Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pilane

Zbog krize i recesije propalo već 25 posto pilana u regiji

Česma
01.11.2010.
u 18:30

Na tržištu djeluje previše pilana koje koriste tek 60 posto prerađivačkih kapaciteta, pa se tržište slobodne sirovine, koja je preskupa i nekvalitetno ekspolatirana, smanjuje iz godine u godinu.

Jugoistočna Europa ima kvalitetne šumske resurse. No i uz takve komparativne prednosti pilane u regiji propadaju, čak četvrtina njih od početka gospodarske krize 2008., čulo se na netom održanom kongresu pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu, na kojemu je sudjelovalo više od 300 predstavnika pilanske industrije iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, te dobavljači tehnologija i sektorski stručnjaci iz EU.

Najveći nedostaci te gospodarske grane su slaba tehnološka ulaganja i nedostatak sirovine, ali i rascjepkanost interesa i nedostatak lobija koji bi je pomagali. Na kongresu je tako pokrenuta inicijativa za bolje strukovno povezivanje i udruživanje, i na nivou EU. No, nedostaju razvojne strategije. Na tržištu tako djeluje previše pilana koje koriste tek 60 posto prerađivačkih kapaciteta, pa se tržište slobodne sirovine, koja je preskupa i nekvalitetno ekspolatirana, smanjuje iz godine u godinu.

S potrošnjom od 0,66 m3 trupaca per capita Hrvatska premalo koristi drvo te bi trebala slijediti promjer Austrije koja izdvaja 0,22 eura po svakom kubiku drva za potrebe provođenja kampanje za promociju uporabe drva. Isto tako, potrebno je bolje iskoristiti drvnu biomasu, ali ne pretjerivati s izgradnjom velikih energetskih pogona pod svaku cijenu jer nema raspoložive sirovine.

Na prostoru jugoistočne Europe posluje više od 2500 pilana različite veličine i tehnološkog stupnja prerade. Primarna prerada zajedno sa šumarstvom zapošljava više od 130.00 radnika i preradi 7 milijuna kubika pilanske oblovine. U zemljama regije se godišnje posiječe više od 20 milijuna m3 drva pa stoga drvo može biti dobra osnova za razvoj regionalnog gospodarstva, što je bio slučaj u prošlosti, čulo se na konferenciji.

EOS (Europska organizacija pilanske industrije) i ETTF (Europska federacija trgovaca drvom), predviđaju oporavak sektora od krize. Predviđanja su, naime, da će u Europi do 2011. godine proizvodnja piljene građe mekog drva ostvariti rast u odnosu na prošlu godinu (102 mil. m3 u 2008. / 90,5 mil. u 2009. / 97,2 mil. u 2010. / 100,4 mil. u 2011.).

- Zemlje regije dobrodošle su u europska strukovna udruženja, a na Kongresu se uvidio veliki potencijal prerade drva u ovom dijelu Europe, unatoč mnogim problemima koji su prisutni. Udruživanjem bi se ojačala pozicija pilanara i poboljšale njihove šanse za uključivanje na globalno tržište - kazao je na konferenciji Filip de Jaeger, tajnik Europske organizacije pilanske industrije (EOS) i Europske konfederacije drvoprerađivačke industrije (CEI BOIS).

Komentara 9

SD
satan da shumsky
20:09 01.11.2010.

pa nedavno je jadranka izjavila kako su se naši drvoprerađivači već izvukli iz recesije...izvukli su se general miljavac i žužić kojima je vlada oprostila desetke milijuna kuna duga prema hrvatskim šumama i hep-u...iako su drvo dobili po jedinstvenoj i puno nižoj cijeni za sve klase i sve to lijepo preprodali, nisu morali vratiti dug...dok su sitne pilane propadale zbog sitnih stvari.. sprdnja od vlade i države...

DU
Deleted user
20:15 01.11.2010.

to je u stvari jedna od najvaznijih idustrijskih grana u RH. na zalost vlada i dalje subvencionira brodogradnju.

OB
-obrisani-
07:31 03.11.2010.

Radićemo u Fušu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije