Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propao natječaj

Za preuzimanje Petrokemije nije stigla nijedna ponuda

Petrokemija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
13.03.2014.
u 09:08

Ako se ne nađe strateški ulagač, moguće je da mirovinski fondovi povećaju svoj udjel

Za preuzimanje Petrokemije nije stigla nijedna obvezujuća ponuda, nego samo dva pisma u kojima se izražava želja za nastavkom razgovora, i to češkog Agroferta i mađarskog Bige Holdinga.

Samo interes

Vlada je, doznajemo, spremna za nastavak pregovora. Koji od kriterija nije zadovoljio dva ulagača, ne zna se, no navodno nije riječ ni o cijeni ni višku zaposlenih, nego, prema informacijama koje smo dobili, o ekološkom sustavu. Poznato je da se pogoni Petrokemije moraju uskladiti s regulativom EU. No nekako je izglednije da je ta prepreka samo izlika ulagačima da se dobije na vremenu i možda ruši cijena, koju u svojim pismima zasad zato nisu ni spomenuli. Od obvezujuće ponude, kao što je Večernji list već pisao, odustao je Borealis iako je bio prvi koji je iskazao interes za kutinsku tvrtku. Razočarali su se, navodno, zbog nepovoljnog ugovora o nabavi plina, a i želja im je veće fokusiranje na preuzete tvrtke u Francuskoj i Bugarskoj. Češki Agrofert stručnjaci su smatrali boljom opcijom jer oni tvrtke koje preuzimaju ostavljaju kao samostalne i neovisne kompanije. Mađari su pak nedavno uložili u modernizaciju postrojenja amonijaka pa bi se moglo dogoditi da taj nužan potez odgode u Kutini i uvoze amonijak iz Mađarske.

Među kriterijima koje je Vlada navela kao najvažnije bila je cijena koja će se ponuditi za dokapitalizaciju, potrebne dodatne investicije, cijena za dionice, moguće zbrinjavanje viška radnika... Ako privatizacija ne uspije, a nakon nje bi prema planu država zadržala 25 plus jednu dionicu, morat će se naći druga opcija, a to je razgovor s postojećim dioničarima, prije svega mirovinskim fondovima koji bi povećali svoj udjel u Petrokemiji i dali potreban kapital. Jedan od predstavnika fonda nedavno nam je rekao da načelan interes postoji. Petrokemiji je novi kapital neophodan jer prema tvrdnjama ljudi bliskih kompaniji, da prošle godine mirovinski fondovi i država nisu unijeli dodatni kapital, tvrtka bi već bila u stečaju. Ugovor o nabavi plina, koji je najvažnija prepreka Petrokemiji u ostvarivanju boljih rezultata, vrijedi do kraja ove godine. No krajem prošle godine potpisan je aneks ugovora prema kojem će se plin po istim uvjetima morat nabavljati još i 2015. jer prošle godine nije isporučena ugovorena kvota.

Ugovor do kraja godine

Prema podacima iz siječnja, Petrokemija je nabavljala plin po cijeni 60 dolara višoj nego na spot-tržištu. Veće svjetske kompanije mogu si priuštiti da u razdoblju visoke cijene plina zatvaraju tvornice. Petrokemija ne može jer ima fiksan ugovor i plin mora nabavljati bez obzira na to proizvodi li ili ne. Ni raskid ugovora ne bi joj bio poželjan zbog naknada. Petrokemija proizvodi oko 1300 tisuća tona gnojiva godišnje, od čega su potrebe domaćeg tržišta svega 320 tisuća. Ostatak treba prodati na stranom tržištu po znatno nižoj cijeni. Prodanim gnojivom Petrokemija zato ne može podmiriti trošak na osnovi cijene koju plaća za plin.

>> Rok za predaju obvezujućih ponuda za Petrokemiju produljen do 12. ožujka

Komentara 2

SU
sucosonic
14:44 13.03.2014.

zanimljivo...

PR
propalismoFranjoskroz
12:26 13.03.2014.

netko će firmu sa prihodima od 3 milijarde kuna godišnje dobiti za 50 miliona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije