Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peveci mole banke i dobavljače da prihvate njihov plan i preuzmu Pevec

Višnja i Zdravko Pevec pismom prepustili Pevec vjerovnicima

Pevec
Goran Stanzl
12.10.2009.
u 18:37

S obzirom na to da su vjerovnici prije mjesec i pol dana već izašli ususret Pevecu, izgledno je da će to učiniti opet ako pristanu na prijedloge koje im je obitelj Pevec iznijela u pismu.

Zdravko i Višnja Pevec danas su se oglasili pismom vjerovnicima u kojem im iznose cijeli plan restrukturiranja, zahvaljuju na dugogodišnjoj suradnji poslovnim partnerima te izražavaju žaljenje zbog nastale situacije. Naime, hrvatski je tajkun još potkraj kolovoza obavijestio vjerovnike o nemogućnosti servisiranja obveza, zbog čega mu je prijetio stečaj. S obzirom na to da su vjerovnici prije mjesec i pol dana već izašli ususret Pevecu, izgledno je da će to učiniti opet ako pristanu na prijedloge koje im je obitelj Pevec iznijela u pismu.

Bez čelnog menadžera

Ulazak Pevecovih vjerovnika u vlasničku strukturu te tvrtke jedan je od prijedloga Peveca u provođenju restrukturiranja. Najveći vjerovnici su RBA i Hypo banka, a one bi dio svog duga trebale pretvoriti u temeljni kapital. Pevec im predlaže i da drugi dio svog duga odgode nakon grace perioda kroz plaćanje u obrocima, a cilj je da se na taj način otplati veći dio duga.

Dio je to financijskog restrukturiranja koji uključuje i prodaju neproduktivne i prekomjerne imovine kako bi se što prije umanjio dio obveza prema vjerovnicima i osigurala likvidnost za nabavu nove robe te sudjelovanje države u restrukturiranju pristupanjem sporazumu o namirenju. Odgovor na ovaj prijedlog banke ne žele komentirati u medijima, i dalje navodeći da bi svaka izjava vezana za njihova klijenta bilo otkrivanje bankarske tajne.

U tvrtki navode i potrebno imenovanje menadžmenta za restrukturiranje. S vjerovnicima je već dogovoreno da u upravi budu Danijel Pevec, sin Zdravka Peveca te Marinko Benić iz KPMG-a, revizorsko-konzultantske tvrtke koja je napravila plan restrukturiranja Peveca. No osoba koja bi bila na čelu uprave još nije izabrana. Naime, ponuda je bilo dosta, no zasad još nitko nije prihvatio.

Iz d.o.o. u d.d.

Tvrtka Pevec u pismu vjerovnicima spominje i formiranje novog nadzornog odbora od pet članova, od kojih će najmanje tri člana biti predstavnici vjerovnika. Predlaže se spajanje Peveca Zagreb i Bjelovar u jedno dioničko društvo te fokusiranje na maloprodaju i izlazak iz non core aktivnosti.

Prodaja non core biznisa osigurala bi sredstva za smanjenje bilance i radni kapital. Odlučeno je i da se izađe iz svih investicija te da se uspostavi sustav za adekvatnu analizu poslovanja i nadzor realizacije plana restrukturiranja na mjesečnoj razini.

Zbog manjeg rizika dobavljača, ubuduće bi se koristio komisijski model prodaje. Operativno restrukturiranje ima za cilj smanjenje troškova i stabilizaciju prodaje u maloprodaji, pa je stoga plan smanjiti prostor u prodajnim centrima, smanjiti operativne troškove te racionalizirati asortiman.

Ključne riječi

Komentara 37

DU
Deleted user
22:31 12.10.2009.

Najgore je radnicima koje niko neštiti oni služe da plačaju državi račune da glasuju i da šute i robuju šefovima koji im daju posao ali ih neplačaju i kada dođe vrjeme za plačanje onda im daju otkaz i zaposle druge.

OB
-obrisani-
22:57 12.10.2009.

strani lanci rade po nekim standardima, plačaju porez i koliko toliko plačaju radnike. Peveci, konzumi, kerumi rade po principu podobnosti, rodbine i kumova. Legendarna mi je priča glede konzumovog neplačanja poreza? nacionalni interes, radna mjesta??? LOL Bok ti si KRETEN

VI
visio
08:00 13.10.2009.

ode sanader, ode pevec!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije