Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Visoke cijene plina gurnule njemačkog uvoznika u ogromni gubitak

Uniperov gubitak također uključuje 2,7 milijardi eura umanjene vrijednosti otkazanog plinovoda Sjeverni tok 2, koji je kompanija financijski podupirala, i otpis nematerijalne imovine njezine ruske tvrtke Unipro.
17. kolovoza 2022. u 14:48 1 komentara 220 prikaza
Uniper Scholven power plant
Foto: Fabian Strauch/DPA
Pogledajte galeriju 1/3

Njemački uvoznik plina Uniper poslovao je u prvoj polovini godine s neto gubitkom od 12,3 milijarde eura budući da je zbog smanjenih isporuka iz Rusije bio prisiljen kupovati plin na fizičkom tržištu po puno višim cijenama.

Više od polovine neto gubitka posljedica je znatno smanjenih isporuka ruskog plina, navodi najveći njemački uvoznik.

Ruski Gazprom smanjio je pošiljke koje u Njemačku stižu plinovodom Sjeverni tok 1 za četiri petine zbog problema s povratom turbine sa servisa u Kanadi i redovnog održavanja.

Uniperov gubitak također uključuje 2,7 milijardi eura umanjene vrijednosti otkazanog plinovoda Sjeverni tok 2, koji je kompanija financijski podupirala, i otpis nematerijalne imovine njezine ruske tvrtke Unipro.

"Uniper je mjesecima igrao ključnu ulogu u stabilizaciji njemačke opskrbe plinom - ali po cijenu milijardi gubitaka koji su proizišli iz oštrog pada isporuka plina iz Rusije", rekao je izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Vlada je kompaniji u srpnju osigurala 15 milijardi eura pomoći, preuzevši 30-postotni vlasnički udio i obećavši devet milijardi eura kreditnih linija putem državnog zajmodavca KfW, od čega je Uniper već iskoristio pet milijardi.

"To će spriječiti lančanu reakciju koja bi izazvala puno veću štetu. Sada nam je glavni prioritet brza provedba stabilizacijskog paketa", rekao je Maubach. Uniperovi dioničari trebali bi odobriti paket na izvanrednoj skupštini na jesen.

Kompanija je napomenula da ne može objaviti procjene poslovnih rezultata u ovoj godini, istaknuvši tek da očekuje gubitak. Iduća godina trebala bi donijeti poboljšanje, a cilj je napustiti "zonu gubitka" početkom 2024. godine, rekla je financijska direktorica Tiina Tuomela.

VIDEO: Uspjelo joj je nešto što nikome nije: Sandra Perković šesti je put prvakinja Europe

Low water level in the Rhine Njemačka Zbog niskog vodostaja Rajne "Pitanje je vremena kada će tvornice i industrije morati zatvoriti vrata" Olaf Scholz Njemačka UTEMELJEN NA RUSKIM ENERGENTIMA Krah njemačkog modela ekonomije: Najveće europsko gospodarstvo ugrožava cijelu Europu storyeditor/2022-08-15/2022-08-02T140403Z_93627427_RC2YKV97PH2Q_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-GERMANY-ENERGY__1_.JPG Plinski porez Četveročlanoj obitelji 576 eura veći račun za plin

 

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Borba protiv plijesni
Očuvajte svoje zdravlje
Otkrivamo: Kako se riješiti plijesni sa svake površine