Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pivo

Zagrebačka pivovara sa Staropramenom protiv krize

'staropramen_nnn_unu_130610'
''
13.06.2010.
u 16:56

U borbu za potrošače Zagrebačka pivovara krenula je ovih dana i s licenciranom proizvodnjom i distribucijom češkog piva Staropramen. Inače, u prvom tromjesečju ove godine hrvatsko tržište piva palo je pet posto.

Pivovare pod okriljem CVC Capital Partnersa, koji je akvizicijom teškom 2,23 milijarde dolara lani preuzeo AB InBevove operacije u središnjoj i istočnoj Europi, među kojima i Zagrebačku pivovaru, udružuju snage. Zagrebačka pivovara ovih je dana, naime, počela licenciranu proizvodnju i distribuciju Staropramena koje se u duhu češke pivarske tradicije u istoimenoj pivovari nedaleko od središta Praga proizvodi još od 1869. godine.

Piva Staropramena, najveće pivovare koju je preuzeo CVC, drže više od 15 posto češkog tržišta. Pivovara je drugi po veličini proizvođač na tamošnjem tržištu, na kojemu potrošnja piva po glavi stanovnika, u odnosu na hrvatskih 82, godišnje iznosi vrtoglavih 160 litara, tvrdi Zdeněk Lux, direktor proizvodnje Staropramena. A drugi su i po izvozu u koji ide samo glavni brend Staropramen, prisutan u više od 30 zemalja, i od ukupne proizvodnje pivovare od 2,5 milijuna hektolitara piva godišnje čini 60 posto.

– Zagrebačka pivovara već je godinama inovator na hrvatskom pivskom tržištu, na kojemu uvijek osluškuje želje svojih potrošača. Percepcija čeških piva izuzetno je kvalitetna u hrvatskih pivopija pa su prve reakcije potrošača na naš Staropramen jako pozitivne. Takve će biti, sigurni smo, i na drugo ljetno iznenađenje, naše prvo hrvatsko pšenično pivo, koje kreće u distribuciju za dva tjedna – kaže Anita Boltužić, direktorica marketinga Zagrebačke pivovare.

Iako je u početku recesije hrvatsko pivarsko tržište pokazivalo otpornost u usporedbi s nekim drugim industrijama, nepovoljna ekonomska situacija, ali i loši vremenski uvjeti rezultirali su padom tržišta piva od oko 5% u prvom tromjesečju 2010. Taj je pad nastavljen i u drugom tromjesečju koje bi, tvrde pivari, bilo bitno bolje da je Hrvatska na SP-u u nogometu. Svaka utakmica domaće „repke“ taj dan značila bi skok u potrošnji od 30 posto.

Tržišni udio Zagrebačke pivovare u prva tri mjeseca 2010. jednak je istom razdoblju lani, no u ZAPI-ju, s obzirom na planirane aktivnosti, očekuju njegov dalji rast. Ipak, očekuje se da će dodatno ozbiljno pogoršanje ekonomske situacije, smanjenje prosječne plaće, standarda i osobne potrošnje te pad tržišta znatno utjecati na poslovanje hrvatske pivarske industrije u 2010..

Komentara 8

BK
bez_komentara_2
17:09 13.06.2010.

Samo uvozimo! Ima dosta i domaćeg piva,a i stranog!

OB
-obrisani-
21:43 13.06.2010.

Sigurno je hrvatska vlada sa svojim mjerama i planovima utjecala na ovakvu ekspanziju proizvodnje...

DU
Deleted user
10:08 14.06.2010.

Velebitsko je na početku bilo čista fantazija, međutim u zadnjih godinu dana je jako palo u kvaliteti, gotovo razočarava ( govorim o svijetlom pivu ). Neznam da li ste primijetili, ali baš sva piva koja puni Zag. pivovara su identičnog okusa, po meni nema nikakve razlike, kao da rade jedno pivo i pune u boce različitih etiketa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije