Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Na listi tvrtki od strateškog i posebnog interesa 40 umjesto 49 tvrtki

Na listu tvrtki od posebnog interesa u kojima država ima većinski udio ušle bi odnosno vratile se dvije tvrtke - ACI i Croatia Airlines.
04. siječnja 2018. u 12:07 0 komentara 480 prikaza
Goran Marić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Na listi trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku nalazit će ukupno 40 tvrtki, što je devet manje nego do sada, pri čemu će ih se 11 brisati s liste, a na nju će ući dvije tvrtke - ACI i Croatia Airlines, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada. 

Krešimir Macan OBJAVA IZ BANSKIH DVORA Macan se pohvalio novim poslom u Vladi, tviteraši i novinari ispitivali detalje

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako Ministarstvo predlaže izmjenu odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku kojom se broj tih tvrtki smanjuje za devet, sa 49 na 40.

Pritom bi se s liste brisalo 11 tvrtki - Autocesta Zagreb - Macelj, Bina-Istra, Brijuni rivijera, Brodarski institut, Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA), Podzemno skladište plina, Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD), Zrakoplovno-tehnički centar, Luka Vukovar, Đuro Đaković Holding te Zračno pristanište Mali Lošinj. 

Goran Marić
1 / 14
74. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Na listu tvrtki od posebnog interesa u kojima država ima većinski udio ušle bi odnosno vratile se dvije tvrtke - ACI i Croatia Airlines. 

Četiri tvrtke s popisa onih od posebnog interesa bilo bi, pak, prebačeno na listu tvrtki od strateškog interesa - APIS IT, Državne nekretnine, HP - Hrvatska pošta i Jadrolinija. 

Tako bi na listi trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za državu bilo ukupno 40 tvrtki - 26 njih od strateškog interesa, 13 od posebnog interesa, a na listi je i Ina, kao tvrtka od posebnog interesa u kojoj država ima manje od 50 posto vlasništva i čije dionice kotiraju na burzi. 

Vlada Ljubica Gatarić Vladine mjere tvrtkama su postale izvor jeftine radne snage

Daljnje smanjenje parafiskalnih nameta

Vlada je izmijenila i Uredbu o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima, pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje naknade na emisiju u okoliš ugljikovog dioksida, čime će se smanjiti parafiskalni nameti za malo i srednje poduzetništvo, istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

Postojeću je uredbu potrebno uskladiti s pravilnikom o registru onečišćenja okoliša u dijelu koji definira količinu ispuštanja ugljičnog dioksida u zrak iz stacionarnih izvora za koji se plaća naknada Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Tako se izmjenama uredbe podiže prag za ispuštanje ugljičnog dioksida s postojećih 30 tona godišnje na 450 tona godišnje. To će značiti smanjenje broja obveznika plaćanja naknada za emisije ugljičnog dioksida za oko 2.000 obveznika, što će rezultirati godišnjim rasterećenjem za 1,6 milijuna kuna, istaknuo je Ćorić.

To je, dodaje premijer Andrej Plenković, osjetno smanjenje. 

Izmjena uredbe odnosno podizanje praga za ispuštanje ugljičnog dioksida značit će i administrativno i financijsko rasterećenje malog i srednjeg poduzetništvo i javnih ustanove dostave godišnjih podataka o emisijama ugljičnog dioksida (škole, dječji vrtići, domovi zdravlja, starački domovi, trgovine na veliko i malo, autolakireri, mali obrtnici i zanatske radnje, i dr.). Također se rasterećuje i sustav za dostavu i verifikaciju podataka te se usmjeruje na veće onečišćivače i omogućuje se bolja kontrola i verifikacija podataka. 

Vlada Branimir Bradarić Građani u 2018. očekuju ispunjenje političarskih obećanja Andrej Plenković Tjedni pregled: Toni Ivanišević Nevjerojatno koliko se ljudi upecalo na priču da će nam vratiti Inu Zadar poplava Elementarne nepogode Vlada kreće s isplatama šteta, najviše ide Zadarskoj županiji koja će dobiti 21 milijun kuna
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.