Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bečki skup

Vujčić: Možemo držati stabilan tečaj, no možemo biti i stroži

'26.01.2009., Zagreb - Boris Vujcic, viceguverner, zamjenik guvernera HNB. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/P'
18.01.2012.
u 20:30

130 milijuna eura prodao je HNB bankama i tako već drugi put ove godine branio tečaj kune

Hrvatska narodna banka ima alate za održavanje stabilnog tečaja kune", izjavio je u Beču na konferenciji Euromoneya viceguverner HNB-a Boris Vujčić, prenosi Bloomberg, piše Poslovni.hr

Alati postoje

– Imamo apsolutno sve alate u svojim rukama da održimo stabilnost tečaja kao što smo to činili nekoliko godina unazad – kazao je Vujčić. Podsjetio je kako je HNB jučer drugi put ove godine intervenirao na deviznom tržištu. Nakon što je u srijedu tržišni tečaj eura prema kuni premašio 7,56, HNB je priredio deviznu aukciju na kojoj je bankama prodao 130 milijuna eura, i to po prosječnom tečaju 7,546 kune.

Vujčić je i podsjetio kako je u ožujku prošle godine oslobođeno 6,3 milijarde kuna kako bi se olakšalo kreditiranje ekonomskog razvoja i pomoglo Hrvatskoj da izađe iz recesije, prenosi Poslovni.hr

HNB je smanjio obaveznu pričuvu banaka s 20 na 17 posto, podsjetio je također. – Dosad smo intervenirali na tržištu, ali smo radili i na kunskoj likvidnosti – kazao je Vujčić, dodavši kako je Hrvatska narodna banka nakon početka krize stvorila strukturni višak likvidnosti.

– No, uvijek ga možemo ukloniti i vratiti se strožoj kontroli uvjeta likvidnosti i kretanja tečaja – kazao je Vujčić. Poručio je kako bi prijedlog proračuna, koji bi trebao biti donesen u veljači, mogao promijeniti bankarsku negativnu ekonomsku prognozu za ovu godinu. Kazao je i kako će hrvatsko gospodarstvo biti pogurano ulaskom u Europsku uniju.

Signal bankama

Podsjetimo, guverner Željko Rohatinski najnoviju je intervenciju HNB-a komentirao kazavši kako će "i dalje održavati stabilan tečaj, pri čemu ne misle da je najbolji način da se to radi na ovakav način, deviznim intervencijama".

– Ovo je ponajprije signal bankama: ako one iz ovoga ne izvuku određene zaključke, mi ćemo poduzeti puno snažnije mjere, prije svega povećanje obvezne rezerve – poručio je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Komentara 8

DU
Deleted user
07:22 19.01.2012.

Što čekate sa rigoroznijim mjerama prema bankama? Jedino se prema građanima može biti rigorozan kad god se kogod sjeti!

Avatar Rodnaldo
Rodnaldo
08:24 19.01.2012.

Uzmi te alate i primi se posla.

MA
maraosta
20:55 18.01.2012.

europska unija se ne može izvuči iz krize. večina zemalja u uniji nemaju industriju nemaju proizvod nemaju nemaju tržište. kapital, a prirodne resurse koje su imali, su prodali strancima . dakle bogatiji če biti još bogatiji , a siromašni još siromašniji. nikakva europska solidarnost ih ne može spasiti.englezi su svojim konzulatima u europi več poslali depešu da če euro pasti i da če biti veliki nemiri i da se pripreme. hrvatski političari su zaista jedna velika hrpa, korumpiranih kretena.i ne samo oni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije