Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Za dječju štednju i kamate i 2 posto

Raspolaganje dječjom štednjom je ograničeno, regulira ga Obiteljski zakon kako bi se spriječile zlouporabe na štetu djeteta. Zato nije baš raširen oblik štednje, ne nude ga sve banke
01. studenoga 2019. u 13:35 1 komentara 532 prikaza
Ilustracija ZA ŠTEDNJUĐ
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/4

Najisplativija je štednja definitivno i dalje – dječja štednja, no raspolaganje iznosima strogo je ograničeno i definirano Obiteljskim zakonom, kako bi se spriječile zlouporabe na štetu djeteta. Zato i nije tako raširen oblik štednje, a i nemaju ga sve banke.

Štednja PROVJERITE HNB objavio savjete za štednju

Nudi se i dolar i CHF

Zagrebačka banka u ponudi ima dječju štednju Pčelica, kunski štedni račun namijenjen djeci do navršene 12. godine života. Kamata iznosi dva posto fiksno, godišnje, a mogu je otvoriti djeca uz jednog roditelja kao zakonskog zastupnika ili skrbnika. U PBZ-u se dječja oročena štednja ugovara u kunama ili eurima, uz fiksnu kamatnu stopu, premiju na iznos obračunate kamate i uz mogućnost naknadnih uplata na štednju.

Ovisno o odabranoj ročnosti i valuti, efektivna kamatna je u rasponu od 0,02 do 1,1 posto za kune te 0,02 posto za eure. Dječja štednja Kockica u HPB-u se može ugovoriti u kunama, eurima, švicarskim francima ili američkim dolarima uz rokove oročenja od jedne do tri godine. Raspon kamate kreće se od 0,35 do 0,5 posto za kune, 0,15 do 0,25 posto za eure, 0,05 do 1,15 posto za švicarski franak te 0,3 do 0,4 posto za dolar, ovisno o dužini oročenja.

Ilustracija ValeNTINA wIESNER Novi rekord – građani štede 208 milijardi kuna

I nagradni program

U ponudi Erste banke je dječja štednja Medo Štedo namijenjena djeci do 18. godine starosti. Najkraći rok ugovaranja štednje je šest mjeseci i jedan dan, uz početni ulog od najmanje 50 kuna. Kamatna stopa ovisi o valuti: jedan posto za štednju u kunama, dok za euro i dolare iznosi 0,5 posto. Na štednju se može ostvariti i premija na kamatu u iznosu od 15 posto. Sredstva se mogu uplaćivati trajnim nalogom, online bankarstvom te u poslovnici. Temeljem ostvarene štednje djeca mogu zatražiti i nagradni dar iz nagradnog programa Medo Štedo. 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Umoran:

    Kakve "stimulativne" kamate, bolje držat novac ispod madraca nego ga dati tim bankarskim lihvarima, koji kad ti daju kredit onda je 7%, a kad ti trebaju dati kamatu na štednju onda je 1%!