Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za spas tekstilaca Kosor smjenjuje loše nadzorne odbore i uprave

MTČ
Vjeran Žganec-Rogulja
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
30.11.2009.
u 16:52

Premijerka Kosor istaknula je kako će do kraja tjedna u Ministarstvu gospodarstva osnovati tripartitno industrijsko vijeće koje će razmatrati i usuglašavati probleme.

U prvih devet mjeseci ove godine broj zaposlenih u tekstilnoj industriji sa 25.000 smanjio se na 23.300. Od radnika koji su završili na Zavodu za zapošljavanje gotovo 90 posto su žene, rečeno je danas nakon sastanka premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima poslodavaca i sindikata u tekstilnoj, odjevnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji.

Dobivali pozajmice

Zbog lošeg stanja u toj industrijskoj grani Vlada će smijeniti nadzorne odbore i uprave u tvrtkama koje su u portfelju Hrvatskog fonda za privatizaciju. Neslužbeno, riječ je o Slavoniji MK, Slozi, Goričanki te Trimotu. Ne navodeći imena tih tvrtki, predsjednica granskog sindikata Svjetlana Šokčević kazala je kako su “neke tvrtke od HFP-a dobivale pozajmice, ali kako su i unatoč tomu plaće radnicima izostajale”.

- Među tim tvrtkama ima uprava koje jednostavno ne znaju što rade, ne znaju kako unaprijediti posao - kazala je Šokčević te istaknula kako je iz njezina izlaganja premijerka doznala puno činjenica za koje je odavno morala doznati i to ne od nje nego od ljudi koji su po resorima zaduženi za problematiku tekstilne industrije.

Premijerka Kosor istaknula je kako će do kraja tjedna u Ministarstvu gospodarstva osnovati tripartitno industrijsko vijeće koje će razmatrati i usuglašavati probleme. Nadalje, najavljena je izmjena strategije razvoja tekstilne, odjevne, kožarske i obućarske industrije koja će biti prezentirana na sjednici Vlade 17. prosinca.

Pomoć izvoznicima

Kako bi se pomoglo izvoznicima, u planu je i potpisivanje međudržavnih ugovora s Rusijom, Egiptom, Indijom te drugim državama koje imaju interes u tekstilnoj industriji.

Nikola Mikić, koji tekstilce predstavlja u HUP-u istaknuo je kako su problemi u sektoru dobrim dijelom nastali otvaranjem novih tržišta s izuzetno jeftinom radnom snagom, a na što se poslodavci nisu uspjeli prilagoditi.

Predstavnica sindikata Svjetlana Šokčević očekuje da će se nakon sastanka dogoditi "tektonski poremećaji" u branši za sve one koji ne rade kvalitetno. Sljedeći sastanak s premijerkom zakazan je za pred Božić, a do tada sve tri strane očekuju napredak u rješavanju problema.

- Oni koji neće odraditi svoj dio posla do tog sastanka, morat će otići. Drugog rješenja nema - zaključila je Šokčević.

Jučerašnji dvosatni sastanak u Vladi, istaknuli su i predstavnici sindikata i poslodavaca, prvi je na temu tekstilne i kožarske industrije na tako visokoj razini.

Između ostalog premijerka je najavila da će se u objedinjenoj javnoj nabavi, posebno MUP-a i MORH-a, pokušati pomoći tekstilnoj industriji.

- Ali u onim okvirima kako se to radi u Europskoj uniji - istaknula je Kosor.

Komentara 1

PI
Pippo9
17:16 30.11.2009.

Ovo je odličan potez jer će se uvesti red i rad će biti puno transparentniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije