Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
renesansa

Zagrebačka burza postaje nova ulagačka zvijezda

Ivana Gažić (1)
02.10.2014.
u 15:00

Pomalo s nevjericom financijska zajednica komentirala je pisanje Reutersa koji godinama umrtvljenom domaćem tržištu kapitala predviđa pravu renesansu...

Pomalo s nevjericom financijska zajednica komentirala je pisanje Reutersa koji godinama umrtvljenom domaćem tržištu kapitala predviđa pravu renesansu. Prema navodima tog medija, burze u jugoistočnoj Europi mogle bi ponajviše profitirati od politike Europske središnje banke (ECB) i novih upumpavanja novca u europski financijski sustav. Prije tri godine od sličnih mjera ECB-a vrhnje su pobrale burze u istočnoj Europi, poput Varšavske, Praške i Budimpeštanske burze. Sada je red, tvrdi Reuters, na Bukureštanskoj i Zagrebačkoj burzi koja se tržišnom kapitalizacijom opasno približila mađarskom tržištu. Pomalo laskavo Reuters je burze na brdovitom Balkanu počastio izrazom “nove zvijezde”.

Ovogodišnji uspon rumunjskog tržišta kapitala od 11% počeo je s tri inicijalne javne ponude državnih tvrtki. Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe da je Rumunjska burza u posljednje vrijeme pod snažnim patronatom države koja je po uzoru na neka druga tržišta srednje i istočne Europe, osobito Poljske, odlučila aktivnim pristupom aktualizirati i oživiti domaće tržište kapitala.

– Također, u Rumunjskoj je provedeno nekoliko doista značajnih privatizacija koje su potaknule aktivnu trgovinu na ovom tržištu. Iako su u nas ovi privatizacijski impulsi izostali, čini se da se u posljednje vrijeme ipak aktivirao privatni sektor koji najavljuje aktivnije prikupljanje kapitala putem burze – kaže Gažić.

Napominje da sama veličina tržišne kapitalizacije, bez “zdravog” free floata, nije dovoljna da bi tržište moglo bilježiti značajne promete. – U tom smislu daljnja privatizacija i disperzija vlasništva u privatnim kompanijama izuzetno je važna za našu burzu – ocjenjuje Gažić.

Indeks Zagrebačke burze CROBEX ove godine bilježi gotovo sedam posto rasta, a Reuters naše prednosti vidi u restrukturiranju kompanija, na što ih je prisilila višegodišnja recesija, te u najavljenim prodajama državnih udjela u Končaru, Hrvatskom telekomu i Luci Ploče.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

>>ZSE danas: Ključni indeksi završili u minusu

>>ZSE: Dobitnik Petrokemija, gubitnik Adris

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije