profesionalni menadžeri

'14.04.2011., Zagreb - Igor Djuric ravnatelj poliklinike Nemetova. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
21.04.2011.
u 12:15

Đurić: Smatram da dobar kirurg treba operirati, a s druge strane možemo postaviti i pitanje kako je liječnik koji je na ravnateljskome mjestu sposoban raditi svoj posao u struci

- Prvi smo prepoznali kako raditi s poslovnim sektorom i top-menadžmentom u tvrtkama i omogućili takozvane menadžerske preglede. Prateći dijagnostiku menadžera koji dolaze u Nemetovu na različite dijagnostičke pretrage, dobiveni su podaci kako oni najčešće imaju probleme sa štitnjačom, kolesterolom i ostalim bolestima koje uzrokuje stres. S obzirom na te podatke, osmišljen je poseban menadžerski program, ističe Đurić.

Loša ekonomska situacija nije zaobišla ni zdravstveni sektor, no u Poliklinici Nemetova u prvom tromjesečju ove godine prihodi su porasli više od 30 posto. Gotovo sedam milijuna kuna prihoda u tom razdoblju govori o tome kako se privatni zdravstveni sektor u Hrvatskoj polako oporavlja i postaje sve pristupačniji javnosti, ističe Igor Đurić, ravnatelj Poliklinike koji je na tom mjestu godinu dana, a Poliklinika djeluje već 30 godina rada.

– Tehnološki razvoj i opremljenost privatnih poliklinika među ključnim su uvjetima za kvalitetan rad i dijagnostiku. Poliklinike moraju uvelike ulagati u svoje medicinsko osoblje i kupnju najmodernije opreme. No samo sa suvremenim dijagnostičkim uređajima i najboljim liječnicima možemo konkurirati na tržištu – istaknuo je Igor Đurić.

Upravljanje ljudima

– Biti na slobodnom tržištu u današnje vrijeme nikomu nije lako, no biti privatna zdravstvena ustanova koja se mora s jedne strane brinuti o zdravlju svojih pacijenata, a s druge razmišljati o poslovanju kao i svaki drugi poslovni subjekt poseban je izazov. Vođeni tim dvjema smjernicama, pokrenuli smo proces reorganizacije i u samo godinu dana unaprijedili procese poliklinike, upravljanje ljudima, ali i ono najvažnije, kvalitetu i individualni pristup svakom pacijentu. S druge strane stalno promatramo aktivnosti u zdravstvenom sektoru u EU i spremni smo krenuti u smjeru u kojem se kreću vodeće europske poliklinike. Tu su prije svega različite certifikacije, dodatan razvitak i ulaganje u specijalističke timove te tehnološki razvitak. U Nemetovoj imamo jedan od najsuvremenijih laboratorija koji planiramo i akreditirati kao što je praksa u EU, a od nas će zahtijevati uspostavljanje sustava kvalitete koji će omogućiti kontrolu cijelog laboratorijskog procesa – kaže Đurić.

Među najvećim su poteškoćama u poslovanju svake medicinske ustanove česte izmjene zakonskih okvira ili pak nepoznanice u sveukupnoj zdravstvenoj strategiji – ističe Đurić te dodaje kako se tome prilagođavaju.

– Vjerujem kako će se uskoro ostvariti i projekt kategorizacije privatnih zdravstvenih ustanova, jer što je ustanova u višoj kategoriji, mora osiguravati višu i opsežniju razinu usluge. U konačnici, to je odlično za korisnike koji će od privatnih ustanova tada dobiti još bolju uslugu – smatra Đurić.

Igor Đurić profesionalni je menadžer, bivši predsjednik uprave Basler osiguranja u Hrvatskoj, koji je započeo i provodi restrukturiranje ove privatne poliklinike koja zapošljava više od 80 stručnjaka.

Pitali smo ga kako se nosi upravo s time da nije liječnik i kako se to odražava na posao.

– Poliklinika Nemetova jedna je od rijetkih zdravstvenih institucija koja na svom čelu ima profesionalnog menadžera. Budući da je u nas uobičajeno da na čelu zdravstvene ustanove bude liječnik, zdravstvo je za mene kao menadžera bio izazov. Zdravstvena je ustanova gospodarski subjekt, koji ima svoje prihode, rashode i poslovanje. Stoga je normalno da se time bave menadžeri i ja sam se upravo u tome i vidio.

Prije dolaska u Polikliniku Nemetova deset godina radio sam u osiguravajućem društvu koje se prije svega bavilo medicinskim područjima. Smatram da dobar kirurg treba operirati, a s druge strane možemo postaviti i pitanje kako je liječnik koji je na ravnateljskome mjestu sposoban raditi svoj posao u struci.

U nas su to prilično pobrkani pojmovi i čini mi se da u takvim slučajevima gube i struka i ustanova. Zato smatram da je zdravstvo ustanova koju trebaju voditi profesionalni menadžeri, bili oni ekonomisti ili pravnici, ali načela moraju biti menadžerska. Ja jesam ravnatelj ove ustanove, ali sve poslove koji dodiruju liječničku struku obavljam u dogovoru sa svojim stručnim timom liječnika. Uvijek ističem kako su najveći talenti svake tvrtke, pa tako i naše Poliklinike, njezini zaposlenici. Dobar lider uza se mora imati snažan i stručan tim koji želi i može doprinijeti promjenama i razvitku tvrtke. Drago mi je što mogu biti dio takva tima – rekao je I. Đurić.

Kad je pak riječ o trendovima, u Nemetovoj prate europske. Oni pokazuju kako je briga za zdravlje sve važnija, a jedan je od najvažnijih procesa u zdravstvenom sustavu dijagnostika, koja danas mora biti što kraća i što preciznija kako bi se poduzimale daljnje mjere u liječenju.

Pacijenti – potrošači

Zdravlje ljudi danas možemo usporediti s onim dijelom tržišta koji se bavi zaštitom potrošača. Zdravstvo se temelji na radu s ljudima koji traže određenu brigu i pažnju te je vrlo važno prepoznati potrebu svog potrošača koji je, kad je posrijedi poliklinika, pacijent. Treba pružiti najkvalitetniju uslugu i pridonijeti da posjet poliklinici bude ugodan koliko je to god moguće. Kad je riječ o uslugama i proizvodima koje pacijenti Nemetove najviše prepoznaju, tu su osim standardnih dijagnostičkih metoda i nekoliko novootvorenih specijalističkih centara.

Prvi smo prepoznali kako raditi s poslovnim sektorom i top-menadžmentom u tvrtkama i omogućili takozvane menadžerske preglede. Prateći dijagnostiku menadžera koji dolaze u Nemetovu na različite dijagnostičke pretrage, dobiveni su podaci kako oni najčešće imaju probleme sa štitnjačom, kolesterolom i ostalim bolestima koje uzrokuje stres. S obzirom na te podatke, osmišljen je poseban menadžerski program, ističe Đurić.

Ključne riječi

Komentara 5

LU
lutomirski
07:39 12.05.2011.

Kakvo saznanje, mogu samo reći nedaj mi bože biti bolestan ili imati nekakvu nezgodu u toj zemlji gdje su svi menadžeri !!!!!!!!

OB
-obrisani-
12:29 21.04.2011.

Nemamo mi menadzera,.....neda HDZ.

DU
Deleted user
14:46 21.04.2011.

menadžerstvo je multidisciplinarno i nikako ne obuhvaća samo jednu struku, niti su igdje menadžeri izvorno iz samo jedne struke. no menadžer mora imati bar jedan osnovni nivo znanja o poslovima koje vode, a tu su najčešće baš ekonomisti i pravnicii zadnji koji bi bili adekvatni, jer kod nas oni rijetko imaju konkretna znanja i o čemu. zato kod nas menadžment i jest na tako niskim granama, jer domaće tvrtke i politička vrhuška smatraju da na tim pozicijama trebaju biti ekonomisti i pravnici. to što ima liječnika koje menadžment uopće ne interesira a zasjeli su na funkcije, druga je strana medalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije