Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna rasprava

Štedionice nikad bolje, a država ukida poticaje

štednja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
04.10.2014.
u 16:09

Nakon što je lani predstavljeno kao “zamrzavanje”, ukidanje poticaja na stambenu štednju ostat će u polarnoj zoni i 2015. usvoji li se prijedlog Ministarstva financija kojim u sklopu dopune Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje predlažu takvo rješenje....

Nakon što je lani predstavljeno kao “zamrzavanje”, ukidanje poticaja na stambenu štednju ostat će u polarnoj zoni i 2015. usvoji li se prijedlog Ministarstva financija kojim u sklopu dopune Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje predlažu takvo rješenje.

Ministarstvo je otvorilo javnu raspravu koja traje do 22. studenoga. Na upit o razlozima ukidanja poticaja odgovaraju da sustav nije ispunio svoju temeljnu svrhu – veću kreditnu aktivnost pri rješavanju stambenog pitanja hrvatskih građana. No brojke ih demantiraju: u jeku krize i razduživanja stambene su štedionice i u ovoj godini povećale kreditiranje 5,23%, dok su stambeni krediti na razini ukupnog sustava pali 1,9% do kraja srpnja. Premda u ukupnoj aktivi kreditnih institucija sudjeluju sa svega 1,7%, u novoodobrenim stambenim kreditima imaju čak 21% udjela.

Vratilo se dvostruko

Slična je situacija bila i prošle godine kad su stambeni krediti štedionica rasli 12,4%, a bankarski stambeni krediti pali 2,8%; odobrile su tada oko 837 mil. kn stambenih kredita od ukupno 4,16 mlrd. kn; svaki peti na tržištu!

No ni tada Ministarstvo financija nisu zanimali argumenti struke. Oglušili su se i na rezultate analize sustava poticanja stambene štednje u Hrvatskoj, studije koju su sami naručili od Instituta za javne financije, a pokazala je da se od 2006. do 2012. na svaku uloženu kunu stambenih poticaja u državni proračun vratilo 1,99 kn. Pod izlikom da sustav ne ispunjava svrhu i da su poticaji „mazanje vrata debeloj gusci“ ukinuli su isplatu za 2014.

Foto: Kristina Franić

– Eventualno ukidanje poticaja na stambenu štednju značilo bi i potpuno ukidanje fiksne kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj s obzirom na to da trenutačno jedino stambene štedionice odobravaju stambene kredite s fiksnom kamatom za cijelo vrijeme otplate, a ona je jedini korektiv promjenjivim kamatnim stopama u poslovnim bankama – upozorava Ivan Ostojić, član uprave Wüstenrot stambene štedionice. Time bi se, smatra, izravno nanijela šteta sve većem broju građana koji se odgovorno zadužuju. Posljedica bi mogao biti i daljnji pad BDP-a, posebno u sektoru građevinarstva.

Pogubno za građevince

– To je potez očajnika koji pokušavaju dovesti budžet u red. Za građevinare to znači još manje posla u već deficitarnoj gradnji novih, ali i održavanju i modernizaciji starih stanova – ističe Zdenko Karakaš, predsjednik HUP-ove Udruge poslodavaca graditeljstva. U HPB stambenoj štedionici podsjećaju da upravo štediše omogućavaju funkcioniranje sustava stambenog kreditiranja i da ih je potrebno oko 100 za odobravanje jednog kredita, a na isti se argument poziva i Prva stambena štedionica gdje se još nadaju da će s Ministarstvom financija naći zajednički jezik.

U Raiffeisen stambenoj štedionici kažu pak da je stambena štednja, neovisno o konačnom ishodu vezanom uz poticaje, i dalje atraktivan štedni proizvod. Zbog bilance štedionica u kojoj su izvori sredstava isključivo štedni ulozi, smatraju da je DPS kao način stimuliranja štednje potreban, no da se može promišljati o njegovoj modifikaciji.

>>Stambene štedionice platile igre s poticajima prepolovljenom dobiti

>>Štedionice drže 99 posto štednje na rok dulji od pet godina

Komentara 6

Avatar Debeli14
Debeli14
16:13 04.10.2014.

Ukinuti poticaj na štednju, a povećati financiranje "nevladninih udruga", pogotovo platforme 666 i sličnih. To je put kukulele strucnjaka. da sam sklon teorijama zavjere, pomislio bih da namjerno žele uništiti hrvatsko društvo.

PA
pankogulo
16:33 04.10.2014.

banda razularena, neće još dugo

VE
velika
16:13 04.10.2014.

ne dižem više kredite i imam rješeno stambeno pitanje ...ali ukidanje stambenih stedionica je ludost prvo uvedene su ..prema tome moraju biti bar 50 godina da se uvidi da li su dobre ili lose 2. uvedene su upravo radi stimuliranjaanja potražnje za u građeivnskoj inudstriji budući da se tu mahom zaposljavaju domaci proizvodni kapacitieti..tu ulogu i izvrsavaju 3. omogucavaju ljudima relativno jeftino zaduzivanje (zasto ne) 4. odgajaju normalne disciplinirane ljude koji prvo stede a onda dizu kredit (isto dobro iz vise aspekata) dakle ova ista nesposobna vlada je subvencionirala prodaju novih stanova (da bi ugrabila pdv i napravila uslugu prijateljima bankarima...to je bilo prije jedno godinu i pol a sad im stambene stedionce smetaju) svaki puta kad cujem ministre da kukaju nad 300 mln hrk proracunskih novaca...(koji su u ovom slucaju dobro utroseni) sjetim se nesposobnih direktora koji smanjuju troskove toaletnog papira...ista logika i isto sra.e. od ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije