Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burze

Wall Street pao, rastu napetosti između SAD-a i Kine

Wall Street
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.10.2019.
u 07:47

Tržište je palo zbog negativnih vijesti uoči nastavka trgovinskih pregovora, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale zbog novog rasta napetosti između Washingtona i Pekinga uoči nastavka trgovinskih pregovora, pa ulagače nije umirila ni poruka iz Feda da je otvoren za daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Dow Jones skliznuo je 313 bodova ili 1,19 posto, na 26.164 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,56 posto, na 2.893 boda, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 7.823 boda.

Oštar pad tih indeksa posljedica je novog rasta napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora u Washingtonu 10. i 11. listopada.

Američka vlada proširila je 'crnu' listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade, a na tu su listu uvršteni neki od vodećih kineskih tehnoloških start-upova.

Uz to, Washington je uveo vizne restrikcije za dužnosnike kineske vlade i Komunističke partije koje smatra odgovornim za zlostavljanje muslimanske manjine u provinciji Xinjing.

Agencija Bloomberg objavila je, pak, da Washington nastavlja s naporima usmjerenima na ograničavanje odljeva kapitala u Kinu, dok South China Morning Post piše kako je Kina smanjila očekivanja uoči pregovora u Washingtonu.

„Tržište je palo zbog negativnih vijesti uoči nastavka trgovinskih pregovora”, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Zbog toga ulagače nisu umirili ni komentari predsjednika američke središnje banke Jerome Powella u kojima sugerira da je Fed otvoren za daljnje smanjenje kamatnih stopa i druge mjere za poticanje gospodarstva.

To je samo učvrstilo uvjerenje ulagača da će Fed zbog usporavanja rasta gospodarstva već u listopadu ponovno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, po treći put ove godine.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u financijskom sektoru, za 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 7.143 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 posto, na 11.970 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 5.456 bodova.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
11:05 09.10.2019.

Pala burza,potonula...... A kad tamo to potonuce je na svim burzama MANJE od 2 posto. Da rezimiramo za te polupismene novinare u RH - 1.1 ili 1.5 % znaci 1.1 ili 1.5-ti dio od STO DIJELOVA. Pitanje je sad, akoo netko izgubi jednu i pol kunu od 100 kuna, o kakvom potonucu nam oni tu palamude?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije