Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antikorupcijski plan

Zbog prijevare državne su tvrtke podijelile 38 otkaza

'20.12.2010., Zadar - Postarska svakodnevnica postaje najteza u doba blagdana kad velik broj posiljki trebaju biti isporucene. Bilo mopedom, automobilom ili na noge zadarskim postarima to ide od ruke.
'Filip Brala/PIXSELL'
05.09.2012.
u 07:49

U Hrvatskoj pošti 26 prijavljenih radnika dobilo je otkaz, a u HEP-u nijedan

Zbog prijevare ili nepravilnosti u radu lani su tvrtke u većinskom državnom vlasništvu podijelile 38 otkaza, a 24 slučaja proslijeđena su nadležnim institucijama. Najviše otkaza bilo je u Hrvatskoj pošti, u kojoj je svih 26 prijavljenih zaposlenika izgubilo posao, a najviše prijava bilo je u Hrvatskim autocestama. Tamo malo blaže gledaju na prijestupe pa, iako nije bilo neosnovanih prijava, podijeljeno je samo 10 otkaza. Radno mjesto izgubilo je sedam blagajnika, jedan vozač, cestar i šef odjela, a 44 prekršitelja izvukla su se s disciplinskom mjerom. HEP nije kaznio nijednog zaposlenika, ali zato su posao izgubili jedan zaposlenik Zračne luke Zagreb i radnik Uljanika, od kojeg je poslodavac tražio i povrat novca.

Četiri izvještaja

Kad se podvuče crta, 26 tvrtki bavilo se istraživanjem prijevara u 253 slučaja, od kojih je 45 odbačeno kao neosnovano. Pokazatelji su to četiri izvještaja o provedbi antikorupcijskog plana u 86 tvrtki. Sredinom travnja u tim je tvrtkama bilo zaposleno 87.514 ljudi. Stvarna brojka mora se uvećati za radnike iz Badel 1862, Imote, IPK Osijeka i Vinke koji nisu predali svoja izvješća.

Antikorupcijski program upozorio je na problematična područja, a jedno je od takvih dodjela sponzorstava i donacija. Naime, državne tvrtke izdvojile su za to 145 milijuna kuna tijekom 2011. godine, ali je samo 15 posto njih na svojim službenim stranicama objavilo tko je dobio novac. Samo trećina društava ima kodeks dodjele sponzorstava i donacija što otvara širok prostor za diskrecijske odluke. Hrvatska lutrija najveći je sponzor i 58 milijuna kuna dodjeljuje vrlo jasno, a Croatia Airlines, Zračna luka Zagreb, Petrokemija, Autocesta Rijeka-Zagreb i Hrvatske ceste dale su 8,3 milijuna kuna, ali bez objave i pravilnika o dodjeli novca. Croatia Osiguranje, nije na web-stranicama objavio kako je raspodijelio 35 milijuna kuna za sponzorstva i donacije. Netransparentni su i postupci zapošljavanja. Naime, od 650 natječaja koji su otvoreni lani, samo je 449 javno objavljeno. Bez obzira na veličinu ili financijsku poziciju tvrtke, gotovi svi članovi nadzornih odbora primaju naknadu od 2000 kuna na mjesec. Ako se uzme u obzir da ih je uglavnom pet i to se pomnoži sa 80-ak tvrtki, na naknade NO-a godišnje se potroši 9,5 milijuna kuna neto.

Stvarno ili privid

Izvješće o financijskim prilikama tvrtki daje naslutiti da dobro posluju jer su prema izračunu u 2011. ostvarile dobit prije oporezivanja od 2,9 milijardi kuna. Grupa od 86 tvrtki potražuje 37,3 milijarde, a istodobno duguje 106,6 milijardi kuna, od kojih je 8,8 milijardi kuna dospjelo. Podaci o dobiti nisu točni, ističe makroekonomist Anto Bajo u osvrtu i upozorava da je dobit brodogradilišta posljedica preknjižavanja prodaje pomorskog dobra državi. Stvarno stanje pokazuje da su umjesto 4,27 milijardi plusa 3. maj i Brodosplit lani imali otprilike 1,5 milijardu kuna gubitka. Zato Bajo upozorava da, uz časne iznimke, većina društava s te liste predstavlja potencijalnu opasnost državnim financijama te će ubuduće tražiti nova državna jamstva i oprost dugova.

Ključne riječi

Komentara 16

DO
doktorica
08:19 05.09.2012.

a šta je sa neradnicima,kad će oni doći na red,a ima ih i te kako mnogo,samo ih štiti taj truli sustav.........

Avatar Vuglec
Vuglec
08:30 05.09.2012.

Riba smrdi od glave .... Još nismo čuli da je nekom članu nadzornog odbora ili uprave uručen otkaz i oduzeta imovina koju je stekao na nelegalan način!? Lako mlatiti sa običnim radnicima koji su ukrali za čačkalice naspram onih kojii su osigurali sebe i svojih deset pokoljenja.

BK
bez.komentara
08:03 05.09.2012.

Tko bude uhvačen u krađi,direktan otkaz,bez ikakve oštete i još dobije zabranu zapošljavanja u državnim službama,pa neka se snalazi dalje! Nije znao cijeniti posao i sigurnost,tako da ne zaslužuje drugu šansu,koju će dobiti netko tko čeka taj posao a uu to vrijeme već radi 5 godina na raznim bauštelama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije