Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ročište

Više od tri tisuće vjerovnika potražuje milijardu kuna

đakovština
Arhiva VL
02.04.2010.
u 07:20

Stečaj Đakovštine dosad je jedan od najvećih na Trgovačkom sudu u Osijeku. Najveći su vjerovnici banke, njih više od 15, koje su prijavile 372,8 milijuna kuna, a u prvom je isplatnom redu 559 radnika.

Odlaskom u stečaj 25. siječnja, tvrtka Đakovština d.d. za sobom je ostavila ukupan dug od 919,8 milijuna kuna! Toliko je, naime, za prvo izvještajno-ispitno ročište sazvano za 8. travnja prijavio 3071 vjerovnik, no ni ta brojka, po svemu sudeći, nije konačna. S naknadnim prijavama potraživanja, dug bi mogao narasti na milijardu kuna, kaže stečajni upravitelj Perica Mitrović.

Odšteta seljacima

Po broju vjerovnika i visini potraživanja, to je dosad najveći stečaj koji se vodi na Trgovačkome sudu u Osijeku. Najveći su vjerovnici po ukupnom iznosu i pojedinačnim potraživanjima banke, njih više od 15, koje su prijavile 372,8 milijuna kuna, ističe Mitrović. U prvom je isplatnom redu 559 radnika koji potražuju 44,7 milijuna kuna, a drugi isplatni red obuhvaća 652 vjerovnika sa 502 milijuna kuna potraživanja.

Za prvo ispitno-izvještajno ročište pripremljeni su i podaci o odšteti seljacima koju je, pošto im je iz silosa Đakovštine nestalo žito, država odlučila podmiriti sa 18.000 tona pšenice iz državnih zaliha.

– Dosad je 1081 poljoprivrednik potpisao ugovor o cesiji kojim je svoje potraživanje prenio na Ravnateljstvo za robne zalihe, a još je 820 poljoprivrednika ili organizatora proizvodnje tako riješilo svoja potraživanja. Sveukupno, riječ je o 14,3 milijuna kuna potraživanja, što je protuvrijednost 17,86 tona pšenice, izvijestio je Mitrović, sastavši se tim povodom jučer s Tomislavom Tomićem, ravnateljem Robnih zaliha, i Matijom Brlošićem, predsjednikom Brazde. Prema Tomićevim riječima, na adrese oko 1900 seljaka kojima će biti podmirena šteta ovih će dana poštom stizati i vlasnički listovi za pšenicu.

– Poljoprivrednici koji su se odlučili za zamjenu pšenice za proizvode, moći će je obaviti u Đakovu, u tvrtki "Žito" i u mlinu u Kopanici, a pšenica je za one koji su se odlučili za prodaju, kakvih je malo više, u silosima strateških robnih zaliha, od Siska do Vukovara.

Gdje je pšenica?

Uz vlasnički list, ljudi će na kućne adrese dobiti i obavijest gdje im se pšenica nalazi i telefon silosa, poručio je Tomić. I dok oko 1900 seljaka već može biti zadovoljno uspjelim okončanjem odštete, što je potvrdio i Brlošić rekavši da nekima već stižu ponude za prodaju pšenice koja im je vraćena, ostaje problem oko 400 proizvođača koji su predanu robu fakturirali Đakovštini, a nije im plaćena. Brlošić se nada da će država i za njih naći rješenje. Stečajni upravitelj Perica Mitrović na ročištu 8. travnja zatražit će nastavak stečaja s prodajom imovine stečajnog dužnika čija se procjena već radi. Prvi natječaj za prodaju cjelokupne imovine mogao bi biti već na početku svibnja. Do okončanja stečaja, Đakovština ostaje u zakupu osječkog Žita. Bivši čelnici Đakovštine, direktor Mijo Matić i član uprave Paško Gašpar, u Istražnom su centru Županijskog suda u Osijeku, gdje im je produljen pritvor do 8. svibnja.

Ključne riječi

Komentara 2

ZA
ZAGIMAN
08:49 03.04.2010.

Tko je tu lud. Kada običan građanin diže kredit u banci treba jamce, mjenice, ovjeru kod javnog bilježnika, hipoteke i slična ludila. A te iste banke i ostali vjerovnici posude najobičnijem mlinarskom poduzeću MILIJARDU kuna bez ikakvih garancija !!! Pa milijarda kuna je oko 140 MILIJUNA EURA. A mene je*u za kredit od 10000 EUR-a.

LO
lonili
10:28 03.04.2010.

I još lopove hranimo u zatvoru, treba im dati motiku u ruke, poslati ih na zemju i neka si uzgoje hranu...kako si proizvedu tako će jesti i \"debelo\" kakati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije