Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 2010. godini rashodi će iznositi 121,4 milijarde kuna, a prihodi 112,8

Vlada će samo na ulazak u EU potrošiti čak 3,4 milijarde kuna

vlada RH
Dalibor Urukalović/Pixsell
20.11.2009.
u 17:32

U 2010. sredstva za rodiljske naknade povećavaju se za 110 milijuna kuna, dječji doplatak za 15, a mirovine za 582 milijuna kuna.

Najveći dio troškova Vlade u sljedećoj godini odnosi se na prilagodbu procesa pridruživanja ulaska naše zemlje u EU, a iznose visokih dvije milijarde kuna.

Dodaju li se tome potrebno sufinanciranje projekata u sklopu pretpristupnih programa i troškovi kamata, taj iznos penje se na 3,4 milijarde kuna, rečeno je na brifingu u Ministarstvu financija. Bez obzira na taj trošak rashodi u sljedećoj godini planiraju se povećati za oko 900 milijuna kuna na 121,4 milijarde kuna, a planiraju se prihodi od 112,8.

Projekcija je napravljena s oprezom s obzirom na očekivanja manjih doprinosa i poreza na dobit. Sljedeća godina će biti bolna i puna rezova, pa se tako najavljuju rezovi u povlaštenim mirovinama te reforma državne i lokalne uprave. Kako će se s tim procesom krenuti sljedeće godine, rezultati bi mogli biti vidljiviji na proračunu za 2011.

Sljedeće godine smanjuju se subvencije za brodogradnju na 100 milijuna kuna, zbog očekivanja pozitivnog ishoda natječaja za prodaju brodogradilišta. Inače, taj iznos godišnje premašuje i 300 mil. kuna. U 2010. povećavaju se sredstva za rodiljske naknade za 110 mil. kuna, dječji doplatak za 15 milijuna, mirovine 582 te rashodi za nezaposlene za 35 milijuna kuna.

Deficit državnog proračuna u sljedećoj godini planiran je na razini od 2,5 posto BDP-a. Deficit će se financirati na međunarodnom tržištu, obveze koje dolaze s međunarodnog tržišta refinancirat će se vani, a domaće obveze na našem tržištu. Državi na naplatu dolazi 2,1 milijarde eura.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar sebastian
sebastian
21:57 20.11.2009.

Moja Hrvatska neces ti nikada iz govana izaci, ovi te namjerno u govna guraju, svake godine miliardu EURA vise, a ovoga debeloga sa konjskim vratom trebalo bi izbaciti, taj sve pojede. Trazili ste spas u EU a to ce vas sada kostati 3,4 miliarde kuna, a kase od EU su prazne, a ko ce to platiti, sigurno narod, ali se narod i nepita sta vi trosite i dali je to potrebno !!!!?????

BI
bilibrig
19:24 20.11.2009.

pohvalno je i povećanje porodiljnih naknada i dječjeg doplatka. Inače nije lako raditi proračun ako ti samo na otplatu duga ode 42 mlrd kuna.

OB
-obrisani-
18:46 20.11.2009.

Djeca objavila popis svojih želja,haha.Misle da će uspjeti iscijediti isti iznos novca iz predbankrotiranog (ovo se odnosi samo na one koji još životare,drugi su već propali) gospodarstva kao i ove godine kako bi mogli i dalje ONI živjeti istim bahatim standardom. Međutim,preračunali su se.Slijedit će rebalansi istim ritmom kao i ove godine. Jad i bijeda ekonomske misli. Jad i bijeda politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije