Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGspot

Vjerovnici HGspota pretvaraju potraživanja u dionice?

Hrvoje Prpić
Goran Stanzl
10.06.2011.
u 18:05

Iako je još početkom tjedna bio izvjestan stečaj HGspota, vjerovnici i dobavljači ipak su sjeli i pokušali naći rješenje. Zadnja je opcija "swap"

Sudbina HGspota i dalje je neizvjesna jer, nakon objave o stečaju tvrtke početkom tjedna, dobavljači i vjerovnici sjeli su kako bi ipak pronašli rješenje. Propala je prva opcija da dobavljači preuzmu tvrtku, a sada se traži rješenje kojim bi vjerovnici zamijenili svoja potraživanja za udjele u HGspotu. Odnosno, po receptu koji je nedavno napravila Ingra, vlasnici komercijalnih zapisa i kreditori pretvorili bi ta potraživanja u dionice. Potraživanja vjerovnika po komercijalnim zapisima iznose 23 milijuna kuna, a po kreditima 12 milijuna, čemu još treba dodati kamate, dok najveći vjerovnik Zagrebačka banka ima najveća potraživanja – 10 milijuna kuna u komercijalnim zapisima i 90 milijuna kuna kredita.

Do četvrtka je navodno postojao dogovor prema kojem bi dobavljači preuzeli HGspot, a Zagrebačka banka kao najveći vjerovnik i ostali vlasnici komercijalnih zapisa otpisali bi 90 posto potraživanja. Otkupili bi ih Recro, M San i Mikronis, ali uz zahtjev da i Saša Lončar, suosnivač i još uvijek vlasnik četvrtine HGspota, također financijski sudjeluje u tome. No Recro i M San zaključili su da takva ideja ipak nije najbolja i tu su pregovori stali. Swap, odnosno zamjena potraživanja za udjele u tvrtki, praksa je i na stranim tržištima, no jedina kompliciranija stavka ostaje određivanje fer vrijednosti po kojoj će se dužnički vrijednosni papiri zamijeniti dionicama. Još početkom tjedna jedan od dobavljača, Microline, podnio je zahtjev za stečaj HGspota, a RBA i Velebit osiguranje aktivirali su zadužnice po komercijalnim zapisima, odnosno kreditu.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:22 10.06.2011.

ha ha ha ha ovo je vic godine-kad nekom posudis lovu a ovaj ti je ne moze vratit i pred bankrotom je, onda ono kaj nikaj ne valja dade ti za onu lovu koju si mu posudio-ha ha ha ha,, hrvati su poznati kao ekstra mamlazi po pitanju finacija ha ha ha ha

DU
Deleted user
20:04 10.06.2011.

Ta firma mora propasti iz jednostavnog razloga jer su x puta napravili budale od svojih potencijalih kupaca s priglupim akcijama tipa minus 23 % PDV, proljetno čišćenje kompjutora, osobni savjetnik za kompjutor itd. itd. Ukratko, oni bi sve samo cijene ne bi spuštali, a toliko su bahati da ni portal nisu uskladili s željama kupaca nego usprkos lavini kritika drže i dalje taj daleko najviše blesav web shop među IT trgovinama. Kome treba neka akcija minus 10 % ujutro, između 2 i 3 h, ako se onda ulogira na web shop! A kad su takvi prema kupcima, onda mogu zamisliti kako su puni kombinatorike kad se radi o dobavljačima odnosno instant vjerujem da su umjesto dobavljačima za isporučenu robu - novac uplaćivali za dospjele rate kredita. Nek se gone!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije