Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za Petrokemiju stiglo čak pet ponuda, među njima Ina, MET, PPD

Vlada pokušava spasiti kutinsku tvrtku jer o njoj ovisi puno povezanih tvrtki
02. studenoga 2015. u 11:32 1 komentara 1640 prikaza
Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Pet potencijalnih ulagača, kako doznajemo, javilo se je na natječaj za ulazak u kutinsku Petrokemiju.

Natječaj je raspisan početkom listopada, a imena interesenata Vlada će objaviti ovaj tjedan, jer je to jedna od važnijih vijesti pred izbore, znajući koliko se dugo čeka na ulagača u tu kompaniju.

I Borealis opet u igri

Prema informacijama, kao što se i očekivalo, javili su se mađarski MET, inače tvrtka povezana s MOL-om, zatim Ina i PPD, a jedni i drugi imaju potraživanja od Petrokemije i već je postojala ideja da se ta potraživanja pretvore u vlasnički udjel. PPD ne bi išao sam, nego sa strateškim partnerom, a navodno bi to mogao biti austrijski Borealis, koji je još prošle godine na natječaju iskazao interes za kutinsku kompaniju, ali je na kraju odustao kao i ostali ulagači koji su poslali pisma namjere. Kako se u povećanje kapitala više nisu htjeli uključiti ni mirovinski fondovi, koji su prije dvije godine dokapitalizirali Petrokemiju, država je izdvojila novac za podebljanje kapitala. Pismo namjere predala je i srpska kompanija Elixir koja djeluje unutar Elixir grupe. Peti je ponuđač rumunjska tvrtka Interagro. Kako je riječ tek o iskazivanju interesa, pitanje je tko će i hoće li tko u konačnici predati i obvezujuću ponudu. Petrokemija ove godine posluje bolje, tome je znatno pridonijela niža cijena plina, ali joj je i dalje potrebno ulaganje, odnosno modernizacija postrojenja, od kojih su se neka morala zatvoriti.

Da bi Ina ili MET, oba povezana s MOL-om, i PPD mogli ući u Petrokemiju, već je dulje vrijeme tema razgovora s Vladom, ali konačan dogovor nije se uspio postići. Naime, prvotno se govorilo da bi im država kroz uloženi kapital dala 44 posto udjela u tvrtki, no jasno je da svatko tko uđe želi imati većinski udjel. A korist od ulaska u vlasničku strukturu te bi tvrtke imale jer im je Petrokemija važan kupac plina. Vlada je zacrtala da želi zadržati Petrokemiju, između ostalog jer o njezinu opstanku ovisi i opstanak niza tvrtki, od HŽ Carga, Luke Šibenik, Plinacra…

Gubitak smanjen

Petrokemija je u devet mjeseci imala ukupan prihod od 1,9 milijardi kuna, što je 18,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak smanjen na 51,8 milijuna kuna, a u istom razdoblju lani iznosio je 286,82 milijuna kuna.

>>Janaf bilježi rekorde: Zarada javne tvrtke skočila 109 posto

>>Cijene plina za kućanstva smanjit ćemo za 10 posto

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar maxist
    maxist:

    "spašavanja" su uglavnom rezultirala stečajevima (dina, oki., željezare itd,.itd, itd.) a jako je izgledno i ovaj puta nažalost........Nema u tim rasprodajama ni trunke istinske želje za išta osim provizije......