Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hanfa:

Zadržava se četiri milijarde kuna dobiti osiguravatelja

Hanfa - Ilustracija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
26.03.2020.
u 13:27

Iz Hanfe napominju kako se donesena odluka odnosi na dobit iz 2019., ali i prethodnih godina. Time će se ojačati likvidnost osiguravajućih društava u uvjetima pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je zahvatio Zagreb

Osiguravajuća društva u Hrvatskoj imaju ukupno oko četiri milijarde kuna zadržane dobiti u bilancama, koje će u skladu s današnjom Hanfinom odlukom biti zadržane u Hrvatskoj, izvijestila je Hanfa u četvrtak. Od toga je dobit za 2019. iznosila oko 800 milijuna kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je objavom tih brojki dopunila svoje današnje priopćenje o odluci kojom je zabranila osiguravajućim društvima u Hrvatskoj i Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu isplatu dividendi iz ostvarenih dobiti, i to do 30. travnja 2021. godine. Hanfa je tako odlučila zbog izvanrednih tržišnih okolnosti, a u cilju što stabilnijeg poslovanja osiguravajućih društava i održavanja stabilnosti financijskog sustava, istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman.

"U ovim okolnostima očekujemo da društva ostvarenu dobit usmjeravaju prema jačanju vlastitog poslovanja, a ne koriste za isplatu dividendi svojim vlasnicima", pojasnio je značenje te odluke Žigman.

Iz Hanfe napominju kako se donesena odluka odnosi na dobit iz 2019., ali i prethodnih godina. Time će se ojačati likvidnost osiguravajućih društava u uvjetima pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je zahvatio Zagreb.

Hanfa je izdala pojedinačna rješenja prema procjeni kapitalne situacije te su ona danas izdana za Adriatic osiguranje Zagreb, Agram Life osiguranje, Allianz Hrvatska, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje, Generali osiguranje, Grawe Hrvatska, HOK-Osiguranje, MerkurOsiguranje, UNIQA osiguranje, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group te Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objave na internetskim stranicama Hanfe te je na snazi do 30. travnja sljedeće godine. Ovisno o tržišnim okolnostima odluku će biti moguće i dodatno produžiti, navode iz Hanfe.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije