Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nominirali ga

Nakon Obame, Nobelova nagrada za mir i Trumpu?

Donald Trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
04.05.2018.
u 07:24

Skupina republikanskih zastupnika nominirala je Trumpa u srijedu za tu cijenjenu nagradu zbog zalaganja za mir na Korejskom poluotoku, no i sama pomisao na Trumpa s Nobelom u rukama izaziva negodovanje njegovih kritičara u SAD-u i svijetu

Deset godina nakon što je Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, može li je dobiti i njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump?

Skupina republikanskih zastupnika nominirala je Trumpa u srijedu za tu cijenjenu nagradu zbog zalaganja za mir na Korejskom poluotoku, no i sama pomisao na Trumpa s Nobelom u rukama izaziva negodovanje njegovih kritičara u SAD-u i svijetu.

Mnogi su promatrači također zbunjeni tom raspravom koja se općenito smatra u najmanju ruku preuranjenom.

Nesumnjivo je da su već i sama nagađanja o Nobelu ugodna glazba za uši 71-godišnjeg građevinskog magnata, koji je postao predsjednikom bez ikakvog političkog, vojnog ili diplomatskog iskustva, a žarko žudi za priznanjem.

"To je jako lijepo, hvala. To je jako lijepo", rekao je nasmiješeni Trump u subotu, dok su njegove pristaše na skupu u Michiganu izvikivali "No-bel! No-bel!".

"Samo želim odraditi posao", rekao je.

Tri dana kasnije u Ovalnom uredu Trump se vratio toj temi, kazavši da je bilo "jako velikodušno" što je južnokorejski predsjednik Moon Jae-ina rekao da američki predsjednik, a ne on sam, zaslužuje tu prestižnu nagradu.

"Cijenim to, ali glavno je da se stvar riješi", rekao je Trump. "Želim postići mir."

Spektakularno korejsko popuštanje zadnjih mjeseci i predstojeći summit Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una te, još teoretska, mogućnost denuklearizacije Korejskog poluotoka pobudili su nade u povijesnu prekretnicu u toj regiji.

No koliko god se to činilo sjajno, mnogi analitičari ističu da je još rano, doista jako rano za nagađanja o ishodu pregovora sa Sjevernom Korejom koju Kimova dinastija željeznom rukom vodi gotovo 70 godina.

Nadrealno

"To je nadrealno i očito prerano da bi se moglo govoriti o dodjeli Nobelove nagrade za mir bilo kome", rekao je Aaron David Miller, bivši američki diplomat i pregovarač u nekoliko demokratskih i republikanskih administracija.

"Ali ako diplomacija uspije", taj scenarij je "zamisliv", rekao je.

Nagađanja o Nobelu odražavaju i žestoku raspravu o pravoj ulozi američkog predsjednika u diplomatskom popuštanju.

S obje strane američkog političkog spektra stvari idu do apsurda - jedna strana tvrdi da Trump nije imao nikakvu ulogu u popuštanju na Korejskom poluotoku, a druga ga pripisuje jedino njemu.

Na užarenoj političkoj sceni u Washingtonu, u kojoj je "gotovo nemoguće da jedna strana oda priznanje drugoj", Trumpov karakter i "nemogućnost da misli u terminima 'mi' umjesto 'ja'" dodatno zaoštrava antagonizam, rekao je Miller.

"Među demokratima je averzija prema ideji da Trump zaslužuje Nobela pomiješana s averzijom prema njemu osobno."

Predstojeći summit s Kimom, gotovo nezamisliv prije nekoliko mjeseci, Trumpovim je pristašama dokaz da njegovo često impulzivno ponašanje može srušiti prepreke, promijeniti pravila diplomatske igre i polučiti uspjeh ondje gdje njegovi prethodnici nisu mogli.

Skupina od 18 republikanskih zastupnika u srijedu je poslala pismo norveškom Nobelovom odboru predloživši mu da razmotri nominaciju Donalda Trumpa zbog "njegova neumornog rada na uspostavi mira u svijetu."

Njegovi žestoki kritičari misle suprotno - da bi ga njegovi potezi, odbijanje mnogih stupova multilateralizma te bombastičan stil i žestok jezik trebali jedino diskvalificirati.

Roosevelt, Wilson, Carter, Obama

Dodjela nagrade Trumpovom demokratskom prethodniku, samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, također je bila iznenađenje i izazvala je snažne reakcije.

"Na početku sam, a ne na kraju, svojeg rada na svjetskoj pozornici", rekao je Obama 10. prosinca 2009. u Oslu, priznajući "značajnu kontroverzu" koja je pratila odluku odbora na početku njegova prvog mandata.

Osim Obame, Nobelovu nagradu za mir dobila su još trojica američkih predsjednika: Theodore Roosevelt, Woodrow Wilsow i Jimmy Carter. S tim da je ovaj posljednji nije dobio za trajanja mandata.

Komentara 28

MI
midea
08:33 04.05.2018.

Dali je normalno da nagradu za mir dobije čelnik države koja nema gdje nije uplela prste u ratove diljem ove ravne zemlje ( nije kugla)?!........ i ne vrti se .

Avatar navijač
navijač
08:09 04.05.2018.

Pa dali uopće postoji netko tko je zaista zaslužio tu nagradu?

Avatar nekakav
nekakav
07:47 04.05.2018.

kim je jučer u razgovoru sa kinezima izjavio nešto što naši mediji nisu prenijeli. on je tamo rekao da nije on nikome obećao totalni prestanak svih aktivnosti na nuklearnom programu, već samo onaj balistički, vojni. i da nema riječi o ujedinjenju koreja. i još jednom naglasiti treba da se njihov poligon za ispitivanje nuklearnog oružja raspao, urušio, i više nisu u stanju bilo što raditi po tom pitanju, barem 5-6 godina. kim je školovan u švicarskoj, naučio je zanat od pravih stručnjaka. a nobelova za trumpa, kao i ona za obamu. kakav mir, obama je donio smrt milijunima ljudi, unesrećio desetke tisuća američkih vojnika i njihovih obitelji?!! po takvome, boko haram iz nigerije se može također kandidirati za nobelovu. eto, ove godine su bili jako dobri... kolko treba država razoriti i kolko njima udariti sankcije, da bi dobio nobela, pitanje je sad..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije