Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredna sjednica

Vlada srezala namet za 15 lipa, ali gorivo je ipak iznad 10 kuna!

benzin (1)
Goran Jakuš/PIXSELL
07.03.2011.
u 12:50

Iz Ministarstva su obećali da će nakon sjednice Vlade objaviti nove cijene naftnih derivata.

Na hitno sazvanoj izvanrednoj sjednici Vlada je danas poslijepodne za 15 lipa smanjila trošarine po litri svih goriva, a za plavi dizel, budući da on nije opterećen tim nametom, ukinula je naknadu Handi koja također iznosi 15 lipa po litri.

Jutro puno prevrata

Ta mjera vrijedi od sutra do 31. prosinca, a njome Vlada ipak nije uspjela srušiti cijenu benzina ispod 10 kuna! Paničnom sazivanju sjednice Vlade prethodilo je jutro puno prevrata zbog porasta cijene nafte koja je jučer na američkom tržištu zbog sukoba u Libiji dosegnula 106 dolara po barelu. Uprava za energetiku Ministarstva gospodarstva, naime, ujutro je već bila izračunala nove cijene naftnih derivata prema kojima je litra eurosupera 98 stajala 10,15 kuna, a eurosupera 100 10,24 kune, dok je eurosuper 95 bio na 9,78 kuna. Sada bi eurosuper 98 trebao biti 10 kuna po litri, a eurosuper 100 10,09 kuna.

Ministarstvo gospodarstva učinilo je pak presedan i prvi put te nove cijene objavilo na svojim internetskim stranicama prije ponoći, odnosno prije službenog stupanja na snagu, a onda – preokret! Ministarstvo povlači tek objavljene nove cijene. Tvrde da je napravljen pogrešan izračun i poručuju da će nove objaviti čim završe s računanjem. Ali ni tu nije kraj. Oko 14 sati stiže informacija da je Vlada sazvala izvanrednu sjednicu kako bi snizila trošarine na goriva i utjecala na cijenu naftnih derivata. Naši izvori pak kažu kako je objava cijena na stranicama ministarstva zapravo bila “kontrola štete” jer su u Ministarstvu gospodarstva shvatili da ne mogu utjecati na Inu da ne podigne cijene goriva.

Ovako su građanima očito htjeli dati priliku da na vrijeme doznaju za nove cijene i prije ponoći napune spremnike jeftinijim gorivom. U naftaškim krugovima Vladino interveniranje u trošarine nije baš pozitivno komentirano. Stručnjaci objašnjavaju kako je smanjivanje trošarina zadnja mjera i kako je Vlada s tim potezom trebala pričekati. Računica je, naime, vrlo jednostavna.

Vladu pritisnuli prosvjedi

Za dva tjedna, kada se ponovno mogu mijenjati cijene goriva, situacija u Libiji mogla bi se smiriti, a samim time i cijene nafte korigirati, tj. barel bi se mogao vratiti na 90-ak dolara. U tom slučaju Vladi će biti teško vratiti trošarine, od kojih godišnje u ionako slabašnom proračunu namakne oko pet milijardi kuna. Ne smiri li se situacija u Libiji i cijena nafte nastavi divljati, Vlada više neće imati instrumenata za intervenciju. S druge strane, smanjenje od 15 lipa na puni spremnik od 40 litara benzina donosi uštedu od samo šest kuna. No, Vlada je, očito pritisnuta lošom ekonomskom situacijom, a posebice prosvjedima, posegnula za smanjenjem trošarina. Intervencija u plavi dizel smatra se pak podilaženjem seljacima koji su također najavili izlazak na ulice.

Davor Štern, predsjednik NO-a Ine, smatra da je smanjivanje trošarina hvale vrijedan Vladin potez, budući da država od trošarina ima legalne, vrlo izdašne prihode kojima popunjava proračun.

Jasminko Umičević, direktor Oil&Gas Consultinga, drži pak da Vlada pokušava sve, ali da nema manevarski prostor. Udio trošarina u cijeni benzina sada će iznositi 2,95, a u dizelu 2,05 kuna.

- Smanjenje trošarina znači manjak u proračunu od 25 milijuna kuna mjesečno. S obzirom na nestabilnost na tržištu nafte i pritiske, procijenili smo da bi proračun to sada mogao podnijeti, budući da se nalazimo na početku godine. No, kada se cijene nafte stabiliziraju, razmotrit ćemo vraćanje trošarina na razinu prije ovoga sniženja - izjavila je ministrica financija Martina Dalić.

Trošarine je Vlada, podsjetimo, podignula u rujnu, kada ih je povećala i proizvođačima cigareta, a posljednji ih je put smanjivala u vrijeme Sanaderove Vlade 2008. godine, kada je barel nafte dosegnuo 140 dolara. Trenutačna cijena nafte od 106 dolara po barelu na američkom tržištu najveća je od 2008., a cijena brenta, nafte referentne za Europu, iznosi 117 dolara. Iako je Saudijska Arabija nadomjestila proizvodnju nafte iz Libije, tamošnji sukobi ipak utječu na cijenu

 

Ključne riječi

Komentara 266

VA
vatra
13:37 07.03.2011.

idemo dalje u 3 pm

VM
vječiti mrgud
14:09 07.03.2011.

ovo lito vozimo gliser sa Tomos4 :-(( Bojim se da ako ti i ostane gliser bit će dobra i vesla

HR
hrvatska8
17:30 07.03.2011.

Ozujsko -ti si mene zamijenio sa Rudolf P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije