Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

HNB objavio savjete za štednju

Osim visine kamatne stope, treba provjeriti je li posrijedi fiksna ili promjenjiva te, ako je promjenjiva, o čemu ovisi njezina promjena i koja se metoda obračuna kamate primjenjuje.
31. listopada 2019. u 14:21 0 komentara 287 prikaza
Štednja
Pogledajte galeriju 1/4

U savjetima za štednju, koje je HNB objavio na svojim web-stranicama, ističu da je prije odluke o oročavanju depozita dobro prikupiti detaljne informacije o vrstama oročene štednje koje su u ponudi na tržištu, visini kamata za pojedine vrste štednje, mogućim rokovima oročavanja i uvjetima prijevremenog raskida ugovora o štednji prije isteka roka oročavanja.

Ilustracija ValeNTINA wIESNER Novi rekord – građani štede 208 milijardi kuna

Osim visine kamatne stope, treba provjeriti je li posrijedi fiksna ili promjenjiva te, ako je promjenjiva, o čemu ovisi njezina promjena i koja se metoda obračuna kamate primjenjuje. U kalkulaciju treba uračunati i porez koji se plaća na prihod od kamata. Kod prijevremenog raskida ugovora najčešće se primjenjuje kamatna stopa po viđenju ili kamatna stopa koja vrijedi za prvu sljedeću izdržanu ročnost. Nakon isteka ugovorenog roka štednje, postoji opcija da se novac automatski prebacuje na tekući račun potrošača ili da se ugovor automatski obnavlja na isti rok pod istim ili izmijenjenim uvjetima. Novac na računima; tekućim, žiro i štednim, u kreditnim institucijama u Republici Hrvatskoj osiguran je kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka do iznosa od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke važećem na dan nastupa osiguranog slučaja, neovisno o broju bankovnih računa, iznosu deponiranom na njima, valuti i mjestu gdje se ti bankovni računi vode.

Prije zaključenja ugovora potrošaču trebaju biti dostupni i opći uvjeti poslovanja u depozitnom poslovanju, pravilnici o obračunu kamate, metodologija obračuna i promjene naknada te izvadak iz tarife naknada, kojima se pobliže pojašnjavaju:

štednja | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

– važeće godišnje nominalne kamatne stope

– način obračuna kamate

– valute u kojima se može nominirati ili uz koje se može vezati depozit i rizik promjene tečaja tih valuta

uvjeti pod kojima se mogu mijenjati kamatne stope

– najmanji iznos koji se prima kao depozit

– naknade za vođenje računa i druge slične naknade, odnosno provizije, ako ih kreditna institucija zaračunava na teret deponenta, uključujući i promjenjivost tih naknada za vrijeme trajanja ugovora o depozitu

Marin Škibola NISU IZVRŠILI SVOJE ZADAĆE Škibola: Podnijet ću kaznenu prijavu protiv HNB-a jer nije ispunjavala svoju ulogu regulatora

– efektivne kamatne stope koje odražavaju ukupan prinos na depozit

– osnovne informacije o osiguranju depozita

– mogućnosti isplate oročenog depozita prije isteka roka oročavanja i sve posljedice takvog postupanja

način postupanja s depozitima nakon isteka roka oročavanja

uvjeti raspolaganja sredstvima maloljetnih osoba.

štednja | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Od 2015. uvedeno je oporezivanje primitaka od kamata na kunsku i deviznu štednju fizičkih osoba – vlasnika štednje. Banke su kao isplatitelji kamate na štednju, u ime i za račun vlasnika štednje kao poreznog obveznika, obvezane obračunavati, obustavljati i uplaćivati, predujam poreza i prireza na dohodak od kamata istodobno s isplatom ili pripisom kamata, odnosno premije. O tome izvještavaju Poreznu upravu. Porez iznosi 12 posto iznosa kamate podložne oporezivanju i uvećava se za prirez, ovisno o mjestu prebivališta ili boravišta. Strane osobe obveznici su isključivo poreza na obračunanu kamatu i premiju, ali prirez ne plaćaju jer ne žive u Hrvatskoj. 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.