Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vino može postati hrvatski izvozni brend

Najveći iskorak napravili su istarski vinari udruživši se radi promicanja i podizanja kvalitete vina.
21. lipnja 2010. u 08:30 0 komentara 11 prikaza
vino
Foto: Reuters/Pixsell

Prvi put jedno je slavonsko, odnosno baranjsko crno vino dobilo prestižnu svjetsku nagradu. Na ovogodišnjem ocjenjivanju ugledne revije Decanter, beljski merlot 2008. osvojio je zlatno odličje, k tome i regionalni trofej. Dokaz je to da vino postaje naš vrhunski brend i otvara mogućnost da Hrvatska stekne ugled vinske zemlje koja proizvodi  i  izvozi  vrhunska  vina. Ističu to Đuro Horvat, direktor Agrokor vina, i Franjo Francem, direktor za vinske projekte, ponosni što je u žetvi hrvatskih medalja značajan udio baš njihovih vina.

Nužnost udruživanja

Horvat posebno upozorava da su baš veliki proizvođači u zadnje vrijeme dali značajan obol promicanju hrvatskih vina i izgradnji naše vinske priče. Najveći  iskorak napravili su istarski vinari udruživši se kako bi podigli kvalitetu vina i promicali posebnosti svojih vina, ponajprije malvazije kao prepoznatljivog brenda. Jedino snagom zajedničkog nastupa na inozemnom tržištu može se utjecati na promicanje Hrvatske kao vinske zemlje i hrvatskog vina kao internacionalnog  proizvoda, zalaže se Horvat, dodajući da su dosad baš veliki proizvođači bili na lošem glasu, jer da ih zanima samo kvantiteta.

Tvrtka Agrokor  vina osnovana je na početku ove godine radi okupljanja vinarija, zajedničkog prosperiteta i preuzimanja liderstva na hrvatskom i regionalnom tržištu. Vinarije partneri Agrokor vina su: Iločki podrumi, Podrumi Belje, Vupik, Mladina, Agrologuna, Vinarija Novigrad, Istravino te Valandovo iz Makedonije, što je 31 posto udjela u proizvodnji vina u našoj zemlji.

Investiranje u nasade

Ukupno imaju 2226 hektara vinograda, od čega su 376 novi vinogradi. Najviše je investirano u nove nasade Podruma Belje (171 ha), zatim Agrolagune i Iločkih podruma (69 ha), a sve te vinarije u kratkom su roku stvorile vrhunske brendove.

Brojne internacionalne nagrade jedan su

Brojne internacionalne nagrade jedan su od dokaza da hrvatska vina imaju potencijala i da će njihova kvaliteta i osobnost vrlo brzo prijeći granice regije, EU pa i dalje, kažu Horvat i Francem. Zato treba omogućiti da vino konačno postane važan izvozni brend, a jedino udruženim snagama, kažu, stvaraju se pretpostavke za internacionalizaciju proizvoda. Veliku ulogu u promicanju vina vide u Akademiji vina, osnovanoj potkraj prošle godine.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.