Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Lalovac vraća poticaje na stambenu štednju, ali upola manje - 4,9 posto

Wüstenrot očekuje porast kreditne aktivnosti u idućoj godini za 30 posto
11. prosinca 2014. u 15:12 4 komentara 7427 prikaza
kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo financija našlo je zajednički jezik sa stambenim štedionicama i vraća poticaje na stambenu štednju! Učinit će to usklađivanjem poticaja s kretanjem kamata na tržištu, prema modelu koji već neko vrijeme predlažu stambene štedionice.

Nakon dvije godine burnih rasprava u kojima su iz Vlade stizale poruke poput one da je stambena štednja „mazanje vrata debeloj guski“ i s druge strane argumentacije štedionica da se svaka kuna poticaja za stambenu štednju vraća u proračun dvostruko, postignut je dogovor. Ministarstvo financija pustilo je na svojoj web stranici u javnu raspravu Prijedlog Uredbe o izmjeni zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojim definira formulu izračuna poticaja. Iskazuje ih kao postotak prosječne kamate na oročenu štednju kroz 12 mjeseci uvećan za „faktor stabilizacije kamatne stope“ – čime se amortizira činjenica da je štednja oročena na pet godina. Taj je faktor stabilizacije aritmetička sredina prosjeka prinosa obveznica RH čiji je preostali rok dospijeća pet godina. Zvuči komplicirano, no ono što je građanima bitno – postotak za 2015. iznosit će 4,9 posto te na 5000 kuna štednje, država daje poticaj od 245 kuna. Nepokrivena poticajima ostaje samo 2014. godina, dok je u 2013. poticaj iznosio deset posto.

Formalno, javna rasprava ostaje otvorena do 17. prosinca, a u saborsku će raspravu izmjena zakona u siječnju. Prema našim informacijama, „zrakoprazni prostor“ do datuma donošenja zakona, Vlada će pokriti uredbom koja ima zakonsku snagu.

U stambenim štedionicama odahnuli su, jer je scenarij za njihov opstanak bio zaista crn. A njihovim gašenjem nestale bi jedine financijske institucije koje daju stambene kredite s fiksnom kamatom tijekom cijele otplate. Varijabilni poticaj spriječit će u razdobljima visokih kamata prelijevanje štednje u banku, jer će i poticaj na štednju u stambenim štedionicama tada biti veći i kompenzirati eventualne visoke kamate na štednju u bankama.

U vrijeme niskih kamata, kakvo je sada, takve bojazni nema i nema razloga za visoke poticaje.

– Apsolutno smo zadovoljni ovim rješenjem koje ćeA omogućiti dugoročnu stabilnost sustava stambene štednje i dati nam prostor za dodatni pritisak na financiranje stambenih potreba građana. Prognoziramo da će nam nakon toga kreditna aktivnost u 2015. porasti 30 posto – kazao je Ivan Ostojić, član uprave stambene štedionice Wüstenrot.

>> Štedionice nikad bolje, a država ukida poticaje

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
 • Avatar Honduras
  Honduras:

  ovakvim igranjem sa građanima postići će samo jedno - ljudi će povući svoje novce. i držati ih u nekoj ozbiljnijoj državi.

 • Avatar Honduras
  Honduras:

  stvarno smo smijeh od "države" - poticaji da... poticaji ne... poticaji da... poticaji ne.... en-ten-tini...

 • Ivanveliki:

  he, sta ti je kampanja.. i poticaji se vracaju