Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobiteli

Vipnet bi mogao tužiti HT zbog predatorskih cijena

mobiteli telefoniranje
VL
Autori: lk, tib
12.02.2011.
u 08:31

“Politika predatorskih cijena predstavlja promišljenu strategija poduzetnika u vladajućem položaju postavljanja vrlo niskih cijena sa ciljem isključivanja konkurenata s tržišta

Dampinga u cijenama HT-a sigurno nema, kazao je jučer Ivica Mudrinić prvi čovjek HT-a, komentirajući Vipnetovu žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Vipnet je, naime, izrazio sumnju u ponuđene HT-ove cijene na natječaju za mobilnu telefoniju Vlade. HT je ponudio trostruko manju cijenu od Vipneta, i izazvao sumnju kod suparnika koji su na području mobilne telefonije gotovo ravnopravni.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kažu da naručitelj može odbiti ponudu ako su u ponudama iskazane neuobičajeno niske cijene za robu, radove ili usluge. Što se tiče pojma „damping“ on je, navode u AZTN-u, određen propisima koji uređuju obavljanje djelatnosti trgovine i razumijevaju „dampinški uvoz“ kao uvoz robe na carinsko područje RH po cijeni nižoj od njezine stvarne vrijednosti.

U slučaju telekomunikacija moglo bi se govoriti o predatorskim cijenama što prepoznaje pravo i politika tržišnog natjecanja. “Politika predatorskih cijena predstavlja promišljenu strategija poduzetnika u vladajućem položaju postavljanja vrlo niskih cijena sa ciljem isključivanja konkurenata s tržišta i sprječavanja ulaska novih konkurenata na tržišta” objašnjava mr.sc. Mirta Kapural iz AZTN-a.

Dodaje da i kao prvo je potrebna sveobuhvatna analiza mjerodavnog tržišta, no, može se ipak iznijeti izvjesna pretpostavka kako tržišta mobilne telefonije u značajnoj mjeri imaju oligopolni karakter. Kapular navodi i da HAKOM kao sektorski regulator je utvrdio postojanje djelotvornog tržišnog natjecanja na tržištu pristupa i započinjanja poziva iz pokretnih mreža te je poduzetniku HT-u i Vipnetu te je ukinuo sve regulatorne obveze na tom tržištu.

Agencija ne može odgovoriti na pitanje radi li se o predatorstvu ili ne dok ne provede postupak u svakom konkretnom slučaju. Inicijativu za pokretanje postupka može dati poduzetnik koji smatra da je došlo do narušavanja tržišnog natjecanja ili svaka druga pravna ili fizička osoba koja raspolaže s dokazima ili indicijama da se radi o zlouporabi vladajućeg položaja, poručuje Kapural.

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
12:29 12.02.2011.

a šta hoće stoka iz VIP-a ? nek i oni spuste svemirske cijene !

AJ
Ajfel
08:43 12.02.2011.

Vip je poznat kao daleko najskuplja mreža koja se diferencira svojom \"kvalitetom\".. E pa došlo je vrijeme da i oni spuste cijene!

PE
perfa
14:30 12.02.2011.

ljubičasta stoka taj THT

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije