Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Wüstenrot najavio stambene kredite u kunama

Ivan Ostojić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
17.10.2015.
u 15:43

Novotny smatra da, prije ulaska u eurozonu, kunu treba što skorije fiksirati u odnosu na euro na način na koji je austrijski šiling godinama bio vezan za njemačku marku

- Čim skupimo dovoljno kunskih depozita, ponudit ćemo stambene kredite u kunama. To bi moglo biti početkom sljedeće godine – najavio je Ivan Ostojić, član uprave Wüstenrot stambene štedionice, na okruglom stolu pod nazivom “Čeka li nas rast kamatnih stopa na postojeće kredite i kako spriječiti novi šok“ u sklopu solinske manifestacije FIN INFO Dalmacija na kojoj okupljaju klijente i partnere. U WSŠ-u su precizirali da će kunski kredit s kamatom od 5,5% na 20 godina, kao i njihovi ostali krediti, imati fiksnu kamatu tijekom cijele otplate, što dosad nije postojalo na tržištu stambenih kredita.

- Mehanizmi ugrađeni u sustav stambene štednje od kojih je jedan od važnih elementa državni poticaj, štite sve sudionike sustava od kamatnih oscilacija. Stambene štedionice jedine imaju sposobnost da u okruženju koje počiva na varijabilnim kamatama rade transformaciju u fiksnu kamatu na dugi rok, i zbog toga su imune na promjene kamata pa samim time i euribora – istaknuo je predsjednik uprave WSŠ-a Zdravko Anđel.

Makroekonomist Damir Novotny, konzultant T&MC Groupa, smatra da, prije ulaska u eurozonu, kunu treba što skorije fiksirati u odnosu na euro na način na koji je austrijski šiling godinama bio vezan za njemačku marku, dok glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić procjenjuje da bi euribor, referentna kamata uz koju se vežu krediti u euru, mogao ostati na rekordno niskim razinama sve do 2018. godine.

- Ako u tom roku država poduzme korake prema fiskalnom usklađenju, možemo dobiti šansu smanjiti rizik novog kamatnog šoka – poručio je Šantić.

>> Bankari ipak priznaju: Zbog konverzije CHF kamate neće rasti

Komentara 1

KI
killthesnake
17:20 17.10.2015.

Stanove mora graditi drzava. , davati ih potrebitima u najam po humanoj cijeni koja bi ujedno bila i neka vrsta dugorocnoga kredita bez kamata , stan se nebi smio prodavati 20 godina , nakon toga ako ga prodajes razliku u cifri do otplacivanja istoga snosi novi stanar dok ne otplati do kraja stan . Stanovi se moraju graditi od zarade na parkingu u gradu , najmu poslovnih prostora , od poreza i prireza , od pdv-a koji bi trebao ostajati lokalnim samoupravama itd itd . Ima milijon modela da je ova drzava normalna, pitanje je kako da bude normalna kadanenormalni građani glasaju za SDP , HDZ IDS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije